Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Assetmanagers overwogen in regio Azië-Pacific

De meeste assetmanagers zijn positief over de regio Azië-Pacific. Zorgen zijn er wel over China en de flinke weging van financials in deze regio, aldus Eelco Ubbels van Alpha Research.

Een meerderheid van 42% van de 58 assetmanagers houdt in de assetallocatie een overweging voor de regio Pacific exclusief Japan aan. Slechts 5% van de onderzochte assetmanagers hanteert een negatief advies  Per saldo is een meerderheid van 53% neutraal. Opvallend is dat van de top-15 maar vier assetmanagers positief zijn en tien neutraal. 

Eerst een disclaimer. Niet elke assetmanager heeft het over dezelfde regio. In het ene allocatierapport gaat het over Pacific ex-Japan, het andere rapport spreekt over Asia-Pacific ex-Japan. Dat is ongeveer half om half van de 58 rapporten. 

Een vergelijking van de MSCI Pacific ex-Japan Index met de MSCI Asia-Pacific ex-Japan Index leert dat de eerste regio beperkt is tot Hongkong, Singapore, Australië en Nieuw Zeeland.

Australië is in deze index het zwaargewicht met 59%. De MSCI Asia-Pacific- ex Japan is geografisch veel ruimer: hier horen Nieuw-Zeeland, Hongkong en Singapore niet bij, maar wel China (voor 46%), Taiwan, Zuid-Korea, India en enkele Aziatische emerging markets.  

Wel of geen China

Wel of geen Chinese aandelen in de index maakt natuurlijk ook veel uit. Op kortere termijn zorgen de verstoorde handelsbetrekkingen, het wantrouwen en diverse strengere overheidsmaatregelen voor een verzwakking van de economische groei en de aandelenmarkt.

Aan de andere kant heeft China zich goed door de pandemie geslagen, is het land na de VS de grootste economie ter wereld en is het belang voor de wereldeconomie groot. 

Een overeenkomst tussen beide geografische gebieden is dat de financiële sector relatief zwaar weegt. Dat verklaart mede het hogere dividendrendement (3,4%) in vergelijking met de wereldindex (1,8%).

Betere performance

De performance tussen beide gebieden loopt uiteen, maar niet opzienbarend. Waar per 30 september de MSCI All Country in euro's gemeten een year-to-date performance van 15,9% behaalde, was dit voor Azië-Pacific ex-Japan 1,51% en voor Pacific ex-Japan -1,62%.

Een gering onderling verschil dus, maar wel groot ten opzichte van de wereldindex. De waarderingen zijn daarentegen weer wat lager: een koers-winstverhouding van 17,5 tegenover 21,5 van de wereldmarkt.  

Onder assetmanagers die onlangs een weging hebben afgegeven (en in de top-15 zitten) zijn er geen die momenteel onderwogen zijn in de regio Pacific ex-Japan. Van de top-15 zijn Columbia Threadneedle, LGT Capital Management, Schroders en Northern Trust assetmanagers die de regio overwegen.

Zware weging financials

Deze assetmanagers vinden de economische groei en de waarderingen van de regio positief. Ook de recente stijging van de grondstofprijzen weegt mee in de aanbeveling. 

Onder de tien neutrale partijen blijkt dat door de zware weging van de financiële sector in de regio de zorgen om de dividenden van banken aanwezig blijven. Ook zijn er zorgen om de spanningen tussen China en de omringende landen.

Dat raakt onder meer Zuid-Korea waar de waarderingen momenteel ook niet zo laag liggebn liggen en Aziatische landen die het moeten hebben van de export van grondstoffen.

Assetmanagers die Azië overwegen vinden dat de economische groei en de waarderingen in de regio als positief zijn. Ook de recente stijging van de grondstofprijzen wordt als positief gezien.

Koopadviezen overheersen


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Outlook 2022