Philippe Roset is Hoofd Noord Europa bij State Street SPDR ETF’s. State Street lanceerde de eerste SPDR ETF in 1993 en biedt inmiddels ook in Europa meer dan 100 UCITS ETF’s aan. Philippe is sinds 2008 actief in de ETF-industrie in verschillende functies en werkt sinds 2016 bij SPDR ETF’s. Voor 2008 werkte hij bij de Autoriteit Financiële Markten in het toezicht op beurzen, market makers, clearing en settlement.
Column

De Europese ETF-belegger is vooral onzeker en afwachtend

Philippe Roset van State Street SPDR ETF’s neemt de Europese ETF-verkoop van afgelopen maand door. Wat valt vooral op? Hoewel Europese beleggers risico’s vooral uit de weg gingen, konden aandelen uit de opkomende markten wederom rekenen op flink veel koopbelangstelling. Ook staatsobligaties waren populair, mits heel kortlopend of heel langlopend.

Afgelopen maand waren ETF-beleggers duidelijk terughoudend om de markt te betreden. De inflow van 7,7 miljard dollar in Europese ETF’s was aan de lage kant, gelet op de totale instroom van 65 miljard dollar over de eerste vijf maanden van 2023. Ik denk dat de discussie rond het Amerikaanse schuldenplafond, de hardnekkig hoge inflatie en recessie-angst de belangrijkste redenen waren voor deze afwachtende houding.

Het verklaart ook waarom beleggers vorige maand risico’s vooral uit de weg gingen. In het begin van het jaar kochten Europese beleggers met name aandelen. Afgelopen maand waren obligaties populair. 2,5 miljard dollar ging naar aandelen en 4,2 miljard dollar naar obligaties.

Ook geldmarkt-ETF’s waren gevraagd met iets meer dan een miljard dollar aan instroom. Logisch, want de korte rente is aantrekkelijk en geldmarktfondsen zijn bijzonder defensief. De trend die ook dit jaar verder gaat is die van duurzaam beleggen. Vorige maand kochten Europese beleggers voor 5 miljard dollar aan ESG-ETF’s.

Populariteit EM-aandelen houdt aan

Een duidelijke verschuiving is er te zien in de regionale aandelenvoorkeuren. Begin dit jaar was er veel interesse voor Europese aandelen. Daarna verschoof de aandacht naar Amerikaanse aandelen. Op basis van koopinteresse hielden Amerikaanse en Europese aandelen elkaar afgelopen maand keurig in evenwicht.

De aandelentrend die in mei wel duidelijk doorzette, was de belangstelling voor aandelen uit de opkomende markten. Met een inflow van iets meer dan een miljard dollar was bijna de helft van alle gekochte aandelen in mei afkomstig uit de opkomende markten. Dat was in de maanden ervoor ook al het geval. Het is een duidelijke breuk met de jaren ervoor toen professionele beleggers sterk onderwogen EM waren. Met name de heropening van China heeft voor positievere verwachtingen gezorgd. De historisch lage waarderingen vormen waarschijnlijk ook een extra stimulans.

"De keuze voor een wereldwijde aandelen-ETF is eenvoudig beleggen met de breedste spreiding"

Daarnaast ging er vorige maand 2,5 miljard dollar naar wereldwijde aandelen. Ook dat past in een langere trend. De keuze voor een wereldwijde aandelen-ETF is eenvoudig beleggen met de breedste spreiding, dus defensief, maar het geeft ook aan dat beleggers blijkbaar vertrouwen hebben over de wereldwijde economische groei.

De terugkeer van vastgoed

Wat betreft sectorvoorkeuren: in mei verkochten ETF-beleggers vooral tech, energy en financials. Positief springt vastgoed eruit. Na een aantal zware jaren beginnen beleggers langzaam weer koopjes te zien.

Verder waren themafondsen weer wat meer gevraagd. Tijdens corona beleefden themafondsen gouden tijden, maar toen de markt risk-off ging, bleken deze fondsen harder te dalen dan de brede markt. Dat maakt huiverig.

Dan moet nog iets worden gezegd over de factorkeuzes in mei. Door de onzekerheid in de markt waren Quality en Lowvol het meest gevraagd.

Mits kredietwaardig

Het meeste kapitaal dat afgelopen maand in obligaties werd gestoken, vloeide naar staatsobligaties (2,5 miljard dollar van de 4,2 miljard dollar in totaal). YTD is de allocatie naar staatsobligaties en bedrijfsobligaties gelijk. De populariteit van bedrijfsobligaties wordt deels gedrukt door de verkoop van high yield. Daar is even geen vraag naar.

"De populariteit van bedrijfsobligaties wordt deels gedrukt door de verkoop van high yield"

Opmerkelijk zijn de duratiekeuzes die beleggers afgelopen maand maakten. Beleggers zitten er of heel lang in of heel kort. De kopers van kortlopend papier wachten nog even af waar het met de rente naartoe gaat en krijgen onderwijl goed betaald. De yield op de Amerikaanse T-Bill (looptijd tussen 1 en 3 maanden) bedraagt 5,3%. Volgens beleggers die juist voor langlopende obligaties kiezen, kan de rente binnenkort weer dalen. Elke rentedaling van een 1% komt bij een breed gespreide Treasury ETF met een duratie van 6.2 jaar overeen met een koersstijging van 6.2%.

Wel goud, geen koper

Voor grondstoffen was in mei weinig belangstelling. Begin dit jaar kochten beleggers nog energie (lees: olie en gas) en een breed gespreid mandje grondstoffen, maar gingen edelmetalen (vooral goud) de deur uit. Afgelopen maand was de situatie omgekeerd. Dat heeft wederom te maken met de onzekere en afwachtende houding van beleggers over de staat van de economie.

Impact beleggen