Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Fed verlaagt rente in 2024 met 2%

Een stevige voorspelling van hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle. De Fed zal begin volgend jaar al beginnen met het verlagen van de rente. Dat rentes langer hoog blijven, is duidelijk niet zijn mening.

“Centrale banken vertellen ons dat de rentes langer hoog zullen blijven, maar ik verwacht juist forse rentedalingen in 2024. De ‘hawkish’ toon van centrale banken komt op een moment dat ze zelf toegeven dat de rentes dicht bij hun piek zijn.

Collectief falen

Centrale banken hebben collectief gefaald om de stijgende inflatie in toom te houden toen de pandemie ten einde liep en de invasie van Oekraïne begon. Men dacht toen dat de inflatiedruk tijdelijk zou zijn. Nu is het de desinflatie die de centrale banken proberen goed in te schatten.

Dalende grondstoffenprijzen

De grondstofprijzen zijn een duidelijk voorbeeld. De Bloomberg Commodity Price Index is met een enorme 24% gedaald sinds de piek van afgelopen juni. En de index daalt verder, ondanks de recente stijging van de olieprijs. Uiteraard kijken centrale banken naar de kerninflatie, exclusief voedsel en energieprijzen, maar grondstoffen hebben een indirecte impact op sectoren als transport en restaurantprijzen. De omvang van deze daling zal zeker een effect hebben.

Minder gespannen arbeidsmarkt

Bovendien is de situatie op de arbeidsmarkt ook weer aan het veranderen. Na de pandemie zorgden de enorme tekorten op de arbeidsmarkt voor forse loonstijgingen. Al stijgt de werkgelegenheid in veel ontwikkelde markten nog, het tempo neemt af en het aanbod van werknemers neemt toe, onder meer door immigratie.

Eerst Fed en BoE, dan ECB

Ik verwacht dat de Federal Reserve de rente begin komend jaar zal verlagen en dat de Bank of England kort daarna dit voorbeeld volgt. De ECB zal als laatste een rentestap nemen, al zal de precieze timing van de economische indicatoren afhangen. In de VS en het VK zal de rente in 2024 met 2% dalen. De ECB zal daar iets onder blijven."

Stephen Bell van Columbia Threadneedle


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen