Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Eenvoudig instappen tijdens de private equityrace

Voor beleggers die zelf niet de middelen of kennis in huis hebben om succesvol actief te zijn in de private equitymarkt heeft UBS AM het Private Equity Evergreen Secondary Fund gelanceerd. Boudewijn Kostelijk van UBS Asset Management weet er meer van.

"De malaise en turbulentie die de financiële markten het afgelopen jaar in hun greep hielden, is niet helemaal voorbijgegaan aan de private markten. Maar de koersdalingen waren vrij bescheiden in vergelijking met veel andere beleggingssegmenten.

Sterker nog, de marktomvang voor private equity secondaries is hard gegroeid. Dit kwam doordat beleggers in private equity het afgelopen jaar vaker belangen van de hand moesten doen. Dat was een opsteker voor de secondaire private equity markt die opnieuw hard groeide, een trend die ook dit jaar zal doorzetten.

Dit nog vrij jonge segment biedt beleggers kans om halverwege de private-equitycyclus in te stappen. Bij UBS AM zien wij dat bedrijven waar private equity achter staat goed gepositioneerd zijn om de aanhoudende marktonrust te weerstaan. Dit komt vooral omdat deze ondernemingen een langetermijnvisie kunnen ontwikkelen en niet getrouwd zijn met de beurs, met alle verwachtingen en druk van onder meer de kwartaalcijferstress van dien.

Boudewijn Kostelijk

Nieuwe loot aan de stam

Waar private equity zich redelijk goed hield, hadden de forse verliezen op de aandelenmarkten wel degelijk een grote impact. De afgelopen jaren hebben institutionele beleggers hun allocatie in de private markten en in het bijzonder in private equity juist vergroot, maar door de forse koersdalingen op de beurzen werden ze toch gedwongen om het beleggingsaandeel van deze segmenten in de portefeuille terug te schroeven.

Het verkopen van belangen in private equity was in het verleden lastig of zelfs onmogelijk. Private equityfondsen hebben in het algemeen een levensduur van zo’n 10 jaar, maar er is vaak geen hard afgesproken einddatum. Als een investeerder in zo’n fonds een aantal jaren geleden een positie wilde verkopen, voordat het fonds ‘klaar’ was, dan was dat vrijwel onmogelijk.

Dat is nu anders, dankzij de komst van secondaries-fondsen. Het secondaries marktonderdeel wordt door het private-equity-ecosysteem dus gebruikt om de tekortkoming te compenseren. Deze markt is nog vrij nieuw, maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een relatief klein, ietwat obscure niche, naar een volledig geïntegreerd onderdeel van het ecosysteem, een ecosysteem waar UBS AM een actieve rol speelt.

Traditioneel vs secondaries

Om duidelijk te maken hoe de twee private-equity-onderdelen verschillen, vergelijken we ze bij UBS AM met een paardenrace. Bij traditionele private equity stap je in aan het begin, dus voordat de race van start gaat. Als de beleggingskeuze goed is, dat verdien je goed want je wordt beloond voor het risico dat je neemt. Maar het risico dat je op het verkeerde paard wedt, is ook groter. Ook moet je lang wachten totdat je inleg weer wordt uitbetaald, omdat je de hele race uitzit.

Bij secondaries is het makkelijker om de winnaar te kiezen omdat je instapt als de race al bezig is. Het risico is daardoor kleiner en dat vertaalt zich in een lager rendement. Maar de opbrengst wordt sneller uitbetaald omdat de cyclus al een tijd aan de gang is.

Illiquide wordt liquide

De opkomst van de secondaries-markt heeft er ook voor gezorgd dat de private-equitymarkt veel levendiger en interessanter is geworden: waar je vroeger kocht en bleef zitten tot de belegging weer werd verkocht, is het door de secondaries nu mogelijk om ook dit deel van de portefeuille actief te managen: tot-voor-kort illiquide beleggingen zijn nu weer liquide.

De opkomst van de secondary markt is dus goed nieuws voor de private equity sector, want de mogelijkheid om eruit te stappen voordat de looptijd is afgelopen maakt het veel aantrekkelijker om in te stappen voor beleggers.

Speciaal fonds

Ondanks de snelle groei is de secondaries-markt nog relatief klein, met een volume van ongeveer 130 miljard dollar in 2021. Dit volume is wel een verdubbeling ten opzichte van 2020.

Wie toegang wil tot deze markt heeft wel veel specifieke kennis nodig. Dit in tegenstelling tot de aandelen- of obligatiemarkt waar veel meer informatie voorhanden is. Daarom was het lange tijd een markt voor een beperkt aantal, met name institutionele, beleggers.

Om meer beleggers toegang te bieden tot deze interessante sector heeft UBS AM het Private Equity Evergreen Secondary Fund in het leven geroepen dat vooral in de Verenigde Staten en Europa belegt. Beleggers die zelf niet de middelen of kennis in huis hebben om succesvol actief te zijn in de private equity markt en de secondaries markt kunnen zo profiteren van de kennis die een grote vermogensbeheerder als UBS AM biedt."

Boudewijn Kostelijk is Head of wholesale client coverage Benelux bij UBS Asset Management.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie