Wie het over commodity's heeft, denkt meestal aan ruwe olie, een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. Nog steeds terecht, want de economie kan nog niet zonder fossiele brandstoffen. Voor het eerst in drie jaar kwam eind september de olieprijs boven de 80 dollar per vat.
De gasprijs ging harder omhoog. De sterke stijging van de gas- en olieprijzen in een jaar tijd zijn onder meer te verklaren door de verminderde aanvoer vanuit Rusland en de VS, samen met een hogere vraag.
Mede door de gestegen olieprijs is 2021 voor grondstofbeleggers tot nu toe een uitstekend jaar. In de eerste negen maanden was het gemiddeld rendement van grondstoffen 44,7%, waarvan alleen al +7,7% in september.
Een tekort
Het rendementsverschil met aandelen is groot: hiervan zijn de rendementscijfers respectievelijk 17,3% ytd en -2,3% in september. De sterke grondstoffenstijging heeft te maken met een terugkeer van economische groei, een tekort aan grondstoffen én een hoger dan verwachte inflatie.
Dat laatste is van belang, want naast de diversificatiemogelijkheden worden commodity's traditioneel gezien als een hedge tegen inflatie. Partijen die commodity's overwegen gebruikten dat als hun belangrijkste argument.
Veel koopadviezen
De meeste assetmanagers waren begin dit jaar al positief over de vooruitzichten van commodity's. Dit jaar zijn aandelen nog steeds favoriet, maar als assetclass staat commodity's op de tweede plaats.
De consensus is weliswaar positief, maar het houdt niet over: van de 58 asset managers die Alpha Research heeft onderzocht heeft 46% een koopadvies, 43% is neutraal en 11% ziet er weinig in.

Vergeet de metalen niet
De beleggingscategorie grondstoffen bestaat uiteraard niet alleen uit olie. Industriële metalen, goud, zilver, koffie en cacao zijn allemaal voorbeelden van commodity's waar consumenten en bedrijfsleven direct of indirect mee te maken hebben.
Dit jaar zijn het vooral ruwe metalen die records boekten. Platina en koper krijgen extra steun vanwege het belang dat ze hebben bij het faciliteren van schone energie.
Adviezen
Van de top 15 grootste assetmanagers is Legal & General nog altijd de enige partij die commodity's onderweegt. De Britse assetmanager handhaaft zijn argument dat een groot deel van het economische herstel al is ingeprijsd.
De zeven assetmanagers die een neutrale weging aanhouden, zijn NN Investment Partners, Aberdeen Standard Investments, Aviva Investors, Axa IM, Franklin Templeton, BMO, en J.P. Morgan AM. Hun argumentatie is beperkt.
NN Investment Partners is niet bijster positief door de afzwakkende Chinese groei, maar ziet ook weer steun door het ruime fiscale en monetaire beleid in de VS en de verwachting dat Chinese overheid de economie zal stimuleren. Franklin Templeton wijst op een scherp economisch herstel, maar verwacht verder matige prijsstijgingen.
Veel van de positieve partijen speculeren of de hogere inflatie van structurele of tijdelijke aard is. Mocht de hogere inflatie inderdaad structureel worden, dan kunnen grondstoffen een middel zijn om koopkracht te behouden. Ook de heropening van de economie en de onbalans in vraag en aanbod zijn redenen om positief te zijn. De positieve aanbevelingen komen van UBS, Northern Trust, Wellington, Columbia Threadneedle, Neuberger Berman en BNP Paribas.
Sterke kopervraag
UBS en Northern Trust beschouwen een belegging in grondstoffen als een van de middelen om zich tegen inflatie te beschermen. Wellington daarentegen ziet de hoge prijzen van commodity's juist als bron van inflatie, maar tegelijkertijd als een goede investering in tijden van hoge vraag.
BNP Paribas en Neuberger Berman zijn beide optimistisch over grondstoffen op middellange termijn, zowel over olie als metalen. De voortdurende elektrificatie en energietransitie en de gelimiteerde aanbodacties, zijn redenen om koper te overwegen. Wie bang is voor inflatie, moet goud kopen.