De Chinese economie is na de VS nu de grootste van de wereld. Samen met India hebben zij de VS echter al ruim ingehaald. En ondanks een terugval in economische groei dit jaar door het coronavirus, dendert de Chinese economische groei door.
China is het enige G20-land dat dit jaar groei laat zien. De OESO schat het op een kleine 2% voor 2020 en alweer 8% voor 2021.
“Tegen het einde van het tweede trimester zat China al op het niveau van vorig jaar. De economische cijfers voor augustus waren in het algemeen beter dan in het buitenland verwacht werd. De groei van de industriële productie versnelde en dat was één van de motoren van het economisch herstel, ” aldus de OESO.

Chinese Nasdaq
Alleen is de Amerikaanse kapitaalmarkt nog steeds een heel stuk groter dan die van China. Onder andere door een flinke toename van het aantal bedrijven dat naar de beurs komt, zal dat gat tussen China en de VS snel kleiner worden, verwacht Jenn-Hui Tan, Global Head of Stewardship and Sustainable Investing bij Fidelity International.
Dat komt onder andere door de groei van de nieuwe beurs STAR. IT-bedrijven worden genoteerd aan de STAR Board. Deze Chinese equivalent van de Nasdaq, bestaat inmiddels een jaar en koerste twee keer zo hard omhoog als de Amerikaanse techbeurs.
Het meest in het oog springende voorbeeld van een nieuw beursbedrijf is Ant Group. Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba, mikt naar verluidt op een opbrengst van minimaal 35 miljard dollar bij zijn gelijktijdige beursgang in Hongkong en Shanghai. Daarmee zou het de grootste beursintroductie ooit zijn, schrijft het Belgische Trends.
Geen duo-listings meer
Daarmee zal Ant het IPO-record van Saudi Aramco (29 miljard dollar) verbreken. “Dit jaar staan er in de top tien van bedrijven die naar de beurs gaan al vijf Chinese bedrijven. Vorig jaar waren dat er drie,” aldus Tan. “De beurs van Shenzhen is Londen voorbij als het gaat om IPO´s.”
En ja, de grote buitenlandse beleggers zullen inschrijven zulke events, maar het is vooral de lokale belegger die de markt trekt, gaat Tan verder. Meer keuze en meer aandelen met een lokale notering zorgt voor meer liquiditeit. Maar wellicht ook voor meer volatiliteit, aldus Puja Bharwani, Senior Trader bij Fidelity International.
Feit is dat met een groeiende aandelenmarkt duo-listings van Chinese bedrijven in de VS en China langzaam overbodig worden. Tan: “Toen deze duo-listings in de jaren 90 werden opgezet, was de Chinese markt een fractie van wat het nu is."
Oplopende spanningen
Chinese bedrijven kunnen inmiddels heel goed lokaal geld ophalen en zullen minder snel kiezen voor een notering buiten China of buiten Azië. Er zijn ook Chinese bedrijven die hun buitenlande notering opzeggen.
Tan noemt dit home coming listing in China. Een notering is natuurlijk goedkoper, maar wellicht doen Chinese bedrijven dit ook met het oog op de oplopende spanningen met de VS. Dat wordt nu wel gezien als een van de grootste risico’s voor beleggers in China.
Professor Keyu Jin, econoom aan de London School of Economics vindt de handelsoorlog tussen VS en China is vooral het gevolg van het Chinese succes. Voor de VS is belangrijk dat het economische model van China verandert. Dat de Chinese staat een minder dikke vinger in de pap heeft.
Wel belangrijk
Dat gaat volgens Jin niet gebeuren. “Amerikaanse verkiezingen zijn voor China wel degelijk belangrijk. Als Biden wint dan neemt de stress af. Biden is immers voor internationale samenwerking.”
Is de angst van beleggers voor de-globalisering terecht? “Globalisering zal blijven, met kleine veranderingen misschien. Dast is wat China in ieder geval wil. Het wil de relaties met de VS goed houden. Maar vergeet niet, de meeste handel van China is met andere Aziatische landen."
"Belangrijk is ook om te weten is dat China zich niet door de internationale gemeenschap onder druk laat zetten. Dat bewijst de omgang met Hongkong wel. Wat betreft handel is China bereid om kleine concessies te doen om zo tot een betere balans van de wereldhandel te komen.”