Feature

De sectorpicks van State Street

De rendementsverschillen tussen aandelensectoren lopen op tot gemiddeld 25% per jaar. Daarom is het zo belangrijk in de juiste sectoren te zijn belegd. State Street geeft een voorzetje.

In de keuze tussen beleggen in verschillende factoren, verschillende regio's, verschillende stijlen en verschillende sectoren heeft SPDR ETF, dochter van State Street, een duidelijke voorkeur voor sectorbeleggen.

"Sectoren bieden de mogelijkheid expliciete keuzes te maken. Maar bovenal, de rendementen tussen de beste en slechtste presterende sector in een jaar bedraagt gemiddeld 25%. Door voor de juiste sector te gaan, kan een belegger het onderscheid maken," vertelt Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF's Nederland.


naam voor SEO

Nadat het in Amerika al een succes was, lanceerde State Street in 2001 een assortiment aan goedkope Europese en wereldwijde sector-ETF's. Inmiddels zit er voor 151 miljard dollar in ETF's van SPDR die een sector reproduceren. Roset: "Voordeel van het beleggen in een gehele sector is natuurlijk, dat het risco van een verkeerde aandelenkeuze afwezig is. Je moest vorig jaar maar belegd zijn in Volkswagen."


naam voor SEO

Mee bewegen met de cylcus

Maar het kiezen van de verkeerde sector kan ook flink in de papieren lopen. Neem dit jaar. Na acht maanden handelen stond energie in Europa bijna 10% in de min, terwijl tech 13% pluste. In de VS zijn de verschillen nog groter. De sector energie verloor meer dan 15%, terwijl de techsector ruim 22% meer waard werd.

Het loont dus om in de goede sectoren te zitten. Dat is een keuze die voordurend moet worden heroverwogen. Sectorbeleggen doe je beter niet met de buy & hold-strategie. Wat het vandaag goed doet, kan het morgen slecht doen. In een opgaande economie outperformen andere sectoren dan als een recessie om de hoek komt kijken.

2017 is het jaar van tech
Sectorrendementen in 2017

Stuivertje wisselen

Een blik op de prestaties van de verschillende sectoren in de S&P sinds 2011 maakt wel duidelijk dat sectorbeleggen uiterst dynamisch moet worden benaderd. Opvallend zijn de stevige uitslagen van relatief defensieve sectoren als nutsbedrijven, energie en farma die hard op en neer stuiteren.

Energie, dat het dit jaar zo slecht doet, eindigde vorig jaar nog als best presterende sector. De sector nutsbedrijven eindigde in zeven jaar twee maal als best renderende sector en twee maal als de zwakste broeder.

naam voor SEO

Toppicks

Maar dat is vroeger. Wat zijn nu de sectoren die de beste kansen bieden? De researchers van State Street Global Advisors brachten onlangs een rapport uit. Voor wereldwijde aandelen heeft State Street nu een duidelijke voorkeur voor de sectoren telecom en materialen (chemie, bouwmaterialen et cetera). Telecom betaalt een dividend van 4,3%, twee maal zo veel als de MSCI World. State Street verwacht dat de winsten na jaren van hevige investeringen weer zullen oplopen. "Ook verdere consolidatie kan helpen de koersen hoger te zetten," vertelt Roset.

De sector materials is een pick die aansluit bij de wereldwijd aantrekkende economische groei. Meer groei stuwt de vraag naar materialen. Positief is ook de verwachte investeringsgolf in infrastructuur. Daarnaast verwacht State Street niet dat de sterke Chinese vraag opdroogt.

Voor de VS, dat verder in de conjunctuurcyclus zit dan Europa, kiest State Street voor defensief, voor de sector nutsbedrijven dus. Die sector zal bij een verslechterering van de Amerikaanse economie het minst hard worden geraakt. De vraag naar water en energie is tamelijk constant. Dat houdt de cashflow op peil, en daarmee ook het relatief hoge dividend dat deze sector uitkeert. Met een beta van 0,16 hoeven beleggers niet bang te zijn voor wilde koersuitslagen.

Europa: profiteren van upswing

Europa ten slotte. Wat zijn de sectoren die State Street GA nu op de radar heeft staan als bovengemiddeld kansrijk. Dat is wederom de sector materialen, die moet profiteren van de upswing van de Europese economieën en in de rest van de wereld.

Met het economische herstel heeft ook de Europese consument meer te besteden. Dat leidt tot de positieve verwachting van State Street voor de sector consumer discretionary. Die sector bestaat uit bedrijven die actief zijn in de luxere, meer cyclische consumentengoederen, zoals auto's, luxe damestassen en ... champagne.

Online magazine duurzaam beleggen