Column

Aandelen uit opkomende markten goedkoop? Onzin!

Het waarderingsverschil tussen aandelen uit opkomende markten en hun tegenhangers uit ontwikkelde markten is het grootst sinds de taper tantrum van 2013. Echter, wie denkt groeibedrijven uit opkomende markten goedkoop te kunnen krijgen, komt bedrogen uit, schrijft Raj Shant van Jennison Associates.

"Zijn opkomende markten goedkoop vergeleken met ontwikkelde markten? Echt niet. Dat is zo'n belachelijke overgeneralisatie. Zo zijn snel groeiende en kwalitatief hoogstaande bedrijven uit opkomende markten zeker niet goedkoper dan vergelijkbare bedrijven elders in de wereld.

De reden dat EM-aandelen over het algemeen laag gewaardeerd zijn, heeft vooral te maken met de slecht presterende banken die een zeer zware weging hebben in de opkomende marktenindex. Ook bedrijven uit de de sectoren grondstoffen en industrie zijn in deze index sterk vertegenwoordigd.

Voor heel veel bedrijven uit de opkomende markten ligt helemaal geen groei in het verschiet. Logisch dus dat sterke groeibedrijven uit opkomende regio's tegen een flinke premie worden verhandeld.

Dat is niet nieuw en de premie is ook niet hoger dan in het verleden. Het is in de opkomende markten niet anders dan in de ontwikkelde markten.

Ray Shant
Raj Shant

A-locatie is altijd duur

Dat sommige aandelen duurder zijn dan anderen is niet meer dan logisch. Wie een penthouse denk te kunnen kopen in het centrum van een topstad met een geweldig uitzicht voor dezelfde prijs als een appartement ergens in een buitenwijk, vergist zich. Dat gaat gewoon niet gebeuren.

"Dat sommige aandelen duurder zijn dan anderen, is niet meer dan logisch"

Met aandelen is het niet anders. Zouden we een geweldig groeibedrijf in onze portefeuille hebben met prachtige vooruitzichten en mogelijkheden voor de komende drie tot vijf jaar dat ook nog eens spotgoedkoop is, dan gaan we helemaal terug naar het begin en kijken we opnieuw naar alle fundamentals en vragen we ons af: "Hebben we iets gemist?"

Verkeerde manier van beleggen

Toegegeven, de markt is inefficiënt in het inschatten van langetermijngroei. Het heeft de neiging om slechts één of twee jaar vooruit te kijken. Wij doen dat voor de komende drie tot vijf jaar.

Maar de markt is ook weer niet zó inefficiënt. Als je iets kan krijgen voor een spotprijs, dan is er waarschijnlijk iets goed mis met dat penthouse. Het staat waarschijnlijk op het punt gesloopt te worden.

Kortom, wie te veel focust op waarderingen had in het afgelopen decennium elk grote groei-opportunity gemist - waar ook ter wereld - en waarschijnlijk zelfs in de afgelopen drie decennia.

Het is een waardeloze manier om te beleggen. Het leidt een belegger bijna altijd in de verkeerde richting.”

"Wie te veel focust op waarderingen had in het afgelopen decennium elk grote groei-opportunity gemist"


Raj Shant is client portfolio manager bij Jennison Associates, de aandelenmanager van PGIM met 241 miljard dollar onder beheer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen