Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie.
Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer.
Sluit
Nieuw in de IEX Fonds 40, het Henderson Horizon Euroland Fund, een echt bottom-up Europees aandelenfonds. Sinds vijf jaar wordt dit fonds beheerd door Nick Sheridan.
Hij begon toen Europa volop in de crisis zat en heeft met het fonds al flink geprofiteerd van een herstel van Europese economieën en markten. Een jaar geleden interviewden wij hem en toen was hij bang voor een nifty-fifty-scenario in Europa.
Daarmee bedoelde hij een situatie zoals begin jaren zeventig op de Amerikaanse aandelenmarkt. “Toen stuwden tijdens een bullmarkt een beperkt aantal largecaps de S&P 500 Index omhoog. Halverwege de jaren zeventig brak er echter een bearmarkt aan waarbij de aandelen underperformden.”
Verwachtingen blijven positief
Gelukkig is dat in Europa niet gebeurd, maar 2016 werd wel een jaar waarin een nieuwe kracht de markt vooral beïnvloedt; de politiek. En Sheridan denkt dat de verkiezingen en hun mogelijke uitkomsten nog niet zijn ingeprijsd in de Europese markten.
“Zie beleggen in Europa als een lange rit in de auto. Onderweg komt u dit jaar drie verkeerslichten tegen. De verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De lichten kunnen op groen of rood springen wat betreft de uitkomst. Rood is het minst gunstige scenario voor Europa en Europese bedrijven, met de meeste veranderingen, wellicht onder een populistische premier of president. Groen is het meest rooskleurige scenario als het gaat om groei, samenwerking in Europa et cetera. De kans dat het eerste stoplicht op groen staat is 50%, het tweede ook is 25%, het derde ook is slechts 12,5%. De kans dat we drie groene lichten zullen zien is dus erg klein. Ik verwacht dus wel een drempel in de weg voor Europese beleggers.”
Dat neemt niet weg dat de verwachtingen voor een redelijk aandelenrendement in Europa positief zijn. Zeker omdat Europese markten vergeleken met de Amerikaanse markt nog ondergewaardeerd zijn.
Stabiele winsten
“En dat komt niet omdat Europa het vorig jaar slechter heeft gedaan, de Amerikanen profiteerden volop van de Trumprally en koersten daardoor hoger.” Sheridan wacht de verkiezingen in spanning af, maar het beïnvloedt zijn beleggingsstrategie niet.
“Onze selectie vindt bottom-up plaats”, zegt Sheridan. “We kijken echt op aandelenniveau welke bedrijven voor ons interessant zijn. We letten daarbij op de balans, winsten, waardegroei en het dividend. Ik stel mezelf dan vragen als: hoe stabiel zijn de winsten? Worden de winsten voldoende ondersteund door cash? Hoe stabiel is de groei? Hoeveel vind ik die groei waard?”
Uiteindelijk blijven er na deze filtering veertig tot vijftig Europese waarde-aandelen over, waarbij iedere positie 1 tot 5% van de portefeuille beslaat.
Industriesector interessant
“Er bestaan geen restricties, ik zou bijvoorbeeld voor 10% in één aandeel mogen zitten. Ik vind spreiding echter wel heel belangrijk.” Volgens Sheridan is het daarbij van groot belang om objectief te blijven.
“Ik concentreer mij echt alleen op de feiten en cijfers. Waardegroei en de aandelenkoersen zijn een objectief gegeven. De balance sheets vertellen mij wat ik moet doen. Er kan een groot verschil zitten tussen de duurzame groei van een bedrijf en de verwachtingen die de markt heeft.”
Momenteel ziet Sheridan vooral brood in aandelen uit de Europese industrie, materialen en financiële dienstverlening.
Draait om reflatie
“Reflatie is the name of the game in Europa in 2017 en 2018. Deze sectoren kunnen daarvan profiteren. Bedrijven worden steeds positiever over hun omzet- en winstverwachtingen en aandelenanalisten volgen. Normaal gesproken komen analisten in de loop van het jaar bij hun positieven en stellen ze hun verwachtingen bij tot realistische cijfers. Ik denk dat ze dat dit jaar niet hoeven doen. Er is in Europa sprake van economische groei, we zitten nog niet zover in de economische cyclus als Amerika, terwijl de markt aan de andere kant nog flink wordt gesteund door de ECB. ”
Beleggers die het iets minder zonnig inzien voor Europese aandelen, kunnen wat betreft Sheridan kiezen voor gezondheidszorgaandelen zoals Sanofi.
“Van negatieve verhalen over die sector trek ik me niks aan. Ik kijk naar waarderingen en groeikansen. En als andere beleggers deze aandelen tijdelijk niet moeten, des te beter de prijs voor mij."
Fondsfeiten Henderson Horizon Euroland Fund
- ISIN: LU0976557156 (H2 ACC)
- Structuur: SICAV
- Fondsmanager: Nick Sheridan (sinds 2011)
- Oprichtingsdatum: 1 juli 1984
- Fondsomvang: 1,73 miljard euro
- Valuta: euro
- Benchmark: MSCI EMU Net Return EUR Index
- Jaarlijkse kosten: 1,28%
- Rendement 1 jaar: 11,7% (index 10,3%) rendement 5 jaar: 108,8% (index 65,3%)
Alle cijfers per 31 januari 2017