Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Succesvol beleggen vraagt vooral om goede assetallocatie

Assetallocatie bepaalt voor meer dan 80% het uiteindelijke beleggingsrendement. Om die reden loont het om de beste assetallocators te volgen. Wie dat zijn?

Aanstaande dinsdag, 1 februari, om 16.00 uur starten we met de uitreiking van alweer de zevende Asset Allocation Awards. Het is het resultaat van het archiveren, inventariseren en analyseren van assetallocatie-rapporten van meer dan zeventig assetmanagers. Wie geeft de beste adviezen af? 

Het lezen van de beste rapporten is zeker wat betreft timemanagement een goede zaak. Waarom alle rapporten lezen als een handjevol al meer dan voldoet?

Sterker, door alleen de assetallocatie-rapporten van de winnaars te lezen, kan een beleggingscomité het aantal te lezen rapporten terugbrengen van zeventig naar vijf. Dat is een leesbesparing van 93%. De vrijgekomen tijd kan vervolgens worden besteed aan bijvoorbeeld nog betere fondsselectie.

Terugkerende namen

De grote vraag is natuurlijk: zijn behaalde resultaten in het verleden in dit geval wel een garantie voor de toekomst? Kijkend naar de nominaties dan valt op dat een aantal rapporten elk jaar weer tot de top behoort. Ook over de 28 winnaars die sinds 2016 met een prijs naar huis gingen, is een aantal duidelijke conclusies te trekken.

De eerste is dat de Regio Allocatie Award elk jaar door een andere assetmanager wordt gewonnen. Goede regio-allocatie blijkt heel moeilijk. Het verklaart de lange discussies in beleggingscomité's. Complexe geopolitieke zaken laten zich lastig lezen. Daar bovenop komen de valuta-effecten die dwars door alle fundamentele analyses heen lopen.

De winnaars van de Credit Allocation Award keren vaker terug. De laatste jaren is het stuivertje wisselen tussen ING Investment Office en Columbia Threadneedle Investments. Mijn idee: Kies eerder voor een sectorbenadering dan voor een regiobenadering. De keuze van de juiste sectoren levert meer outperformance op dan de keuze voor de juiste regio's. Het is ook duidelijker welke rapporten in deze tak van sport leidend zijn.

De grote prijswinnaars

Vier assetmanagers hebben in de loop der jaren de meeste prijzen gewonnen. Op nummer 1 staat J.P. Morgan AM, op de voet gevolgd door Columbia Threadneedle en ING Investment Office. Het Nederlandse beleggingshuis is echt een specialist op het gebied van aandelenkeuzes. Zowel met regio-allocatie als sectorallocatie haalt ING IO elk jaar nominaties binnen en wint het ook regelmatig een award.

Wat is het waard?

Het loont absoluut om zowel de winnende als genomineerde rapporten te volgen. Een aantal genomineerden én winnaars keert elk jaar weer terug. Het volgen van de winnaars levert in eerste instantie effectieve tijdsbesteding op. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat rapporten, die al jaren hun waarde bewijzen, in elk geval goede richting geven, inclusief een heldere uitleg waarom voor een advies is gekozen.

Daarom wil ik graag afsluiten met deze stelling: Behaalde resultaten in het verleden zijn - met goede assetallocatierapporten - wél een garantie voor de toekomst!

Meldt u aan voor de Asset Allocation Awards 2022

Op dinsdag 1 februari om 16.00 uur reikt Alpha Research in samenwerking met IEXProfs de Asset Allocation Awards online uit. Winnaars zullen dan aan Eelco Ubbels (directeur/oprichter van Alpha Research) en Jelte de Boer (Hoofd Beleggingen van Optimix) vertellen hoe zij tot hun winnende allocatie zijn gekomen.

Het programma
16:00 Inleiding
16:10 Uitreiking en interviews met winnaars
17:30 Afsluiting

Aanmelden
We ontmoeten u graag online!
U kunt zich hier aanmelden.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie