Britse aandelen zijn spotgoedkoop. Terecht?

Nu de Brexit een feit is, wordt het voor beleggers tijd om verder te kijken. Zijn er - behalve de enorme discount - nog andere factoren die Britse aandelen aantrekkelijk maken?

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Om eerst maar even de negatieve zaken neer te pennen. De Brexit en het wijdverspreide coronavirus houden de Britse markt in hun greep. Zowel economisch als koers technisch gaat het al en tijdje niet lekker aan de overkant van de plas. 

Een aantal trends is zichtbaar waarvan de (negatieve) impact nog niet helemaal duidelijk is. Drie voorbeelden daarvan: 

  • Meer (jonge) Britten verlaten de stad
    Door de coronapandemie is het ook duidelijk dat wonen in het dure Londen (of andere grote stad) niet altijd hoeft. Thuiswerken buiten de stad kan immers ook. De vastgoedmarkt zal dus wat meer kunnen ontspannen, maar winkels en horeca in de stad zullen het zwaar houden als hun afzetmarkt verder slinkt. 

  • Havenexport klapt omlaag
    Door Brexit melden transportbedrijven dat ze veel minder exporteren naar de EU. De files in Dover en andere kustplaatsen zijn een verwachte, maar nare bijwerking van Brexit. 
  • Verhuizingen uit City nog niet klaar
    De grootste investeringsbanken ter wereld bereiden een tweede golf van banenverplaatsingen voor uit Londen. Volgens gesprekken met senior bankiers en recruiters op het continent zouden duizenden banen kunnen worden verplaatst uit de financiële districten van Londen, aangezien banken, waaronder Goldman Sachs, J.P. Morgan, Citigroup en BNP Paribas, doorgaan met het verplaatsen van personeel uit Londen als onderdeel van hun Brexit-plannen. Sommige banken verhuizen ook dealmakers. 

Last van naweeën

De Brexit is dan wel een feit, de naweeën zijn dus zeker nog niet voorbij, zo blijkt ook uit bovenstaande voorbeelden. 

Moeten we stoppen met praten over Brexit? Sinds 2016 hebben we het er al over, nu ligt het eindelijk achter ons, aldus Richard Colwell, portfoliomanager en hoofd UK Equities bij Columbia Threadneedle Investments.

"Britse aandelen zijn lang achtergebleven bij de rest van de wereld, mede door de lange aanloop en onzekerheid over Brexit. Alleen Rusland en Brazilië doen het (in dollars) slechter. In 30 jaar zijn Britse aandelen nog nooit zo goedkoop geweest."

Verkeerd geprijsd

Discounts lopen op tot wel 41% ten opzichte van de rest van de wereld, op verschillende manieren gemeten. Maar dat is volgens Colwelll niet allemaal terecht.

Goede Britse aandelen hebben geleden onder de kwaden, vindt hij. "Op basis van koers-winstverhoudingen zijn bekende Britse aandelen veel goedkoper dan hun Amerikaanse en Europese peers. Dat opent arbitragemogelijkheden voor beleggers."

Dan gaat het volgens Colwell juist niet om aandelen of sectoren die te lijden hebben gehad onder de coronacrisis of Brexit. Denk aan grootwinkelbedrijven, horecaketens of vastgoedbeleggingen. Deze aandelen – denk aan GlaxoSmithKline, BP, Rentokill – zijn allemaal goedkoper dan hun peers, maar hun koersen weerspiegelen volgens hem niet hun intrinsieke waarde. 

Vier interessante thema's

James Thorne, manager van het Threadneedle UK Smaller Companies Fund, Ethical UK Equity Fund en co-manager van het Threadneedle UK Mid 250 Fund, noemt vier thema's die beleggers in Britse aandelen vooruit kunnen helpen. 

  1. Infrastructuur: Het VK heeft de afgelopen jaren minder geïnvesteerd in infra dan andere ontwikkkelde markten. "Nu we uit de EU zijn, zal de overheid beter moeten nadenken welke investeringen ze doen en die investeringen moeten opvoeren."
  2. Digitalisatie: Onder andere lokale overheden moeten veel verder digitaliseren.
  3. Duurzame energie: Het VK wil ook carbon neutraal worden. De Britten zijn grote belegegrs in offshore windenergie en willen hun voortrekkersrol daarin behouden. 
  4. Biotechnologie: Die sector was en is, ook zonder de coronacrisis, interessant en omvangrijk. Er zit veel meer groei in het vat, aldus Thorne. 

Structurele groei

De lage prijzen op de beurs voor lokale aandelen zorgen wel voor kapers op de kust. "Als beleggers hun posities niet naar neutraal of overwegen zullen brengen, dan zal private equity in dat gat springen. De afgelopen maanden hebben private equity-partijen al aandelen van meerdere bedrijven opgekocht."

Beleggers moeten volgens Thorne en Colwell verder kijken dan de Britse index. Daarin zitten vooral banken en mijnbedrijven. Ja, die aandelen kunnen niet concurreren met hippe Amerikaanse technologieaandelen, geven ze toe. 

Maar er zijn genoeg mid- en smallcapbedrijven die het wel goed doen. Die structurele groei in kwaliteit bieden, gezonde balansen hebben en vaak ook nog een dividendrendement geven wat aantrekkelijk is. 

Grote bedrijven die binnen die criteria vallen zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan AstraZeneca en RELX Group, aldus de fondsmanagers. 

Deel via: