Nederlanders zijn gek op obligaties

Wat viel Detlef Glow, hoofd research bij Lipper Funds, op over de Nederlandse fondsmarkt afgelopen jaar?

Wat viel Detlef Glow, hoofd research bij Lipper Funds, op over de Nederlandse fondsmarkt?

2016 was a een goed aandelenjaar, net als beleggers verwachtten. Toch investeerden Nederlandse beleggers vooral in obligaties. Dat lijkt een tegenstelling?

“Klopt, 2016 was een goed jaar voor aandelen, maar ook een volatiel aandelenjaar. Het jaar begon met angst voor een mogelijke harde landing in China, daarna de Brexit en de verkiezing van Trump. Die angsten en onzekerheden zorgden ervoor dat beleggers voorzichtig waren met aandelenbelegingen om volatiliteit en down siderisico in hun portefeuilles te beperken. Daar kwam bij dat obligatie-alternatieven zoals mixfondsen en tegenvallende resultaten lieten zien. Het is daarom niet verrassend dat Nederlandse beleggers ondanks de lage rente toch voor de meer voorspelbare obligatiecategorie kozen.”

"2016 was een goed jaar voor aandelen, maar ook een volatiel aandelenjaar"

Deden Europese beleggers dat ook?

“Zeker, de Nederlanders verschillen niet zo van de Europese beleggers. Het enige verschil zat in de mixfondsen. Nederlanders hebben daar geld uitgehaald vorig jaar, terwijl Europese beleggers juist deze producten kochten.”

De Nederlandse fondsmarkt krimpt gezien de outflows. Is dat een brede trend?

“Ja, er was vorig jaar meer inflow dat outflow, maar ik weet niet zeker waarom. Als ik zou moeten raden dan zou ik zeggen dat het komt omdat assetmanagers besloten meer internationale fondsen in portefeuille te nemen om te laten zien dat ze onafhankelijker opereren. Dus minder leunen op het aanbod vanuit het moeder- of zusterbedrijf en meer kiezen voor open architecture bij de fondsselectie. Dit zou een trend kunnen worden, maar het verleden laat zien dat zulke verschuivingen meestal van korte duur zijn. Overigens, op de beurzen ging het goed, maar de verkoop van beleggingsfondsen in Europa ging heel wat minder. Zo’n 18 van de 34 door Lipper geanalyseerde markten hadden te maken met outflows in 2016. Ik ben er vrij zeker van dat de Hollandse fondsenmarkt in de toekomst weer zal groeien, deels gedreven door het sentiment onder lokale beleggers.”

"Ik ben er vrij zeker van dat de Hollandse fondsenmarkt in de toekomst weer zal groeien"

Wat kunnen beleggers verwachten van de fondsindustrie in 2017? Meer consolidatie tussen huizen, minder fondsen? 

“Die consolidatie zien we zeker terug, vooral omdat assetmanagers druk op de organisatie en winstgevendheid voelen door toenemende regelgeving in Europa. Maar het zijn niet vooral de kleintjes die fuseren. Kijk naar Henderson en Janus. Fusies leiden tot samenvoegen van producten en dus wellicht tot een kleiner aantal fondsen. De toenemende regeldruk zorgt er ook voor dat het duurder wordt om een fonds te beheren en meer assetmanagers dus zullen kijken of en hoe het fondsbeheer goedkoper kan. Bijvoorbeeld door weinig winstgevende fondsen te sluiten of samen te voegen met fondsen die wel geld in het laatje brengen.”

Deel via: