Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Fondsportret - BNP Paribas Environmental Absolute Return Thematic Equity (EARTH)

Klimaatcrisisbeleggen op alternatieve wijze

Voor de strategie van het nieuwe BNP Paribas Environmental Absolute Return Thematic Equity (EARTH) fonds maken de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen weinig uit. Het klimaatprobleem blijft immers bestaan. Fondsmanagers Edward Lees en Ulrik Fugmann springen daar nu met een absolute return-strategie op in.

Fondsmanagers Ulrik Fugmann (links foto) en Edward Lees (rechts foto) beleggen al bijna 20 jaar samen. Bij BNP Paribas Asset Management zijn zij verantwoordelijk voor de Environmental Strategies Group, waar ook het in september 2019 gelanceerde BNP Paribas Energy Transition Fund onder valt.

In juli komt daar BNP Paribas Environmental Absolute Return Thematic Equity (of afgekort: EARTH), een long-short-aandelenfonds, bij. Uit de maandrapporten van het Energy Transition Fund, een long-only fonds, blijkt dat de fondsmanagers de coronacrisis hebben aangegrepen om aandelen van kansrijke bedrijven bij te kopen. Met resultaat, zo blijkt uit de aanzienlijke outperformance van het fonds dit jaar.

Is het business as usual of zorgt de coronacrisis toch voor zorgen?

Ulrik Fugmann: “Edward en ik hebben al meerdere crises meegemaakt en onze beleggingscase is hierdoor niet veranderd. Het klimaatprobleem is niet weg, daarvoor moeten nog steeds oplossingen worden gevonden.”

Edward Lees: “Dit is wel een hele diepe crisis. We hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt om de portefeuilles succesvol door de crisis te sturen. In maart belegden we vooral in high growth, high conviction-bedrijven. Inmiddels hebben we iets voorzichtigere posities ingenomen. Meer in cash en defensieve aandelen van bedrijven die zichzelf bewezen hebben in meerdere cycli. Dat gezegd hebbend zijn we voorzichtig positief over de vooruitzichten, hoewel er ongetwijfeld nog hobbels zullen komen.”

Lees ook: Themabeleggen als middel om de energietransitie een boost te geven

Wat zijn de verschillen tussen het long-only en het long-short-fonds?

Fugmann: “Onze visie is dezelfde, maar met het EARTH-fonds wordt de visie anders uitgevoerd. Ons idee is om onze klanten een product te bieden waarmee ze kunnen beleggen in bedrijven die oplossingen zoeken voor de klimaatcrisis en zo een bijdrage aan de oplossing daarvan kunnen leveren, waarbij gestreefd wordt naar een positief rendement in alle markten. Met EARTH kunnen we short gaan om onze posities te hedgen, of als we een negatieve visie hebben op een bedrijf of trend vanwege transitierisico’s of inferieure technologieën. Over het algemeen gebruiken we de shorts om extra rendement te genereren en om risico’s te verlagen.”

Fugmann & Lees

Lees: “Een voorbeeld van een shortpositie komt uit de staalsector. Die industrie heeft wereldwijd een van de grootste carbon footprints. Maar staalbedrijven die schroot gebruiken voor hun producten en voor het productieproces gebruik maken van duurzame energie, hebben een veel kleinere footprint. Zulke meer duurzame staalbedrijven spreken ons aan en ze doen het qua rendement ook beter. We kopen dan zo’n relatoef duurzaam staalbedrijf en shorten de ouderwetse, meer vervuilende staalbedrijven. Niet zozeer vanwege het verschil tussen groen en grijs, maar om het risico van het fonds omlaag te brengen.”

"Over het algemeen gebruiken we de shorts om extra rendement te genereren en om risico’s te verlagen”

Waarin verschilt EARTH van andere duurzame fondsen?

Fugmann: “Eigenlijk is EARTH meer dan een ESG-fonds. Bij BNP Paribas Asset Management integreren we ESG-factoren in al onze fondsen. EARTH is een fonds met een duurzaam thema - investeren in bedrijven die producten, diensten en een proces voor milieuoplossingen leveren - waarbij ESG in het beleggingsproces wordt geïntegreerd.”

Lees: “We gebruiken ESG-ratings niet als leidraad bij onze investeringsbeslissingen. we beleggen in bedrijven die naar onze mening milieuoplossingen bieden en een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel bieden. We gebruiken ons bedrijfsbrede ESG-raamwerk als kwaliteitscheck bij de selectie van aandelen. ESG-data kijken echter terug en om geld te verdienen als investeerders moeten we vooruitkijken. Dat kan het beste door te focussen op investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij oplossingen voor het klimaatprobleem. Een sterk ESG-profiel is dan een logische uitkomst.”

Wat is de beleggingsdoelstelling van het fonds?

Fugmann: “Met de strategie zetten we minimaal in op kapitaalsbehoud . We mikken met EARTH op hoge enkelvoudige rendementen. Dat lijkt misschien ambitieus maar wij denken met ons thema, onze strategie en ons team een premie te kunnen genereren.”

In de informatie over het fonds voor beleggers staat heel specifiek dat jullie ook op het vaste land in China beleggen. Waarom?

Lees: “China is een belangrijk land voor EARTH. Niet alleen omdat het zo groot is en veel beleggingsmogelijkheden biedt, maar omdat ze van staatswege steeds verder opschuiven naar duurzame oplossingen. We belegden al in H-aandelen in Hongkong, maar hebben nu ook toegang tot de Chinese A-aandelenmarkt.”

Jullie hanteren ook voor dit fonds geen benchmark.

Fugmann: “Nee, het doel is elk jaar een positief rendement te maken, ongeacht de richting van de markt.”

Worden er naast EARTH in de toekomst nog soortgelijke themafondsen gelanceerd?

Lees: “Dat is wel de bedoeling. Ons doel is onze klanten een zo breed mogelijke keus in dit soort strategieën in alle asset classes aan te bieden.”

Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor jullie fondsen?

Fugmann: “Wij gaan er vanuit dat beleggers de heropening van de economieën en het terug-naar-normaal-gaan al hebben ingeprijsd. Voorlopig blijft er sprake van een economische recessie, maar zoals het gezegde luidt: "Bullmarkten eindigen nooit met recessie, ze beginnen ermee." Niet dat we nu volop inzetten op een nieuwe bullmarkt, maar markten prijzen in ieder geval geen nieuwe lockdowns in."

"het doel is elk jaar een positief rendement te maken, ongeacht de richting van de markt”

"Verderop in het jaar komen er nog een paar belangrijke momenten. Bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen in november. Het klimaatprobleem is niet afhankelijk van wie er president wordt, het gaat niet weg. Democraten zijn doorgaans beter voor de duurzaamheid, maar zorgen anderzijds mogelijk ook voor nerveuzere markten. De kans dat Joe Biden wint lijkt op grond van recente polls toe te nemen, maar onder Trump zijn er nu ook genoeg staten die verder verduurzamen.”

Lees: “Markten zullen naar verwachting nog het hele jaar op en neer bewegen. Aan de ene kant helpt alle steun van centrale banken, aan de andere kant duurt het met alle massademonstraties wellicht langer voordat het coronavirus weg is. Beleggers wisten dat de cijfers over het eerste kwartaal de impact van de recessie en de lockdowns niet goed weerspiegelden. De verwachtingen voor de cijfers aan het eind van het tweede kwartaal zijn laag en beleggers zullen vooral kijken naar wat de rest van 2020 in petto heeft."

Fondsfeiten BNP Paribas Environmental Absolute Return Thematic Equity (EARTH) – dollar*

  • ISIN: LU2066067898
  • Startdatum: juli, 2020
  • Fondsmanagers: Ulrik Fugmann & Edward Lees
  • Basisvaluta: dollar
  • Benchmark: geen
  • Lopende kosten: 1,5% (geschat)
  • Prestatievergoeding: 20% per jaar op rendementen die het fonds maakt

*cijfers per 15 juni 2020


We vestigen er uw aandacht op dat dit fonds een of meerdere categorieën van afgedekte aandelen in vreemde valuta bevat. Voor meer informatie verwijzen we u naar de prospectus van het fonds.
 

Assetallocatie