Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Aandelenfeest en bananenrepubliektaferelen

Slecht nieuws is goed nieuws voor aandelenmarkten. Dat bleek deze week wel weer in de Verenigde Staten. Dus het aandelenfeestje gaat door, schrijft Edin Mujagic.

Wat een week! Natuurlijk, mijn FC Emmen slaagde erin een 0:3 voorsprong tegen PSV op kleine 20 minuten voor het einde van de wedstrijd te verkwanselen en te verliezen met 4:3.

Oké, het ging om de eDivisie, de eredivisie voor X-box/Playstation-spelers van alle Eredivisieclubs, maar toch. Dat nieuws raakte ondergesneeuwd onder andere gebeurtenissen.

Zoals de verkiezingen van de twee laatste Senaatszetels in de Amerikaanse staat Georgia. Democraten hadden daar sinds 2000 geen zetel weten te winnen en moesten nu beiden binnenslepen om ook een meerderheid in de Senaat te bemachtigen. Diep in de nacht Nederlandse tijd, mijn zak chips was leeg, werd het duidelijk dat het ze zou lukken.

Bananenrepubliektaferelen

De volgende dag was er nog een reden voor een groot feest; het Amerikaanse parlement kwam bij elkaar om officieel te maken dat Joe Biden Donald Trump geklopt heeft. 

In plaats van de Amerikaanse democratie aan het werk te zien, zagen we op onze schermen voor dictatoriale bananenrepublieken gereserveerde taferelen in het parlement

De verliezend president zweepte de van woede zinderende menigte aan het parlement te bestormen, wat ze ook plunderend en al deden.

Onrust op de markt?

De sessie van het parlement onderbroken, de afgevaardigden moesten rennen voor hun leven. Ze blokkeerden de deuren van hun kamer met meubels om de indringers buiten te houden. Beveiligers stonden met getrokken pistolen op de deur gericht.

Het was de facto een staatsgreep waar we getuige van waren. Op de financiële markten zouden beleggers als een baksteen dalende aandelenkoersen en een explosie van de goudprijs verwachtten.

Niet alleen door de onrust, maar ook omdat een Democratische meerderheid in de Senaat een grotere kans betekent op een nog hoger begrotingstekort en hogere staatsschuld, hogere winstbelasting, meer regels voor Big-tech en een nog langer zeer ruim monetair beleid.

Fed in het middelpunt

Inderdaad, de inflatieverwachtingen in de VS voor de komende jaren, klommen naar het hoogste niveau sinds 2018 waarmee een decennium lang durende dalende trend daarin werd verbroken.

Dat een bestuurder van de Fed zei dat 3% inflatie welkom nieuws zou zijn en dat beleggers te conservatief denken over inflatie, speelde ook mee. Op mijn Bloomberg-scherm zag ik aandelenkoersen behoorlijk stijgen en nieuwe records neerzetten. Die baksteendaling was juist te zien op de goudmarkt. Het edelmetaal verloor 3,5%. 

Dat is voor mij een bevestiging dat economische vooruitzichten, bedrijfswinsten en andere van oudsher belangrijke invloeden op de aandelenmarkt allemaal naar de achtergrond zijn verdwenen. Wat gaat de Fed doen, is nu de belangrijkste factor. 

Stoppen met steunen

Als de geldpersen nog harder zullen gaan draaien en/of langer aan zullen staan, dan doem andere factoren er niet meer toe. Slecht economisch nieuws is goed nieuws voor de markten.

Is de kans toegenomen dat het economisch herstel vertraagd? Dan is de kans groter dat de centrale banken hun beleid nog ruimer gaan maken.

Wat roet in het eten kan gooien, is een te hoge inflatie. Dan zouden de centrale banken hun zeer ruime beleid moeten heroverwegen en dus moeten stoppen met steunen.

Eerst zien...

De verwachtingen omtrent inflatie zijn dus opgelopen, maar dat is niet voldoende voor aandelenbeleggers om zich zorgen te maken. In de eerste plaats zijn die nog steeds laag; ook na de toename ervan verwacht de markt 1,6% inflatie in de VS in de rest van het decennium.

Dat is alles behalve alarmerend. In de tweede plaats hebben beleggers afgelopen jaren die verwachtingen vaker zien oplopen, zonder dat de inflatie daadwerkelijk hoger werd. Zij zitten in een eerst zien, dan geloven-modus.

Dat - en de stijgende aandelenkoersen - verklaart ook meteen de daling van de goudprijs. Geen inflatiegevaar op de radarschermen, het vooruitzicht op mooie rendementen op aandelenbeurzen en de overtuiging dat de bananenrepubliek-achtige toestanden in de VS niet structureel zijn, maken goud niet bepaald aantrekkelijk.

Toch nog een verrassing?

Totdat op het inflatiefront of een ander front een verrassing opdoemt.... Maar wanneer dan. Dit jaar nog? Beleggers maken zich daar nu niet druk over en blijven feestvieren. Met het oog op de komende maanden zou ik zeggen: terecht.

Ik hoop dat ik, als supporter van FC Emmen - op de grasmat, niet bij virtuele versie -  de komende maanden ook feest zal kunnen vieren. Maar om te zeggen dat het met de club net zo goed gaat als met de koersen….


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's