Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Sectorconsensus: Vooral industrie is geliefd

Assetmanagers zijn sterk verdeeld over de kansen en risico's van de offensieve sectoren IT, energy, industrials en telecom services, zo ontdekte Eelco Ubbels bij het uitpluizen van de vele rapporten.

IT, communication services, energy en industrials zijn sectoren die het nu goed doen. Het viertal valt in de categorie offensieve sectoren. Deze zijn meer cyclisch van aard en hebben last van meer prijsvolatiliteit.

Van deze vier sectoren, samen goed voor een weging van ruim 45% in de wereldindex, presteerden twee het year-to-date (tot eind oktober) beter dan de +19,5% van wereldindex (netto, in dollar gemeten): energy +46,3% en IT +20,7%. Communication services (+17,8%) en industrials (+15,2%) bleven iets achter.

Het plaatje over de laatste tien jaar ziet er anders uit. Met een wereldindex-performance van +12,2% per jaar is energy met +0,1% de grote underperformer. IT is, wie had anders verwacht, de grote outperformer met +20,9%.

Gemengde adviezen

Hoe kijken assetmanagers nu tegen deze vier sectoren aan? Van de 61 asset managers, die Alpha Research maandelijks volgt, zijn er dertien die regelmatig een visie op aandelensectoren publiceren. In de huidige periode, waarin de aandelenconsensus positief is, heeft de groep van dertien een koopadvies voor IT en industrials, terwijl communication services en energy niet verder komen dan een houdadvies.

Energy: Wat doet de olieprijs?

Van de tien aandelensectoren zet de consensus van assetmanagers energy op de achtste plaats in de ranking. De sector bestaat voor het grootste deel uit fossiele energiebedrijven en is dus sterk gecorreleerd aan de prijs van ruwe olie.

Dat is voor KBC juist een reden om de sector te overwegen: “Dankzij kostenbesparingen zijn de grote geïntegreerde oliebedrijven rendabel vanaf olieprijzen van ongeveer 50 dollar per vat, terwijl de prijs intussen rond de 70 dollar staat. De winstgroei voor het hele jaar 2021 zal vrij spectaculair zijn, terwijl vorig jaar nog verliezen werden opgetekend. Ondanks de rally van energiebedrijven sinds eind vorig jaar blijven de waardering en het dividendrendement van de oliebedrijven aantrekkelijk."

De andere assetmanagers uit de top-15 onderschrijven deze argumenten, maar gaan niet over tot een overweging van de sector. Men ziet de rally nog wel even doorlopen, omdat het aanbod binnen deze sector de hoge vraag nog niet kan bijhouden, wat ook deels komt door de politieke druk op investeringen in hernieuwbare energie. De olieprijs zal binnenkort afvlakken, zo is de brede verwachting.

Adviezen energiesector bewegen niet mee met olieprijs

IT: Gevoelig voor hogere rente

Elke vermelding van technologieaandelen roept onmiddellijk gedachten op aan de FAANG-familie (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google). Maar sinds 2018 is een deel van de familie verhuisd naar de nieuwe communication services sector, en bevat de IT-index aandelen als Apple, Microsoft en ASML.

Voor Invesco is die ontwikkeling voor de IT-sector positief: “Waarderingen zien er duur uit, maar ze komen niet in de buurt van de extreme waarden zoals gezien in de techbubbel. Wij denken dat de verandering van samenstelling de sector minder volatiel en cyclische, dus defensiever heeft gemaakt."

Ook DWS is positief over Information Technology, maar anders dan de consensus, zijn de meeste asset managers uit de top-15 neutraal. Ze verwachten weliswaar een aanhoudende sterke winstgroei, maar geven tegelijk ook aan dat de sector relatief gevoelig is voor een stijgende rente.

Koopbereidheid IT neemt af

Industrial: Steun van alle kanten

De sector industrials profiteert van monetaire ondersteuning, lage rentes en aangekondigde investeringen. Winstmarges ondervinden wel enige druk door de gestegen grondstoffenprijzen. Verder geven enkele assetallocators aan dat deze sector steun ondervindt van de wereldwijde economische groei en de sterke groei van investeringsuitgaven. Keerzijde is dat de waarderingen van de sector relatief hoog zijn.

Invesco heeft de sector onlangs op overwegen gezet. “Industriële goederen en diensten zullen de bouwstenen bieden voor infrastructuur- en groene projecten, en het biedt een gediversifieerde blootstelling aan onder andere lucht- en ruimtevaart, defensie, betalingssystemen, autoproducenten en logistieke dienstverleners.”

Industry heeft advieswind mee

Communication services: Oud en nieuw bij elkaar

Communication Services is een lastig te omvatten sector geworden. Wat opvalt bij analyses van deze sector is dat enkele assetmanagers de nadruk leggen op nieuwe mediabedrijven leggen, zoals Facebook en Alphabet, en andere zich juist meer richten op traditionele telecombedrijven.

KBC is een voorbeeld van de eerste groep en overweegt de sector, al is er ook oog voor de toenemende politieke druk. Over telecom is het oordeel van KBC minder positief: “Het blijft een kapitaalsintensieve business met lage marges."

Invesco is een voorbeeld van een assetmanager die meer de nadruk op telecom legt. “Wij verlagen ook de weging van telecommunicatie en nutsbedrijven naar onderwogen, aangezien wij denken dat zij het lastig zullen hebben om bij te blijven met de meer cyclische sectoren in de markt."

Telecom services krijgt handen niet op elkaar


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie