Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Beleggers herontdekken Japan

Ook volgens Dan Hurley van T. Rowe Price zijn er momenteel genoeg valide redenen om de Japanse beurs aan te doen.

Japanse aandelen zijn uitgegroeid tot de favoriete ontwikkelde markt van wereldwijde beleggers. De TOPIX bereikte op 17 mei een piek die sinds augustus 1990 niet meer was gezien, en het momentum vertoont vooralsnog geen tekenen van vertraging. Ondanks dat Japan nog steeds onderwogen is ten opzichte van andere ontwikkelde markten, zijn buitenlandse investeerders al zes weken op rij netto kopers van Japanse aandelen, wat wijst op een groeiend vertrouwen in de economische vooruitzichten van het land.

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die deze nieuwe interesse van beleggers aanwakkeren en de aandelenindex naar het hoogste niveau in 33 jaar stuwen. Het recente bezoek, de aankopen en de positieve uitlatingen van Warren Buffett over de kansen die hij ziet in Japan hebben zeker geholpen om Japanse aandelen een impuls te geven.

Meer specifiek hebben de heropening van de binnenlandse economie na de pandemie, de goedkope valuta, de economische groei gestimuleerd door de heropening van China, en de hervorming op het gebied van corporate governance die eindelijk zijn vruchten afwerpt, de belangstelling van buitenlandse investeerders in Japan gewekt.

Gezien de huidige marktomstandigheden zie ik vooral kansen in kwaliteitsgroei-bedrijven en transformatiebedrijven die zich richten op het verbeteren van governance en aandeelhoudersrendementen. Er zijn tekenen dat de outperformance van waarde-aandelen ten opzichte van groeiaandelen in de afgelopen tweeëneenhalf jaar aan het draaien is, en de gunstige valutakoersen van Japan ondersteunen groeiaandelen.

Uitdagingen zijn er ook

Maar er zijn ook nog uitdagingen, zoals de mogelijkheid van een wereldwijde economische vertraging en de delicate taak van het normaliseren van het monetair beleid zonder Japanse exporteurs, die een cruciale rol spelen in de economie en zwaar wegen in de TOPIX, schade toe te brengen. Het is essentieel om een balans in het monetair beleid te vinden om te voorkomen dat valuta-appreciatie de inspanningen van de Bank of Japan om inflatie te genereren, belemmert.

De hervorming van de corporate governance vereist ook verdere verbetering, waarbij druk wordt uitgeoefend op bedrijven met een lage prijs-boekwaardeverhouding om dit probleem aan te pakken.

Ondanks deze uitdagingen biedt de Japanse aandelenmarkt een veelbelovende mogelijkheid voor beleggers. Het geleidelijke herstel van het land na de pandemie en de erkenning van de doorgevoerde hervormingen door buitenlandse beleggers dragen bij aan de aantrekkingskracht ervan.

Het Japanse boodschappenlijstje van Morningstar


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie