Column

Drie kansrijke beleggingen voor de 2e helft van 2022

Capital Group heeft zijn vooruitzichten voor rest van het beursjaar gepresenteerd. Ook deze vermogensbeheerder ziet de risico's toenemen, maar schetst tegelijkertijd goede kansen voor een drietal beleggingsstrategieën.

De belangrijkste economieën van de wereld bevinden zich weer op hetzelfde punt waar ze vlak voor de pandemie stonden: laat in de economische cyclus. Econoom Jared Franz van Capital Group somt de vele risico’s op: de inflatie is hoog en de prijsdruk verbreedt zich, waardoor de Amerikaanse Federal Reserve en andere grote centrale banken de rente niet kunnen verhogen.

Verstoringen van de toeleveringsketen en stijgende kosten hollen de winstgroei van bedrijven uit. Geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en de lock downs in China, vergroten deze risico's nog.

Wat betekent dat voor beleggers? “Late cycli voorspellen geen recessies, maar de economie heeft wel minder vermogen om schokken op te vangen”, zegt Franz. “Wat mij betreft is dit een goed moment om de portefeuille verder in te richten op een verscheidenheid aan risico's.” Capital Group is voor de rest van het jaar positief over drie thema's.

1. Stijgende dividenden kunnen inflatie tegengaan

Wanneer de volatiliteit toeneemt, is saai fijn. Daarom zijn veel dividendaandelen tegenwoordig aantrekkelijke. Toen de markten in de eerste helft van het jaar kelderden uit vrees voor vertragende groei en toenemende inflatie, verlegden beleggers hun aandacht van de snelgroeiende techbedrijven en hun hoge waarderingen naar meer bescheiden gewaardeerde dividendbetalers.

Tot dusver in 2022, per 31 mei, hebben dividendbetalers het aanzienlijk beter gedaan dan de bredere markt. Na een paar jaar van verlagingen en opschortingen in verband met de pandemie, maken dividenden een comeback.

De bedrijven in de MSCI ACWI (All Country World Index) hebben voor de 12 maanden eindigend op 31 mei 2022 het opmerkelijke bedrag van 1,9 miljard dollar uitbetaald. Dat is een sprong van 20% ten opzichte van de voorgaande twaalf maanden.

"Dividenduitkeringen liggen 20% hoger dan twaalf maanden geleden"

“Vandaag zijn er genoeg bedrijven die hun dividenduitkeringen herstellen en zelfs verhogen”, zegt portefeuillebeheerder Diana Wagner. “Nu de winstmarges recentelijk hun piekniveau hebben bereikt, zijn bedrijven in staat hun dividenden te verhogen ondanks de inflatiedruk.”

“Toezeggingen voor dividendgroei zijn bovendien een krachtig signaal van het management over hun vertrouwen in het toekomstige winstgroeipotentieel van hun bedrijf”, voegt portefeuillebeheerder Caroline Randall toe. Bedrijven die groeiende dividenden uitkeren, zijn onder meer te vinden in de financiële sector, de energiesector, grondstoffen en de gezondheidszorg.

2. Innovatie in Amerikaanse gezondheidszorg is springlevend

De gezondheidszorg stond tijdens de pandemie in de spotlights toen verschillende bedrijven in recordtijd vaccins produceerden. Ook vandaag lijken bedrijven in de gezondheidszorg aantrekkelijk gewaardeerd in verhouding tot de bredere aandelenmarkt en hun eigen geschiedenis.

“Sommige marktleiders zijn bijzonder aantrekkelijk, gezien de groeivooruitzichten van de producten in hun pijplijnen”, zegt portefeuillebeheerder Alan Wilson. In de hele sector transformeren farmabedrijven, fabrikanten van hulpmiddelen en dienstverleners de gezondheidszorg en verbeteren ze de resultaten voor de patiënt.

“De ontwikkeling van geneesmiddelen bevindt zich in een gouden tijdperk dankzij de combinatie van efficiënte genetische sequencing, de enorme computerkracht om datasets te analyseren en nauwkeurige biochemische hulpmiddelen.”

"De ontwikkeling van geneesmiddelen bevindt zich in een gouden tijdperk"

Een recente vooruitgang is de ontwikkeling van antilichaam-geneesmiddel conjugaten (ADC's), die het immuunsysteem in staat stellen om kankercellen aan te pakken terwijl gezonde cellen met rust worden gelaten.

qa\Verwacht wordt dat de wereldmarkt voor dergelijke behandelingen zal groeien van 3,18 miljard dollar in 2020 tot 20,01 miljard dollar in 2028. Voorbeelden van bedrijven die deze kans aangrijpen, zijn oncologiepioniers Bristol Myers Squibb, Merck en Roche, die ADC's ontwikkelen die verschillende tumoren bestrijden.

3. Klappen voor tech, maar de cloud groeit door

Snelgroeiende techbedrijven bevonden zich in de eerste helft van 2022 in het oog van de storm, en veel van hen zagen hun aandelenkoers fors dalen. Maar geduldige langetermijnbeleggers moeten zich niet laten ontmoedigen, zegt portefeuillebeheerder Chris Buchbinder.

“Stijgende rentes en inflatie hebben de vooruitzichten op langere termijn voor veel van deze bedrijven zeker vertroebeld”, legt Buchbinder uit. “Maar er zijn ook goed geleide softwarebedrijven in snelgroeiende segmenten met gunstige vooruitzichten.”

De cloud services business bijvoorbeeld is hard gegroeid nu bedrijven hun traditionele IT-functies naar de cloud verplaatsen. “Een paar jaar geleden, toen Amazon Web Services (AWS) werd geïntroduceerd, was de cloud echt een nieuw bedrijfssegment”, zegt Buchbinder. “Het is niet langer nieuw, maar we bevinden ons nog steeds in de begindagen van deze overgang.”

"De cloud is niet langer nieuw, maar we bevinden ons nog steeds in de begindagen van deze overgang”

Microsoft was niet de eerste op deze markt, maar het heeft nu meer inkomsten uit de cloud dan zowel AWS als Google Cloud dankzij zijn sterke legacy-relaties met ondernemingen. Vanaf april 2022 behaalde de cloud services-divisie van Microsoft 32% kwartaalgroei ten opzichte van een jaar eerder, waardoor het op weg is om bijna 100 miljard dollar aan jaaromzet te bereiken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie