ECB gaat tempo renteverlagingen opvoeren JP Morgan AM verwacht nog dit jaar een hele reeks renteverlagingen door de ECB. Beleggers kunnen profiteren door meer duration toe te voegen aan de obligatieportefeuille. 9 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De ECB heeft de rente tot nu toe twee keer verlaagd dit jaar, beide malen met 25 basispunten, in juni en september. De bank was daarmee volgens veel analisten redelijk voorzichtig. President Christine Lagarde vond het echter belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Ze hamerde er telkens op dat het bestrijden van de inflatie iets is van de lange adem. JP Morgan Asset Management denkt echter dat de fase van terughoudendheid voorbij is. De zwakke economische groei in de eurozone is zo'n groot probleem dat de ECB snel moet handelen om niet behind the curve te raken. Sectoraal kan vooral de maakindustrie een steuntje gebruiken. Daarnaast heeft Duitsland dringend behoefte aan een monetaire impuls. Het is goed mogelijk dat het Duitse bbp in 2024 voor het tweede jaar op rij krimpt. Elke maand een kwartje JP Morgan gaat er vanuit dat de rente bij de eerstvolgende gelegenheid op 17 oktober zal worden verlaagd met 25 basispunten en daarna elke volgende rentevergadering met nog een kwartje. De marktverwachtingen voor volgend jaar zijn volgens JP Morgan nog aan de lage kant. Gemiddeld wordt er door analisten gerekend op 175 basispunten in totaal door de ECB, tegenover 200 basispunten door de Fed. JP Morgan ziet dat eerder andersom, zeker als de Europese economie blijft verzwakken. De analisten zeggen niet waar dat eindigt, maar een niveau rond de 2% wordt door velen gezien als een neutraal niveau, als tenminste de inflatie daarwerkelijk helemaal onder controle is. Het belangrijkste rentetarief van de ECB ligt nu op 3,5%, tegenover 4,75-5% in de VS, waar de Fed de rente in september voor het eerst verlaagde met 50 basispunten. De algemene verwachting is dat de volgende renteverlaging komt in november, na de verkiezingen. Meer duration Als de rentestappen elkaar inderdaad in een hoog tempo opvolgen, doen beleggers er verstandig aan zo snel mogelijk meer duration toe te voegen aan hun obligatieportefeuilles, kortlopende obligaties inruilen dus voor langlopende. De inflatie lijkt een steeds kleinere zorg in de eurozone. In september dook de inflatie met 1,8% zelfs voor het eerst sinds juni 2021 onder de doelstelling van 2%. De kerninflatie (zonder energie en voeding) lag met 2,7% nog wel boven de 2%. Maar ook daar is de trend in de goede richting. In september 2023 was het 5,5%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.