Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Consensus: aandelen bieden nog altijd kansen

Zetten aandelen hun koersstijgingen door? Dat was eind vorig jaar de grote vraag. Het antwoord vanuit de aandelenmarkt was overtuigend. Wereldwijd stegen de koersen dit jaar met meer dan 24%. De vraag is wederom actueel. Gaan aandelen nog hoger?

Voor de tiende achtereenvolgende maand is de consensus van 61 assetmanagers van mening dat de koersniveaus van aandelen nog voldoende vooruitzichten bieden. Maar voor de derde maand op rij neemt het aantal positieve aanbevelingen wel af.

Nu is 63% overwogen, drie maanden geleden was dit nog 81%. De top-15 van assetmanagers is optimistischer dan de consensus. Van de grote jongens heeft 93% een koopadvies voor aandelen.

Van deze top-15 heeft alleen T. Rowe Price twijfels over de vooruitzichten van de aandelenmarkt. In april dit jaar had deze assetmanager als enige van de top-15 een neutrale positie met als motivatie de hoge waarderingen. Die motivatie is er nog.

Geen risk-off

“Daarnaast zijn er nu ook nog zorgen over het verdere verloop van de coronapandemie, de kosteninflatie, belastingverhogingen en hogere rentes”, aldus de Amerikaanse assetmanager.

De overige veertien assetmanagers zien de aandelenmarkt nog hoger bewegen. Ja, de waarderingen zijn hoog, maar daar staan positieve bijstellingen van de winstverwachting tegenover, vinden zij. 

Ook is er nog altijd de verwachting dat de rente laag blijft en de verruimende maatregelen van zowel centrale banken als overheden zullen blijven. Zeker geen risk-off dus.

TINA onverminderd actueel

Een van de positieve assetmanagers uit de top-15 is Franklin Templeton, dit jaar de winnaar van de Asset Allocation Awards die jaarlijks door Alpha Research wordt uitgereikt.

“Door een lage rente in de ontwikkelde markten, dus een beperkt rendement op vastrentende waarden, hebben veel beleggers het gevoel dat er geen alternatief is voor aandelen en andere risicovolle activa in hun portefeuille," zegt Gene Podkaminer (zie foto), hoofd research bij Franklin Templeton.

“Op dit punt in de cyclus verwachten we dat de fundamentele groei boven trend zal blijven en daarom hebben wij aandelen in verhouding tot vastrentende waarden grotendeels overwogen. We verwachten dat de groei van de winst per aandeel en het dividendrendement de rendementen van aandelen verder zullen aanjagen.” 

Eugene Podkaminer van Franklin Templeton

Overige adviezen

Hoe ziet Franklin Templeton de overige allocatieverdeling? “Het rendement van vastrentende waarden zal waarschijnlijk beperkter worden met rentes die directioneel opwaarts bewegen. We voegen daarom ook alternatieve activa toe waarvan de risico-rendementsprofielen bescherming kunnen bieden en de volatiliteit van de portefeuille kunnen verminderen."

"Hieronder vallen reële activa die blootstelling aan inflatie hebben. Onze voorkeuren omvatten onder meer inflatie gekoppelde obligaties, zoals Treasury Inflation-Protected Securities, die verzekeringen bieden voor het geval de inflatie positief verrast. Daarnaast zijn we ook positief over grondstoffen door het beperkte aanbod in vergelijking met de hoge wereldwijde vraag."


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Impact beleggen