Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Aangeboden: een veerkrachtige strategie in een uitdagende marktomgeving

"In een uitdagende marktomgeving vormen dividendstrategieën de hoeksteen van breed gespreide portefeuilles." Dat betoogt Jean-Philippe Hechel, hoofd portfoliomanager bij de private bank J. Safra Sarasin.

De huidige vooruitzichten voor Europa en de VS blijven uitdagend. De inflatiedruk blijft. Ongeacht of de piek van de inflatie voorbij is, is het onwaarschijnlijk dat centrale banken soepeler zullen worden totdat de inflatie aanzienlijk is getemperd. In deze context behoren dividend- en inkomstenstrategieën tot de meest veerkrachtige in de aandelensector, met niet alleen sterke, maar ook zeer stabiele rendementen.

De combinatie van defensief en waarde creëert een unieke stijl die goed werkt in de late stadia van een cyclus. Aangezien de rente waarschijnlijk hoog zal blijven en de economie verder zal verzwakken, blijven de vooruitzichten voor deze stijl gunstig.

Aantrekkelijk opwaarts potentieel

De combinatie van vertragende groei en stijgende rente maakt het des te belangrijker om een veerkrachtige beleggingsstrategie te hebben die bestand is tegen marktdalingen en op lange termijn een aantrekkelijk opwaarts potentieel biedt. Dividenden zijn in feite de belangrijkste motor van het langetermijnrendement op aandelen. Dit is een van de redenen waarom wij denken dat dividendstrategieën op dit moment heel zinvol zijn.

Wij letten heel goed op de zichtbaarheid van de dividenduitkering. Dit betekent dat wij ons richten op bedrijven die stabiele kasstromen kunnen genereren, een betrouwbaar dividendbeleid hebben, een solide balans en een laag schuldniveau. Dat laatste is vooral belangrijk omdat het de gevoeligheid van een portefeuille voor een stijgende rente aanzienlijk vermindert.

"Dividenden zijn in feite de belangrijkste motor van het langetermijnrendement op aandelen"

ESG is key

Wat de integratie van ESG in onze beleggingsprocessen betreft, richten wij ons op bedrijven die sterke milieu-, sociale en governancescores hebben, goede ESG-strategieën kunnen aantonen en duidelijke verbeteringen laten zien in hun ESG-profiel in de loop der tijd.

Als gevolg van de integratie van ESG beleggen wij niet alleen in de typische defensieve namen, maar richten wij ons ook op hoogwaardige bedrijven in meer cyclische sectoren. Neem energiebedrijven. Weinig spelers in de energiesector zijn momenteel actief in het ondersteunen van de groene transitie. In deze sector is het bijzonder belangrijk om op bedrijven te richten die een goed bestuur hebben en die, naast het aanpakken van milieu-uitdagingen, hun sociale risico's, zoals gezondheids- en veiligheidskwesties, beheren.

Stabiele rendementen

Wij denken dat de focus op bedrijven van hoge kwaliteit met een goede zichtbaarheid van dividendgroei niet alleen zal leiden tot sterke maar ook tot zeer stabiele rendementen op termijn. Voor onze beleggingsaanpak op lange termijn is het opnemen van duurzaamheidsoverwegingen een integraal onderdeel van de beoordeling van de levensvatbaarheid van onze beleggingen. Het helpt om bedrijven te vermijden die mogelijk met structurele uitdagingen worden geconfronteerd."

Is getekend: Jean-Philippe hechel
Jean-Philippe Hechel van J. Safra Sarasin


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen