Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Column

Cyprus en z'n fopspeen

Wat er ook gebeurt in Cyprus, echt helemaal vertrouwen zal de Cyprioot, de Rus of de Engelsman het niet meer

Als we niet aan moeders borst kunnen lurken, dan willen we natuurlijk wel zeker weten of het door de mens gemaakte melkpoeder bijna net zo goed is. En blijkt daarmee gerommeld, zoals in een matig gereguleerd land als China, en sterven er babies, dan worden direct alle China-towns van deze wereld geactiveerd om ons eigen Nutrilon tot in de verste uithoeken van dit immense land op tafel te krijgen.

Voor dit soort zaken geldt de nuloptie qua risicoprofiel. De kans dat een weldenkende Chinees met liefde voor z’n kroost spoedig weer het Chinese fabrikaat zal uitproberen, lijkt me bijzonder klein. Daar zullen jaren overheen gaan. De parallel met de eerste stap van een spaarder/belegger is gauw gemaakt. In z’n meest embryonale vorm gaat alles onder een matras, daarna volgt de conversie in goud en sieraden wellicht. Pas daarna, als baby-belegger zal ik maar zeggen, wordt met een bank kennisgemaakt.

Als dat goed voelt en mams is er altijd om je te voeden met een rentespeen en soepel werkende geldautomaten, dan is er rust in de tent. Let wel, in menig opkomend land spelen banken nog nauwelijks een rol: zo heeft 95% van de bewoners van Indonesië nog geen bankrekening. Dit verklaart meteen waarom er in vergelijking tot de ontwikkelde landen vaak zo weinig schulden zijn aangegaan. Stel nu dat plots de geldautomaat een fopspeen blijkt te zijn, maar het volk heeft dorst: het schreeuwt en huilt. 

Kosten noch moeite
De moeder aller banken moet helpen, want vadertje staat is feitelijk al lang geleden omgevallen. Nu blijkt er veel minder uit de machine te komen dan alle papa’s en mama’s gebracht hadden. Zullen zij deze bank ooit nog vertrouwen? Misschien, maar voorlopig even niet. Eerst zullen alle Greek-connections wereldwijd worden opgespoord, om het geld veilig op te bergen. Kosten noch moeite, hele vliegreizen zullen gemaakt worden om het vaak dubieus verkregen geld, maar ook soms het gewone spaargeld, in veilige handen te brengen.

Dus wat er ook gebeurt in Cyprus, zodra de banken weer open zijn, en dat kan in volledige vorm nog een hele tijd duren, echt helemaal vertrouwen zal de Cyprioot, de Rus of de gepensioneerde Engelsman het niet meer. Als al dat spaargeld straks verdwenen is, zal de ECB het tekort dan aanvullen? Als dat zo is, dan is deze redding van Cyprus vele malen, zeg maar gerust tientallen miljarden, groter geworden dan het eerste bail-in plan.

Zoals velen onder u weten is niets zo hartverscheurend als het huilen van een baby. Ook al is het soms wat overdreven, we gaan er midden in de nacht voor uit ons bed en doen de gekste dingen om ons kindje tevreden te stellen. Ook al kost het ons een fortuin. Of zou u het serieus aandurven om het te vondeling te leggen?

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Online magazine ETF's