Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Pas op voor inflatie en oorlog

“Het eerste wondermiddel in de ogen van een slecht beheerde natie is inflatie, het tweede een oorlog," aldus de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. De VS heeft te maken met flinke inflatie, China spreekt oorlogszuchtige taal. Beleggers moeten dus opletten, schrijft Edin Mujagic.

De leukste neveneffecten van een boek schrijven, zijn de weetjes en feiten die je bij de research tegenkomt, zoals ook tijdens het schrijven van Keerpunt 1971: over staatsschulden, werkende armen en nieuwe economische groei, dat op 3 augustus uitkomt.

Wist u bijvoorbeeld dat het in 1944 heel weinig scheelde of de bank der centrale banken, de Bank for International Settlements, was opgedoekt? Een Europees land stelde dat voor en staafde dat voorstel met bewijzen dat de BIS schuldig zou zijn aan oorlogsmisdaden. Niemand van de meer dan 700 afgevaardigden uit 44 landen maakte daar bezwaar tegen, ook omdat de BIS overbodig zou worden door de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds.

Nieuw geldstelsel

In het voorjaar van 1945 overleed de Amerikaanse president Roosevelt, waarna een aantal hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen, die de BIS graag hadden zien verdwijnen, de publieke sector verlieten.

Hun opvolgers hadden andere prioriteiten en de BIS kroop zo door het oog van de naald. Aan dat BIS-feitje moest ik deze week denken, mede omdat de Chinese Communistische Partij op 1 juli het 100-jarig bestaan vierde.

Op diezelfde dag in 1944 begon ook een internationale conferentie in een stadje in de VS, die het stadje wereldberoemd zou maken. Na drie weken van beraadslagen ontwierpen de aanwezigen het internationale geldstelsel voor na de Tweede Wereldoorlog, het Bretton Woods-stelsel.

Superinflatie

Over enkele weken, in augustus, is het 50 jaar dat het Bretton Woods-stelsel werd afgeschaft (vandaar dat "Keerpunt 1971" begin augustus verschijnt, overigens). Het einde van dat stelsel luidde de zeer hoge inflatie en economische stagnatie-periode van de jaren 70 in.

Die schokkende ervaring leidde ertoe dat de modus operandi van centrale banken veranderde in een laaginflatiebeleid. Inmiddels willen centrale bankiers de inflatie weer aanjagen.

Dat de Fed bij een jaarlijkse inflatie van 5% en bij de snelste stijging sinds begin jaren 90 er niet over peinst het zeer ruime monetaire beleid minder ruim te maken, zegt genoeg.

Onverantwoord

Eerder dit jaar hintte Fed-voorzitter Jerome Powell in het Amerikaanse parlement erop dat groei van de geldhoeveelheid - uiteindelijk de brandstof voor inflatie - er niet meer toe doet.

Voor beleggers betekent dat dat ze beter voorbereid moeten zijn op een periode van hogere inflatie. Of dat gebeurt, is afwachten, maar ervan uitgaan dat hoge inflatie uitgesloten is, zoals de Fed en de ECB doen, is onverantwoord. Wellicht zijn wat inflatiebestendige beleggingen geen overbodige luxe, puur uit voorzorg.

Ondertussen klonk in Beijing de taal die Xi Jinping bezigde bij de viering van het 100-jarig bestaan van de partij, best oorlogszuchtig.

Wondermiddelen

“Het eerste wondermiddel in de ogen van een slecht beheerde natie, is inflatie; het tweede een oorlog. Beiden zorgen voor een tijdelijke welvaart, maar brengen permanente schade met zich mee. Beiden zijn een uitvlucht voor politieke en economische opportunisten,” schreef Ernest Hemingway.

De VS kiezen voor hogere inflatie, China bezigt oorlogszuchtige taal en sluit een oorlog om Taiwan niet uit. Volgens de Hemingway-graadmeter heeft de wereld dus te maken met economische en politieke opportunisten in twee grootmachten.

Beleggers moeten daar rekening mee houden. Maar beleggers moeten ook het nieuwe, aanstaande economisch tijdperk niet uit het oog verliezen. Dat wordt een tijdperk waarin nieuwe technologieën en toepassingen centraal zullen staan.

Reviewen

Dat opbeurende vooruitzicht wordt aan het zicht onttrokken door economisch en politiek opportunisme. Sommige beleggingslessen veranderen niet, of het 1944, 1971 of 2021 is. De Fed heeft een review van de eigen strategie afgerond, de ECB is ermee bezig.

Doe ze na en doe (met uw financieel adviseur) een review van uw beleggingsstrategie, om na te gaan of die afgestemd is op inflatie, oorlog en nieuwe technologieën.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie