Onder het pseudoniem Short & Sticky schrijven Pieter Kort en Peter van Kleef, respectievelijk hoofdredacteur van IEX en IEXProfs, over ontwikkelingen in de markt. Op eigenzinnige wijze leggen ze kleine details en grote trends onder het vergrootglas.
Column

"Obligaties, verse obligaties!"

Kijk uit, bukken! De obligaties vliegen u de komende tijd in alle soorten, maten en varianten om de oren.

Je zou maar niet in aandelen durven stappen. Of verplicht voor een groot deel van je portefeuille in obligaties moeten zitten. Vanwege je mandaat of risicoprofiel. En dan weet je dat de veilige staatsobligaties, pardon de staatsobligaties die vroeger 'veilig' werden genoemd geen yield meer opleveren. Maar wel risico.

Sja, dan moet je uitwijken. Dat is precies waarom u op dit platform steeds vaker andere soorten obligaties voorbij ziet schuiven. Schuldpapier uit opkomende landen (emerging markets debt) of bedrijfsobligaties uit die regio's. High yield bonds. Of convertible bonds. Of covered bonds, ook leuk.

Zoals we dat in de aandelenmarkt vaak genoeg hebben gezien, schuift nu ook iedereen in de vastrentende markt naar de uithoekjes van het speelbord. En een beetje schaker weet het, 'een paard aan de rand...' Je vraagt je af hoe liquide zulke strategieën zijn als er plotseling veel beleggers tegelijk onder het bordje 'Exit' door willen rennen.

Lefgozers zoals Michael Hasenstab van Templeton Global Bond Fund trekken zich daar weinig van aan. Hij zet - weer een ander idee - massaal in op Ierse staatsobligaties om zijn sovereigns wat op te peperen. De ene strategie is de andere niet. Maar de oorsprong is in bijna alle gevallen hetzelfde, de queeste naar yield in de obligatiemarkt. Voor covered bonds maak ik graag een uitzondering, maar dat terzijde.

Buiten de oevers
Je vraagt je af wat er gaat gebeuren als het geld weer naar de markten stroomt.  De wall of money stort zich vroeg of laat op de markten. Maar niemand weet waar het zich heen gaat begeven en welke rivieren buiten hun oevers zullen treden. Spreiden is daarom het motto, ook binnen een vastrentende portefeuille. Eén voordeel heeft het, ik kan me geen tijd heugen dat het obligatiemenu zoveel keuzes bood. En zelden was het obligatiebeleggen zo spannend als nu.

Een stuk leuker dan die saaie aandelenmarkten waarvan je toch al weet dat die in een Amerikaans verkiezingsjaar stijgen, linksom of rechtsom. Hoe dan ook, op IEXProfs kwamen ze deze week allemaal langs. Lees ze dit weekend op uw gemak nog eens na voordat u uw klantportefeuilles tweakt.

En verder...
Daarnaast kwamen deze week ook nog eens twee bekende obligatiebeleggers aan het woord, maar dan meer over de macro-economiche toestanden: Arnold Gast van Delta Lloyd en Torgeir Høien van Skagen. En natuurlijk Michael Hasenstab - bijna vergeten.

En bij AXA IM lanceerden ze deze week en passant nog een Short Duration-fonds op schuldpapier van opkomende markten. Jaja, de vertakking van de bondboom gaat gewoon verder. The sales must go on!

  

 


Pieter Kort & Peter van Kleef zijn hoofdredacteur van respectievelijk IEX en IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie