Drie jaar geleden spraken wij al eens met Hubert Aarts, fondsmanager van het Parvest Aqua-fonds. Toen ging ons gesprek vooral over het gebrek aan goede watermeters in ontwikkelde markten en de opkomst van milieumaatregelen op het gebied van drink- en afvalwater in opkomende markten.
Hoe is de water(beleggings)markt in de tussentijd veranderd?
“Nieuwe regelgeving heeft gezorgd voor veel verandering, vooral in opkomende markten. Ik zal China als voorbeeld nemen. In hun nieuwste vijfjarenplan gaan ze veel meer investeren in het schoonmaken van vervuild water. Nu wordt slechts 60% van het vervuilde water schoongemaakt voordat het weer in de meren en rivieren terug wordt gestort. Dat betekent dat 40% van het water zwaar vervuild is met bacteriën en chemicaliën. Dat is vooral voor boeren een groot probleem. Zij gebruiken het water om hun land te irrigeren.”
China maakt een inhaalslag
China heeft nu gezegd dat in 2020 100% van het afvalwater eerst schoongemaakt moet zijn. En dat lijkt ambitieus, maar is wel degelijk haalbaar volgens Aarts.
“Ja, dat gaat ze lukken. Als China zich committeert tot zo’n doel, zullen ze investeren waar het maar kan om dat doel te behalen. En dat is weer interessant voor bedrijven die technologie leveren voor het schoonmaken van vervuild water. Denk aan bedrijven die testproducten maken voor water, membranen maken, pompen of systemen leveren die chemicaliën filtreren.”
En na China is India het volgende land waar ze zich steeds meer bewust worden van de noodzaak van schoon water. “India is nu waar China 20 jaar geleden was. Door meer regelgeving in India zal zich daar een soortgelijk proces nog sneller voltrekken."
Veel water lekt nog weg
In volwassen markten is doorgaans vaker schoon water, maar spelen andere problemen. Zelf woont Aarts nu in een huis met een individuele watermeter, maar in het Verenigd Koninkrijk hebben veel wooncomplexen nog een gezamenlijke meter. Dat betekent dat consumenten maandelijks een vast bedrag betalen en geen inzicht hebben in hun watergebruik. En geen incentive om duurzamer om te gaan met water. Een ander probleem in ontwikkelde markten is verspilling.
“Zo’n 15% tot 25% van het water in Europa lekt onderweg naar de consument weg,” vertelt Aarts. “In Rome zijn er nog waterpijpen van steen. Daar komt 45% van het water niet aan bij consumenten. In Philadelphia en Seattle zijn er nog pijpen van hout. Die moeten ook nodig worden vervangen.” Qua groei en noodzaak om te innoveren is er dus niets veranderd in de watersector. De snelst groeiende sector binnen het watersegment zijn waterinfrastructuur, -zuivering en -efficiëntie.
“Zo’n 15% tot 25% van het water in Europa lekt onderweg naar de consument weg"
“In Europa is het noodzakelijk dat we het relatief schone afvalwater nog schoner kunnen maken. Er zitten namelijk steeds meer vieze nano-elementen in ons rioolwater. Uit medicijnen, synthetisch voedsel en chemicaliën. Daar liggen kansen voor bedrijven die testapparatuur verzorgen die dit soort nano-vervuiling kunnen meten en bedrijven die methodes bedenken om dit afvalwater helemaal op te schonen.” Waterbedrijven, goed voor 6 tot 7% van de portefeuille van het Parvest Aqua-fonds hebben het het afgelopen jaar niet goed gedaan op de beurs.
Waterbedrijven blijven in portefeuille
“In het Verenigd Koninkrijk kwam dat doordat beleggers bang waren dat Labour aan de macht zou komen. Zij hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat ze nutsbedrijven wilden privatiseren. Een Frans waterbedrijf in onze portefeuille had te maken met afschrijvingen op contracten en te lage inflatie, waardoor het waterbedrijven aan pricing power ontbeert.” Toch zal Aarts de posities in waterbedrijven niet afbouwen.
“Er zit wel waarde in deze aandelen, dus we willen door de cyclus heen wel exposure hebben. Maar het zijn nu al lang ondergewaardeerde assets, te lang. En als waterbedrijven zo lang goedkoop zijn, dan kan de aandelenmarkt dat wel eens corrigeren en anders zijn er wellicht private equity-bedrijven met diepe zakken die de goedkope waterbedrijven willen opkopen.” Wat ook niet veranderd is, is waterschaarste wereldwijd.
“Het waterprobleem dat Californië een paar jaar geleden had, heeft Zuid-Afrika nu. In Kaapstad is er een tekort aan drinkwater, maar inwoners oproepen om minder water te gebruiken heeft nog niet gewerkt. Water moet in plastic flessen of tanks aangevoerd worden. Dat zorgt voor veel extra vervuiling door vrachtwagens en plastic flessen. Wat ze nodig hebben zijn genoeg grondwaterreservaten en betere waterdistributiepijplijnen.” In Californië is reeds gewerkt aan het watertekort.
Staten doen wat nodig is
“Daar is een groot ontziltingsbekken gemaakt. Dat is duur, maar levert wel water op. Verder gebruiken inwoners nu wel minder water en zijn er bijvoorbeeld waterbesparende wc’s en douchekoppen te koop. Amerikanen wordt zelfs aangeraden om Europese wasmachines te kopen. De voorladers zijn namelijk zuiniger met water dan de bovenladers.”
Dat de Amerikaanse president Donald Trump niet gelooft in de klimaatverandering is jammer maar maakt niet zoveel uit, aldus Aarts. "Staten doen toch wel wat nodig is op het gebied van milieuverbetering en watervoorzieningen. De orkanen en de schade die dat opleverde vorig jaar, hebben hem met de neus op de feiten gedrukt. En dat Trump meer wil investeren in infrastructuur is alleen maar positief voor de waterbedrijven,” besluit Aarts.
Fondsfeiten Parvest Aqua
- ISIN: LU1165135879
- Fondsmanager: Hubert Aarts
- Introductiedatum: 3 juli 2015
- Beheerd vermogen: 1,041 miljard euro per 9 februari 2018
- Basisvaluta: euro
- Benchmark: MSCI World (USD) NR
- Sharpe ratio¹: 0,95
- Informatieratio¹: 0,53
- Volatiliteit¹: 11,31%
- Alpha¹: 3,02
- Bèta¹: 0,90
- Lopende kosten: 1,16% (vastgesteld 30 november 2016)
- Rendement drie jaar geannualiseerd: 10,57% (benchmark: 8,20%)
- Rendement vijf jaar geannualiseerd: 14,20% (benchmark: 13,61%)
Bron: BNP Paribas Asset Management, 12 februari 2018
Belangrijkste posities in de portefeuille van het fonds
- Suez: 3,79%
- Danaher Corp.: 3,63%
- Veolia Environnement SA: 3,31%
- Wolseley SHS: 3,27%
- Ecolab: 3,17%
- Georges Fisher SA Nom.: 2,95%
- Servern Trent: 2,94%
- Xylem Inc. Com.: 2,74%
- Agilent Technologies Inc.: 2,74%
- Rexnord: 2,70%
Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 december 2017
¹ Periode 3 jaar. Frequentie: maandelijks. Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 december 2017. Dit artikel is geschreven op 8 februari 2018.
