Column

India transformeert in hoog tempo

Fondsbeheerders van Capital Group zijn dolenthousiast teruggekeerd van een werkbezoek aan India. De vele economische hervormingen in combinatie met forse infrastructuurinvesteringen en een stabiele politiek hebben het land sterk veranderd. De jonge bevolking zorgt voor extra groeipotentieel, net zoals de geopolitieke strijd tussen China en de VS.

De Indiase premier Narendra Modi was de afgelopen maanden opvallend vaak in het nieuws als de nieuwe leider van de opkomende markten. Modi heeft ook veel om trots op te zijn. India stond lang in de schaduw van China, maar de laatste jaren is er sprake van een indrukwekkende inhaalslag, geholpen door een stabiele (hervormings)politiek en een stroom aan buitenlandse investeringen.

Het maakt Capital Group zeer positief over de toekomst. De vermogensbeheerders Brad Freer, Shlok Melwani en Rahul Sadiwala zijn net terug van een werkbezoek. Zij denken dat India aan de vooravond staat van een periode met “secular growth”, ofwel groei die voor langere tijd structureel hoog zal blijven. Het IMF gaat uit van een jaarlijkse groei van 5-6%.

De beurs - die de afgelopen 5 jaar met 80% opliep (de Nifty 50-index) - heeft zijn plafond waarschijnlijk nog niet bereikt, hoewel de waarderingen op dit moment wel aan de hoge kant lijken.

Drie hoogtepunten

Dat staat allemaal in het rapport dat de fondsbeheerders geschreven hebben na hun bezoek aan een paar steden, waaronder Mumbai (het oude Bombay). Er zijn drie factoren die er wat hun betreft uitsprongen in vergelijk tot andere emerging markets:

  1. India wordt steeds aantrekkelijker voor bedrijven die minder afhankelijk willen zijn van China als productielocatie
  2. India liep lange tijd achter in infrastructuur. Maar daar worden nu enorme stappen gezet
  3. De Indiase mediaanleeftijd bedraagt 29 jaar. Dat is 10 jaar jonger dan in China. India heeft zelfs een van de jongste bevolkingen ter wereld, wat een groot voordeel is als elders de vergrijzing toeslaat

Grote belofte

Enige voorzichtigheid is wel geboden. India is namelijk al decennia een grote belofte. Maar tot nu toe viel het toch vaak tegen. China heeft wat dat betreft beter gepresteerd.

Hervormingen Modi

Maar bij Capital Group houden ze de moed erin. Zij constateren dat een aantal hervormingen die Modi heeft doorgevoerd sinds 2014 steeds meer vruchten afwerpen. 

  • Zo is er het vrijwillige biometrische identificatiesysteem "Aadhaar" waardoor het makkelijker geworden is voor bedrijven om te zien of iemand kredietwaardig is of niet. Dat heeft de consumptieve bestedingen een boost gegeven
  • Er is een nieuwe landelijk BTW-systeem dat efficiënter is als het oude web van belastingregels. De zwarte en grijze economie zijn daardoor teruggedrongen
  • Een nieuw betalingssysteem heeft gezorgd voor een hoge groei van het aantal elektronische transacties en kredietopnames

Infrastructuur

Misschien wel het meest onder de indruk waren de fondsbeheerders van de infrastructuur (wegen, havens, bruggen, treinverbindingen, vliegvelden, kantoren en huizen). Daar heeft India lang geslapen, maar de laatste 10-20 jaar zijn er enorme vorderingen geboekt.

De fondsbeheerders geven het voorbeeld van een autoreis die ze hebben gemaakt van Surat naar Mumbai. Dat had tien jaar geleden zeker 12 uur geduurd, nu duurde het 6 uur en was heel aangenaam met brede snelwegen en genoeg punten om te stoppen voor een goede maaltijd.

"Mumbai is gewoon een moderne stad geworden"

Mumbai (zie grote foto) was voor hun onherkenbaar veranderd. Het is gewoon een moderne stad geworden met alles erop en eraan, inclusief fatsoenlijke woningen voor armere delen van de bevolking (hoewel daar nog wel veel werk aan de winkel is).

Beter bedrijfsklimaat

De industrie en dienstensector zijn geholpen door een betere toegang tot de kredietmarkt, maar er is ook veel gedaan om de bureaucratie terug te dringen en - dat is weer de infrastructuur - er zijn goed uitgeruste bedrijfsterreinen bijgekomen met een betrouwbare energieverzorging (vroeger een probleem).

Dat heeft geleid tot veel buitenlandse investeerders. Bedrijven als Apple, Daikin en Mitsubishi Electric hebben inmiddels grote productielocaties. Maar Indiase bedrijven profiteren ook. Zo zijn er talloze MKB'ers  die vroeger alleen voor de regionale markt produceerden, terwijl ze dat nu landelijk doen en soms zelfs internationaal. 

"Bedrijven als Apple, Daikin en Mitsubishi Electric hebben inmiddels grote productielocaties"

Beurs maakt inhaalslag

Naast een betere kredietverlening is ook de aandelenmarkt bezig aan een inhaalslag. India ligt nog ver achter op China dat 29% van de MSCI Emerging Markets-index uitmaakt. India heeft een aandeel van slechts 14% en ligt daarmee achter Taiwan (16%).

De marktwaarde is met ongeveer 1 biljoen dollar betrekkelijk laag in verhouding tot de omvang van de economie, maar er is wel veel groei. India heeft bijvoorbeeld een steeds groter small- en midcapsegment. De markt wordt dieper en breder, en daarmee beter belegbaar.

Groeisectoren

Een van de grootste groeimarkten blijft ongetwijfeld de woningbouw. Hier moet nog veel gebeuren de komende jaren. De verwachting is dat het aandeel van de bouw- en vastgoedsector in het bbp zal toenemen van 7% naar 15% in 2031.

De banksector is een andere aantrekkelijke groeimarkt met relatief lage waarderingen op de beurs. Verder voeren de telecombedrijven Reliance Industries en Bharti Airtel de digitale transformatie aan.

Energietransitie

Reliance Industries speelt ook bij de energietransitie een hoofdrol. Indiase bedrijven proberen met China te concurreren in de hele energieketen, maar vooral bij de productie van groene waterstof. Tot nu toe zijn de bedrijven die hiervan profiteren naast Reliance, Larsen & Toubro en Tata Power.

De energietransitie kan India op een aantal manieren helpen. Ten eerste is het land voor zijn energiebehoefte nu nog grotendeels afhankelijk van import van olie en gas. Meer groene energie maakt het land dus onafhankelijker. Ten tweede is waterstof een potentieel exportproduct. Hier liggen dus zeker kansen, maar het wordt wel een proces van jaren. Aldus Capital Group.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie