Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

The trend is your friend

Chahine Capital heeft dit jaar bij de Lipper Refinitiv Fund Awards de prijs in de wacht gesleept voor het beste Europese smallcapfonds van de laatste drie jaar. Momentumbeleggen, mits aangevuld met kwalitatief sterke elementen, blijkt goed te werken. Fondsmanager Aymar de Léotoing legt uit.

De resultaten van het Digital Stars Europe Smaller Companies fonds van Chahine Capital liegen er niet om. In 2017 - het eerste jaar na oprichting van het fonds - werd direct een rendement gerealiseerd van 32,6%. Daarna volgde een slecht jaar van -21,6%, waarna drie jaar achter elkaar de markt ruim werd verslagen met rendementen van gemiddeld rond de 30% per jaar.

Waar heeft dit fonds zijn succes aan te danken en moeten we ons zorgen maken om de slechte start dit jaar? We praten erover met fondsmanager Aymar de Léotoing. Hij legt uit dat de portefeuille via dezelfde methode tot stand komt als alle fondsen van Chahine. “De strategie is gebaseerd op het volgen van marktrends, aangevuld met kwaliteitselementen.” De basis voor die strategie werd in de jaren 90 gelegd door de grondlegger van het bedrijf, Jacques Chahine, een wiskundige die veel experimenteerde met algoritmes.

“De strategie is gebaseerd op het volgen van marktrends, aangevuld met kwaliteitselementen"

Kunt u iets meer vertellen over hoe dat precies werkt?

Aymar de Léotoing: “We hebben een strategie die bestaat uit meerdere lagen. De eerste laag is simpel. We gaan uit van een groot small en midcap-universum, waar ongeveer 1500 aandelen in zitten. Binnen dat universum richten wij ons vervolgens op de aandelen die het best hebben gepresteerd over de laatste maand, drie maanden en het afgelopen half jaar. We gebruiken daarbij sinds kort ook kunstmatige intelligentie om bepaalde trends op te sporen.

Vervolgens volgt er nog een stap die kwalitatief van aard is. Aandelen die bijvoorbeeld niet voldoen aan onze ESG-richtlijnen vallen buiten de boot.

Verder komt het voor dat een bepaalde opwaartse trend bij een aandeel niet veroorzaakt wordt door een beleggersvoorkeur, maar door bijvoorbeeld een overname. Ook die aandelen verwijderen we uit de selectie.”

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoe vaak wordt de portefeuille aangepast?

“Afgezien van incidentele wijzigingen, lopen we de portefeuille een keer per maand helemaal door. Daarbij spelen zoals gezegd de koersontwikkelingen van de laatste één, drie en zes maanden een rol. Als we een nieuw aandeel opnemen, dan krijgt dat aandeel om te beginnen een neutrale weging in de portefeuille.

We kijken daarbij wel naar de liquiditeit. Is die te laag, dan halveren we de weging ongeveer. Daarna mag het aandeel vrij bewegen, maar we hebben wel een maximale weging van 3,5%. Gaat een aandeel door die grens, dan verkopen we een deel van de positie.

Om te zorgen voor genoeg spreiding kijken we verder naar sectoren en hebben we een minimumgrens van 72 verschillende aandelen vastgelegd. Een maximum hebben we niet, maar normaal gesproken schommelt het aantal aandelen in portefeuille rond de 100.”

"Om te zorgen voor genoeg spreiding kijken we verder naar sectoren en hebben we een minimumgrens van 72 verschillende aandelen vastgelegd"

We hebben  twee jaar met corona achter de rug en nu zitten we met hoge inflatie, stijgende renteniveaus en de Oekraïne-oorlog. Een van de gevolgen is dat groei- en technologie-aandelen even uit de mode zijn. Is dat ook terug te zien in de fondsportefeuille?

“Absoluut. Op basis van het model zijn dit jaar behoorlijk forse wijzigingen doorgevoerd omdat andere aandelen trendy zijn geworden. Het duidelijkst zichtbaar is dat bij aandelen uit de energiesector. Daarin zaten we eind vorig jaar al licht overwogen, maar nu sterk overwogen. In vergelijking met de MSCI Europe Small cap-index is de energiepositie van 10% ver boven de neutrale weging van rond de 3%.

Bij IT-aandelen is de trend andersom. Daar zaten we op 31 december op een overwogen positie van meer dan 10% boven het neutrale MSCI-niveau (ongeveer 8,5%). Dat is nu gedaald naar een overwogen positie van 5%.

Een andere grote verandering was er bij industriële beursfondsen, die van een overwogen positie naar een onderwogen positie zijn gegaan. Hetzelfde geldt voor gezondheidszorg.”

Aymar de Léotoing
Aymar de Léotoing van Chahine Capital

Uw fonds is het jaar slecht begonnen met een minus van 14% over de eerste vier maanden. Baart dat zorgen?

“Nee, dat is inherent aan beleggen, en om eerlijk te zijn ook een beetje aan onze aanpak. Het momentum bij aandelen kan nou eenmaal soms plotseling omslaan, wat er tijdelijk toe kan leiden dat een momentumbelegger achterblijft bij de index. Maar zenuwachtig word ik daar niet van. Voor ons telt de lange termijn van minimaal vijf jaar en dat is de laatste decennia in het voordeel geweest van momentumbeleggers.”

Klik op de afbeelding voor een grote versie

"Voor ons telt de lange termijn van minimaal vijf jaar en dat is de laatste decennia in het voordeel geweest van momentumbeleggers"

Zijn er nog andere voordelen aan uw fonds?

“Actief geleide beleggingsfondsen, die met fundamentele analyses werken, zeggen wel eens dat zij pareltjes kunnen vinden die anderen over het hoofd zien. Maar dat geldt voor ons net zo goed. Ik geef u het voorbeeld van het Finse bedrijf Harvia, een specialist in sauna’s. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord toen wij er voor het eerst in belegden. Het bedrijf komt ook niet uit een hippe sector. Maar ons model gaf aan dat we erin moesten investeren. Achteraf was Harvia een van onze meest lucratieve beleggingen in 2021 met een rendement van 142,9%.”

Chahine Capital is een relatief kleine vermogensbeheerder met hoofdkantoor in Luxemburg en een beheerd vermogen van 1,6 miljard euro. Het eerste fonds dat in 1998 op de markt werd gebracht, was het Digital Stars Europe fonds, dat sinds 1999 een gemiddeld rendement heeft behaald van 9,4% op jaarbasis. Het Digital Stars Europe Smaller Companies fonds werd in december 2016 gelanceerd.
Chahine heeft nu in totaal zes fondsen, waaronder ook het meer defensief ingestelde Digital Market Neutral Europe fonds. Chahine heeft 20 werknemers en baseert zijn strategie vooral op kwantitatieve methoden. Sinds kort wordt er ook gewerkt met kunstmatige intelligentie om trends vroegtijdig op te sporen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie