Column

“Wij delen de angst voor stagflatie niet”

Beleggingstrateeg Vincent Juvyns van J.P. Morgan AM is matig positief over de markten. De beste kansen zijn er voor Amerikaanse en Chinese aandelen. In de obligatiemarkt prefereert de assetmanager onder meer Amerikaanse high yield-obligaties en Chinese schuld.

Het is weer tijd voor de Midterm Outlook van J.P. Morgan AM. Als titel was er ditmaal gekozen voor die van de spaghettiwestern The good, the bad and the ugly.

Good staat in dit geval niet voor Clint Eastwood maar voor blijvende economische groei, bad staat voor stagflatie en ugly voor een flinke recessie.

Welke van de drie economische scenario’s zal de komende maanden uitkomen? Aan de klanten van J.P. Morgan AM kun je deze keuze beter niet voorleggen.

Zij staan er tamelijk pessimistisch in, zo blijkt uit een rondvraag. Maar liefst 51% rekent op stagflatie. Ook een stevige recessie (26%) wordt eerder verwacht dat een situatie van blijvende economische groei (23%).

Positief basisscenario

Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns neemt de economische groei weliswaar af, maar blijft deze nog wel hangen rond het langetermijngemiddelde. De Europese groei zit daar iets onder, de Amerikaanse er iets boven.

Hoewel het sentiment onder consumenten steeds negatiever wordt, ziet Juvyns nog altijd hoge consumentenuitgaven. “Veel van het geld dat tijdens de coronapandemie is opgespaard, wordt nu uitgegeven, met name aan reizen.“

Ook de bedrijfsinvesteringen zijn robuust, geholpen door sterke balansen. Daarbij is de fiscale omgeving ondersteunend. Juvyns: “Niemand in Europa heeft het nog over bezuinigen, ook niet in Nederland. Ook daarom ben ik niet bang voor stagflatie.”

"Veel van het geld dat tijdens de coronapandemie is opgespaard, wordt nu uitgegeven"

Vergelijkingen met de jaren 70 wuift hij daarom weg. Verschil is bijvoorbeeld dat de werkloosheid vijftig jaar geleden op 8% lag, terwijl bedrijven nu moeite hebben aan voldoende werknemers te komen. Het is de wereld op zijn kop.

“De angst voor stagflatie wordt door velen gedeeld, maar niet door ons”, concludeert Juvyns. “Ons basisscenario is redelijk positief, maar zeker niet overdreven optimistisch. Van een Goldilocks-economie is geenszins sprake.”

Vincent Juvyns

Vincent Juvyns van JP Morgan AM

Amerikaanse piekinflatie is bereikt

Hoe gaat het verder met de inflatie? Volgens het centrale scenario van JP Morgan is de piekinflatie in de VS al bereikt. Voor Europa is dat waarschijnlijk nog niet het geval.

“Er komt nog een ronde van loonsverhogingen. Energieprijzen duwen alle prijzen omhoog. Wel is er sprake van verbetering van de productieketens. De containerprijs is inmiddels gedaald. Maar een nieuw risico zijn hogere voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne,” aldus Juvyns.

Zijn zorg voor Europa is niet de hoge energieprijs maar het gevaar dat er deze winter te weinig energie zal zijn om ons warm te houden. “De VS kan Rusland niet vervangen als energieleverancier. Het wordt spannend deze winter.”

Voor de lange termijn rekent Juvyns dat de Europese inflatie daalt naar 2%. “De structurele steun voor hoge inflatie is niet de hoge olieprijs maar green inflation, de hoge kosten die nodig zijn om de energietransitie te kunnen betalen.”

"De structurele steun voor hoge inflatie is niet de hoge olieprijs maar green inflation"

Liever obligaties dan aandelen

Terwijl de assetmanager neutraal oordeelt over aandelen, is het positief over obligaties. Juvyns: “Als de inflatie daalt, dan is het tijd om weer obligaties te kopen. Dat de tienjaars Treasuries opnieuw de 3% heeft aantikt, is een goed koopmoment."

"Volgens ons zal de yield einde dit jaar op 2,5% staat. Dat is de reden waarom we kortlopende Amerikaanse obligaties hebben verruild voor langlopende. Voor Europese staatsobligaties kijken we nog even de kat uit de boom.”

J.P. Morgan AM heeft een koopadvies voor Amerikaanse high yield-obligaties. “Die obligaties hebben een betere risicorendementsverhouding dan aandelen. Op ons kooplijstje staan overigens ook kortlopende Europese high yield-obligaties en Chinese obligaties met een korte looptijd”, zegt Juvyns.

Aandelen? De recente daling past volgens Juvyns niet bij een recessie maar bij een economische groeivertraging. “Daarom zijn de markten nu correct geprijsd. Maar als de inflatie wel nog lange tijd hoog blijft en de Oekraïnecrisis verder uit de hand loopt, dan kan er nog meer vanaf.”

"Aandelenmarkten zijn nu correct geprijsd"

Wat nog wel voor aandelen spreekt, is de winstgroei. Dat geldt vooral voor Amerikaanse aandelen. Juvyns: “Analisten rekenen dit jaar op + 10% dit jaar. Wij zitten daar iets onder. Amerikaanse aandelen hebben duidelijk onze voorkeur."

"Wij willen risico nemen maar dan wel met kwaliteitsaandelen. Die vind je in de VS. Daarnaast genereren Amerikaanse het meeste rendement op hun eigen vermogen, en is de volatiliteit van Amerikaanse aandelen structureel lager dan elders.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Chinese rebound

Verder verwacht J.P. Morgan AM het nodige van Chinese aandelen. Die hebben de afgelopen tijd flink teleurgesteld, maar de komende maanden kan het plaatje volgens Juvyns er heel anders uitzien.

“China zal flink moeten stimuleren om de beloofde groei van 5,5% te halen. Dat is voor Chinese beleidsmakers geen probleem want de Chinese inflatie is laag. Extra stimuleringen, zoals het bevorderen van de kredietmarkt, is zuurstof voor de Chinese aandelenmarkten. Ook Chinese obligaties zullen daarvan profiteren.” 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie