Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Goede vooruitzichten voor traditionele 60/40-portefeuille

De klassieke 60/40-portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties heeft de toekomst. Dat stelt Todd Schlanger, beleggingsstrateeg bij Vanguard.

“De 60/40-portefeuille daalde weliswaar flink in waarde in 2022, maar het geannualiseerde rendement over een periode van tien jaar tot eind 2022 bedroeg nog steeds 6,7% voor een wereldwijd gediversifieerde 60/40-portfolio.

Vanguard voorziet opnieuw een sterk decennium voor deze klassieke portfolio. Concreet denken wij dat 60/40-beleggers in de Eurozone de komende tien jaar jaarlijkse rendementen tussen de 2,8% en 6,8% kunnen realiseren. Dat is hoger dan de prognoses die aan het eind van 2021 werden geschetst. Toen lag het jaarlijkse verwachte rendement tussen 0,1% en 3,8%.

De nadruk moet wel liggen op de lange termijn. Terwijl aandelen veel aandacht krijgen, zijn de prognoses vooral verbeterd bij de vastrentende waarden. Het verwachte rendement daarvan ligt bijna dubbel zo hoog als een jaar geleden.”

Todd Schlanger


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie