Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Fondsportret

Selectief met highyield loont

Hoewel de groei nog niet uit Europese highyieldobligaties is, moet je wel de juiste weten te kiezen.

"Ondanks de prima performance verwacht ik niet dat Europese highyieldobligaties al hun beste tijd hebben gehad. Ik beleg sinds 1997 in deze markt en ben eerlijk gezegd positiever dan ooit. Vooral door de ruime keuze aan nieuwe bedrijfsobligaties. De manier waarop ondernemingen zich financieren is structureel aan het veranderen en daar kunnen obligatiebeleggers blijvend van profiteren.” Aan het woord is Mike Della Vedova, de fondsmanager van het T. Rowe Price European High Yield obligatiefonds.

“Sinds de financiële crisis is de obligatiemarkt een belangrijke bron, zo niet de belangrijkste, voor grote ondernemingen om aan geld te komen. De Europese markt voor hoogrenderende obligaties is sinds 2008 dan ook verdrievoudigd. De Europese highyieldmarkt heeft het in 2012, 2013 en dit jaar tot nu toe beter gedaan dan de Amerikaanse markt. En de markt groeit nog steeds, maar daar is ook nog ruimte voor. De Europese highyieldmarkt is nu ongeveer 40% van de omvang van de Amerikaanse markt,” vervolgt Mike Della Vedova.

Della Vedova en zijn team geloven dat de Europese highyieldmarkt het op korte termijn beter zal blijven doen dan die van de Verenigde Staten, vooral omdat de rente en inflatie waarschijnlijk laag blijven en de Europese Centale Bank de markt blijft steunen, terwijl de Amerikaanse Fed de geldkraan meer en meer dichtdraait.

Minder defaults
Het broze economische herstel in Europa zorgt ervoor dat bedrijven terughoudend zijn met het aangaan van risicovolle leningen. Highyieldobligaties worden door ondernemingen niet als heel risicovol gezien, dus obligatiebeleggers in deze klasse profiteren daarvan. Aan de andere kant betekent economisch herstel dat de winsten van ondernemingen kunnen toenemen en zij financieel gezonder worden. Dat betekent dat er minder bedrijven failliet zullen gaan en dus zal de kans dat obligatiebeleggers hun geld niet terugzien, verder dalen.

De default rate is nu al historisch laag en zal naar verwachting volgens Della Vedova rond de 2% bedragen eind 2014. Echter, de populariteit van highyieldobligaties heeft ertoe geleid dat de waarderingen flink zijn opgelopen. Beleggers moeten dus hun best doen om de beste obligaties ertussen uit te pikken. “Het jaar 2013 was het eerste jaar na de crisis waarin fondsmanagers werden beloond voor obligatieselectie, waarbij ze niet eenvoudigweg meer geld konden verdienen met risk-on of risk-off.”

“Sommige obligaties in de categorie BB geven nu minder dan 3% rendement en beleggers moeten zich afvragen of deze obligaties wel genoeg compenseren voor het gelopen risico." Obligaties met een B-rating bieden volgens Dellla Vedova wel de nodige kansen, aangezien er nog steeds een premie te verdienen is. Het is ook de snelst groeiende categorie van de markt. In 2012 besloeg het aantal Europese B-obligaties 21% van de markt, maar dat groeide tot deze zomer uit tot 29%.

“Obligaties van nieuwe toetreders kunnen beleggers ook een kleine premie opleveren. Het is wel zaak research te doen naar deze nieuwe ondernemingen. Kunnen zij in de toekomst aan hun obligatieverplichtingen voldoen? En het aantal nieuwe toetreders tot de bedrijfsobligatiemarkt stijgt dus nog steeds. Vorig jaar kwam 40% van de emissies van nieuwe ondernemingen op zoek naar geld. Dit jaar is er al voor meer dan 80 miljard euro aan highyield-obligaties uitgeschreven, een getal dat experts hadden verwacht voor heel 2014.”

  • Klik op de afbeelding voor alle fondsdata, bron: Morningstar en T. Rowe Price, peildatum 15 september 2014. 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie