Column

Duurzame Europese ETF-markt naar 150 miljard euro in 2025

De Europese groei van duurzame ETF's is pas net goed op gang gekomen. Detlef Glow verwacht dat deze markt in 2025 150 miljard euro groot zal zijn. Dat is 100 miljard meer dan nu.

Duurzame beleggingsstrategieën zijn zeker geen nieuwe trend in de Europese ETF-sector. De eerste ETF met een duurzame beleggingsstrategie werd reeds in 2002 gelanceerd. Maar de echt grote groei moet nog komen.

Een korte tijdlijn:

  • Tot april 2007 werden er nog twee ETF's met een duurzame beleggingsstrategie op de markt gebracht. In mei 2007 bedroeg het beheerde vermogen van de eerste ESG-ETF’s een schamele 104,7 miljoen euro.
  • Zes jaar later zat er een miljard euro in duurzame ETF’s.
  • Door de lancering van veertien nieuwe duurzzame aandelen-ETF's in december 2017 bedroeg het aantal beschikbare producten in de Europese ETF-industrie meer dan 100 - 84 aandelen- en negentien obligatieproducten - met samen 7,2 miljard euro aan beheerd vermogen.
  • In september 2018 bedroeg het beheerde vermogen van ETF's met een duurzame beleggingsstrategie meer dan tien miljard euro.
  • Daarna steeg het beheerde vermogen van duurzame ETF's exponentieel tot 51,5 miljard euro eind augustus 2020. Aandelen-ETF’s zijn goed voor 41,1 miljard euro, het beheerd vermogen in obligatie-ETF’s overschreed voor het eerst de tien miljard euro. Het aantal ETF's met een duurzame beleggingsstrategie nam toe tot 243 aandelen-ETF's en 64 obligatie-ETF's.

raex

Wie is de grootste?

De vijf toonaangevende promotors van ETF's met een duurzame beleggingsstrategie in Europa hebben samen 43,6 miljard euro, of 84,77%, van het totaal beheerde vermogen in dit segment in handen.

Dit betekent dat de andere zestien ETF-aanbieders met een duurzame beleggingsstrategie slechts 7,8 miljard euro (15,2% van de totale markt) beheren. iShares - de grootste ETF-aanbieder in Europa met een marktaandeel van bijna 50% is ook de grootste verkoper van ESG-ETF’s. De dochter van BlackRock heeft 18,7 miljard euro (36,4%) aan beheerd ESG-ETF-vermogen in handen.

De nummer twee is UBS ETF, met 13,4 miljard euro (26,1%) en de nummer drie is Amundi ETF met 4,5 miljard euro (8,7%).

raex

Op naar de 150 miljard euro

Dit is echter slechts het begin van de trend naar duurzaam ETF-beleggen. Particuliere beleggers raken steeds beter met deze beleggingsstrategieën bekend en wet- en regelgeving dwingt institutionele beleggers om meer duurzame beleggingsbenaderingen in hun portefeuilles te integreren.

Door de toenemende vraag naar duurzame ETF's zal het aantal ETF-aanbieders met duurzame ETF's verder stijgen. Nu heeft nog maar de helft van de Europese ETF-aanbieders een eigen ESG-aanbod. Er zullen zich nieuwe markttoetreders aandienen die zich specialiseren in ESG-strategieën.

Het zou mij zeker niet verbazen als het beheerde vermogen van ETF's met een duurzame beleggingsbenadering vóór het einde van 2025 de mijlpaal van 150 miljard euro zal bereiken.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie