Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
ETF-portret: SPDR® Bloomberg SASB U.S. High Yield Corporate ESG UCITS ETF

High yield-obligatiebeleggen met een verduurzaamde ETF

SPDR ETF's heeft zijn high yield-obligatie-ETF verduurzaamd. Jason Simpson (foto), Senior Fixed Income Strategist bij SPDR ETF’s legt uit hoe ze dat - met behulp van hun eigen Responsibility Factor - hebben aangepakt.

Recent heeft SPDR ETF’s hun high yield-obligatie-ETF verduurzaamd; de SPDR® Bloomberg SASB U.S. High Yield Corporate ESG UCITS ETF. En dat sluit volgens Jason Simpson (foto), Senior Fixed Income Strategist, goed aan op wat klanten willen.

“Uit recent onderzoek onder onze klanten blijkt dat zij steeds meer interesse hebben in duurzaam beleggen. In Nederland en Scandinavië lopen zij daarmee voorop, maar nu krijgen we ook vanuit andere delen van de wereld steeds vaker vraag naar duurzame producten.”

Binnen fixed income is duurzaam beleggen bij investment grade-obligaties al langer en breder mogelijk. High yield-obligatiebeleggingen met een ESG-label zijn nog niet zo wijdverbreid. Waarom? Dat heeft volgens Simpson met data te maken.

Minder data

“Grotere beursfondsen met obligaties in de investment grade-omgeving houden meer en betere ESG-data bij. Die worden weer verzameld door meer databedrijven, die ze ranken en waardoor deze bedrijven te vergelijken zijn. Bedrijven die high yield-obligaties uitgeven zijn doorgaans kleiner en er is minder ESG-data beschikbaar.'

"Ze hebben er niet altijd de mensen en de middelen voor. Ze leveren daardoor niet of minder vaak data aan databedrijven. Dat maakt ze niet minder duurzaam, maar wel minder zichtbaar.”

Om bedrijven goed met elkaar te vergelijken op het gebied van duurzaamheid, heeft State Street Global Advisors de R-factor (Responsibility Factor) ontwikkeld. Dit is een inhouse ratingsysteem, gebaseerd op (duurzame) data van vijf verschillende dataleveranciers en corporate governance informatie.

Onderzoek & feedback

Zo wordt een bias naar een specifieke dataleverancier voorkomen, aldus Simpson. Die data wordt ingevoerd in een speciaal raamwerk (de SASB materiality map), ontwikkeld door de Sustainability Accounting Standards Board.

Deze kaart is ontwikkeld na grondig onderzoek en feedback van zowel bedrijven als beleggers. Het wordt ondersteund door investeerders wereldwijd, die 75 biljoen dollar aan beheerd vermogen vertegenwoordigen.

Zo wordt via deze kaart per sector en per bedrijf in een oogopslag duidelijk hoe duurzaam een onderneming opereert en waar er nog ruimte is voor duurzame verbetering.

Twee stappen

Terug naar de vernieuwde, duurzame ETF. SPDR ETF’s heeft de ETF op twee manieren verduurzaamd. “De eerste stap bestaat uit het verwijderen van bedrijven die betrokken zijn bij, en/of aanzienlijke inkomsten genereren uit operaties die verband houden met controverses."

"Denk dan aan wapenfabrikanten, steenkoolwinners, winning van Arctische olie- en gasexploratie of tabaksbedrijven, maar ook aan bedrijven die het Global Compact van de Verenigde Naties schenden. Ook bedrijven die geen geaggregeerde ESG-materialiteitsscore hebben worden uit de index gelaten.”

“De tweede stap is de controle op ESG- en risico-/rendementscijfers. We selecteren effecten en hun corresponderende gewichten om de ESG-score te maximaliseren, met behoud van vergelijkbare risico-rendementskenmerken van de bovenliggende index."

Hoeksteen van de portefeuille

"Natuurlijk bepalen we daarna de duurzaamheid van een onderneming aan de hand van onze R-factor. Effecten met R-Factor groter dan of gelijk aan het gemiddelde van de bovenliggende index R-Factor en die wegblijven van controversies, hebben een minimale marktwaardegewicht gelijk aan het gewicht van de bovenliggende index.

"Effecten met een lager dan gemiddelde R-Factor-score ten opzichte van de bovenliggende index hebben een lagere weging in de duurzame index.”

High yield-obligaties bleken dit jaar de hoeksteen van de obligatieportefeuille. Vrijwel elke maand liet deze obligatieklasse positieve rendementen zien. Beleggers in een duurzame high-yield-ETF maakten doorgaans nog een beter rendement.

Kwaliteitsobligaties

“Duurzaamheid staat toch ook voor kwaliteit. En bedrijven die hun zaakjes op orde hebben, presteren gewoon beter,” aldus Simpson. “En wij zien duidelijk minder volatiliteit in een duurzame high yield-portefeuille. Ook vanwege de kwaliteit natuurlijk.”

"Met een verrassend hoge inflatie en centrale banken die wellicht minder obligaties zullen opkopen, is de markt voor obligatiebeleggers momenteel niet makkelijk. Maar wij verwachten dat de inflatie in de VS volgend jaar wat zal afzwakken en dat de economische groei sterk zal blijven. Misschien niet zo sterk als dit jaar, maar genoeg om centrale banken niet ongerust te maken.”

High yield-obligaties blijven bij SPDR ETF’s voorlopig favoriet. “Van staatobligaties moeten beleggers het hebben van een eventuele prijsstijging. De coupons zijn onaantrekkelijk."

Meer upgrades

"Emerging market debt is erg volatiel. High yield levert simpelweg nog het meeste op. Een coupon van 4,5% is geen uitzondering,” aldus Simpson. Het risico is dat de spreads nog verder oplopen als de Fed gaat taperen.

"Maar als dat gebeurt, dan heeft de centrale bank er vertrouwen in dat het goed zit met de economische groei. En dat is positief voor high yield. Dat betekent meer upgrades dan downgrades en aantrekkelijke rendementen in deze obligatieklasse,” besluit Simpson.


Wie is Jason Simpson?

Jason Simpson werkt al meer dan 25 jaar in de financiële wereld als markteconoom en rentestrateeg. Hij trad begin 2020 in dienst bij State Street Global Advisors als Senior Fixed Income Strategist om samen te werken met het ETF Strategy & Research-team van SPDR ETF’s in Londen. Zijn focus ligt op Fixed Income en ESG ETF's, waarbij hij thought leadership en beleggingssinzichten biedt.

Voordat hij bij State Street SPDR ETF’s kwam, werkte Jason bij Societe Generale, waar hij zich focuste op Europese obligatiestrategieën, en was hij een rentestrateeg bij Santander Bank UK. Tevens heeft hij gewerkt bij Royal Bank of Scotland en ABN Amro Bank, waar hij handelsideeën en financiële marktachtergrond aan klanten bood.

Simpson heeft een master in Finance en Investments aan de Universiteit van Exeter en een bachelor Economics aan de Universiteit van West of England Bristol.


Fondsfeiten SPDR® Bloomberg SASB U.S. High Yield Corporate ESG UCITS ETF

 • ISIN: IE00B99FL386
 • Aanvangsdatum: 19 september 2013
 • Benchmark: Bloomberg SASB US Corporate High Yield ESG Ex-Controversies Select Index
 • Domicilie: Ierland
 • Beheerd vermogen: 153,60 miljoen dollar
 • Aantal posities: 365
 • Duration: 6,13 jaar
 • Rendement (cumulatief) : -0,32% (1 jaar), -0,99% (3 jaar), -2,37% (5 jaar)
 • Basisvaluta: dollar
 • Securities lending: nee
 • TER: 0,30%

Grootste posities

 1. Transocean 7.5 01/15/2026: 1,16%
 2. Arconic 6.125 02/15/2028: 1,07%
 3. UPC Broadband Finco 4.875 07/15/2031: 1,07%
 4. Deutsche Bank NY 4.875 12/01/2032: 1,07%
 5. Unicredit 5.459 06/30/2035: 1,05%
 6. Nielsen Finance 5.625 10/01/2028: 1,02%
 7. Western Digital 4.75 02/15/2026: 0,98%
 8. Ball 4.875 03/15/2026: 0,93%
 9. DirectTV Holdings/Fing 5.875 08/15/2027: 0,91%
 10. Virgin Media Finance 5 07/15/2030: 0,91%

Top 10 landen

 1. Verenigde Staten: 82,64%
 2. Italië: 4,37%
 3. Verenigd Koninkrijk: 2,84%
 4. Canada: 2,27%
 5. Duitsland: 1,83%
 6. Nederland: 1,69%
 7. Macau: 0,85%
 8. Australië: 0,80%
 9. Spanje: 0,69%
 10. Finland: 0,57%

Alle data per 25 november 2021.

Assetallocatie