Column

“De consument heeft het gelukkig nog altijd goed”

Amerikaanse staatsobligaties, Europese bedrijfsobligaties, hoogwaardige dividendaandelen en beleggingen in de opkomende markten, aandelen en obligaties, staan prominent op het kooplijstje van JP Morgan AM. Vincent Juvyns, kom er maar in!

Het was deze week tijd om de Amsterdam Tower aan te doen, waar JP Morgan AM wederom zijn inmiddels gebruikelijke halfjaars outlook presenteerde. De titel was ditmaal The inflection point?, nadat een half jaar geleden nog was gekozen voor de titel: It’s always darkest before dawn.

Wat kunnen beleggers verwachten? Dit zijn de hoofdpunten van het betoog van beleggingsstrateeg Vincent Juvyns:

“Weinigen hebben de sterke aandelenrally zien aankomen. Wij ook niet. Wel blijft de correlatie tussen aandelen en obligaties nog altijd hoog, waardoor de inzet van alternatives uit spreidingsoogpunt noodzakelijk is.

Beleggers in alternatives hebben over rendement weinig klagen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel de inflatie zal dalen, verwachten wij dat de rente de komende 10-15 jaar licht boven de doelstelling van de ECB en Fed zal liggen. Denk aan tussen de 2% en 3%

Wat betreft de economische outlook houden de dienstensector en de consument de economie overeind. De consument heeft het gelukkig nog altijd goed, dus blijft geld uitgeven. De werkloosheid is laag, terwijl er nog altijd sprake is van een spaaroverschot, zowel in Europa als in de VS. Deze trend gaat nog wel even door. In Europa profiteert de consument ook nog eens van lagere energieprijzen. Hoe goed de consument het heeft, blijkt bijvoorbeeld uit de vakantieboekingen, die ondanks flink hogere hotelprijzen gewoon doorgaan.

Bedrijven hebben de laatste maanden hevig geïnvesteerd om hun productieketen te verbeteren en extra te automatiseren om het tekort aan werknemers op te vangen. Aan de investeringshausse komt nu echter een einde doordat banken op de kredietrem staan. Dat raakt Europa meer dan de VS omdat Europese bedrijven in hun financiering afhankelijker zijn van banken. Dat geldt met name voor de kleinere bedrijven.

Onderwijl moet er niet langer hulp worden verwacht van overheden. Het akkoord in de VS over het schuldenplafond betekent dat er weer bezuinigd moet worden. In de eurozone liggen de afspraken van Maastricht door de hogere rentestanden weer op tafel. Om aan die bepalingen te voldoen, zullen ook in Europa bezuinigingsplannen moeten worden gemaakt.

"Er moet er langer hulp worden verwacht van overheden"

Enfin, in het komende half jaar is een vertraging van de economie onvermijdelijk. Of het een recessie wordt, is nog de vraag. Een afzwakkende economische groei is natuurlijk positief voor de inflatie. Die kan in de VS in december al onder 3% liggen, en waarschijnlijk ook in Europa.

Wij rekenen erop dat de Fed zal pauzeren. Mocht de Amerikaanse economie alsnog in een recessie geraken, dan liggen lagere rentes aan het einde van het jaar voor de hand. De ECB zal echter nog even doorgaan met verhogen. Het is de enige manier om het huidige loonprijssignaal te stoppen.

Wij zijn al een tijdje positief over beleggen in de opkomende markten, zowel in obligaties als in aandelen. In de opkomende markten is piekinflatie vorig jaar al bereikt, waardoor er ruimte is voor stimulerend fiscaal beleid. Onderwijl is China heropent. De verwachting dat de dollar zal verzwakken is ook een rendementskatalysator. Door de verwachte verzwakking van de dollar kiezen wij voor opkomende marktenschuld in lokale valuta.

Inflatie is vooral een Westers probleem

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse rentes zitten waarschijnlijk nu op piekniveau. Dat maakt het heel aantrekkelijk om in Treasuries kopen. In de keuze voor kredietwaardige bedrijfsobligaties zien we daarentegen het meeste rendementspotentieel in Europa. Gelet op de economische omgeving, hogere rentes en verminderde kredietverlening achten wij high yield momenteel te risicovol.

Over aandelen zijn wij nu even neutraal als een half jaar geleden. Op het kooplijstje staan kwaliteitsbedrijven die niet alleen voldoende dividend uitkeren maar ook in staat zijn om deze te verhogen. Dat zijn toch de aandelen die je in deze economische omgeving moet hebben.

"Over aandelen zijn wij nu even neutraal als een half jaar geleden"

Ook long/short strategieën en het thema klimaatverandering bieden upside.“


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie