Column

Grafiek van Daalder: Hoge olieprijs meer een Europees probleem

In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Amerika kan hoge (reële) olieprijs beter hebben dan Europa.

Wie het nieuws een beetje volgt, zal vast hebben meegekregen dat de prijs van een vat olie de afgelopen maanden weer stevig in de lift zit. Deze week tikte een vat Brent de $95 aan, WTI deed $92. Ten opzichte van de low van juni hebben we het dan al snel over een stijging van meer dan 30%, waarmee olie weer bovenaan de agenda is komen te staan in het inflatieverhaal.

Maar zijn de olieprijzen momenteel inderdaad hoog te noemen? Links zien we het procentuele verloop van de nominale olieprijzen in dollars (rood) en in euro (geel) gerekend vanaf 1996 als startpunt. Die 30% stijging is dat hele kleine tikje omhoog aan het einde van de grafiek.

"Olie handelt momenteel boven de gemiddelde prijs van de afgelopen tien jaar"

Het is duidelijk dat de beweging van de laatste maanden in het niet valt bij de stijging die we in 2020-2022 meemaakten, waardoor ook de impact op de inflatie veel minder groot zal zijn. Olie handelt momenteel boven de gemiddelde prijs van de afgelopen tien jaar, maar het is wat te vroeg om in paniek te raken als je het mij vraagt. Met andere woorden: op deze prijsniveaus geldt olie als een veel minder groot inflatieprobleem dan 15 maanden geleden.

Het reële verhaal

Dat zijn de nominale olieprijzen. Maar is het niet logischer om naar de reële olieprijzen te kijken? Olie is vaak een bron van inflatie, maar andersom leidt hogere inflatie er ook toe dat de 100 dollar die men in 2008 voor een vat olie moest betalen toch echt zwaarder woog dan de 100 dollar van vandaag de dag. Enter de rechtergrafiek, die het verloop van de reële olieprijs in dollars (rood) en euro’s (geel) laat zien.

Ik heb de grafiek zo geconstrueerd dat ik de piek in reële olieprijzen in zowel dollars als euro’s (2008) op 100 hebt gezet. Op deze manier kun je dus zien hoeveel we momenteel onder dat piekniveau handelen. Dat levert een interessante observatie op.

Amerikanen zijn goedkoper uit

Kijken we naar de rode lijn (dollars), dan zien we dat de huidige olieprijs in dollars precies op het gemiddelde niveau van de afgelopen tien jaar handelt. Niets aan de hand, mensen. Kijken we echter naar de gele lijn (euro’s) dan ziet het er een heel stuk minder vriendelijk uit.

Vergelijken we de piek in 2008 met die van vorig jaar, dan zien we in dollars een structurele daling van de olieprijs, terwijl we in euro’s eigenlijk met een vergelijkbare piek te maken hebben als in 2008. In reële termen staat de olieprijs in dollars momenteel op de helft van de piek van 2008, in euro’s zijn we slechts 25% van die piek verwijderd. 

"In euro’s is de olieprijs slechts 25% van de piek verwijderd"

Let wel, dit heeft niets met de prijs van Russisch gas te maken: dit is puur een appels met appels vergelijking van de reële olieprijs in dollars versus die van euro’s. We mogen dan wel denken dat de Amerikaanse economie het altijd beter doet, maar je kunt dus ook stellen dat die Amerikanen gewoon altijd mazzel hebben.

Assetallocatie