Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Hup Holland hup!

Ons economische groeicijfer van -8,5% over het tweede kwartaal was niet zo slecht als landen om ons heen, aldus Edin Mujagic. Kunnen we dat vasthouden nu het coronavirus weer oplaait?

10 oktober 2017; dankzij twee goals van Arjan Robben wint Nederland met 2-0 van Zweden. Deze maand behaalt Nederland een economische overwinning op het Scandinavische land.

Het verschil kon niet kleiner zijn, 0,1 procentpunt, maar we zijn erin geslaagd. We hebben Zweden verslagen in een wedstrijdje "wie kromp het minst in het tweede kwartaal."

De Nederlandse economie verloor 8,5%, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. Het Zweedse CBS meldde eerder deze maand een krimp van 8,6%.

Enige geruststelling

De Nederlandse economie deed het daarmee niet alleen beter dan Zweden maar ook beter dan België (-12,2%), Duitsland (-10,1%), Italië (-12,4%), Frankrijk (-13,8%), het Verenigd Koninkrijk (-20,4%) en de eurozone als geheel (-12,1%).

Dat verandert niets aan het feit dat de krimp stevig was, maar in slechte omstandigheden verschaft het feit dat wij het nog niet zo slecht hebben gedaan enige geruststelling.

Een vergelijking maken tussen de Nederlandse economische prestaties in het tweede kwartaal met andere Europese landen, is om een belangrijkere reden ook nodig.

Minder slecht

Grofweg kunnen we de lidstaten van de EU in hun reactie op de uitbraak van het coronavirus in twee kampen verdelen.

  1. Landen die voor een lockdown kozen. 
  2. En Zweden, dat er juist niets van moest hebben.

Het idee van de Zweden was dat zij groepsimmuniteit zou bereiken, waardoor het land bij een eventuele tweede golf er weinig last van zou hebben. De economie zou ook geen onnodige schade oplopen.

De eerste doelstelling is niet bereikt; er is geen sprake van groepsimmuniteit. De economische prestatie van het land is inderdaad minder slecht.

Goed uitgepakt

Tussen die twee groepen in zit Nederland. Wij hadden geen strikte lockdown, maar een intelligente lockdown. Bij ons ook geen verplichte quarantaine, slechts een dringend advies om zelf twee weken thuis te blijven als je uit een risicogebied terugkeerde.

Die intelligente lockdown lijkt economisch gezien een goede aanpak te zijn geweest. Dat blijkt uit het feit dat we Zweden verslagen hebben.

De laatste twee kwartalen van dit jaar zullen betere economische cijfers met zich meebrengen. Alleen is de kans groot dat het herstel van de diepste krimp ooit, minder sterk zal zijn dan menigeen, waaronder ik, eerder verwachtte.

Hart vasthouden

Het coronavirus laait nu weer op. Europa blijft vooralsnog relatief gespaard, maar er zijn landen waar het virus weer sneller de kop opsteekt. Nederland is zo’n land, wat ertoe geleid heeft dat wie naar Finland of het Verenigd Koninkrijk gaat, daar verplicht in quarantaine moet.

Met de terugkerende vakantiegangers uit landen waar corona de laatste weken behoorlijk huishoudt én in combinatie met nog steeds slechts het dringende advies in isolement te gaan, maar geen verplichting daartoe, houd ik mijn hart vast.

Het zou niet verbazen als het aantal nieuwe besmettingen de komende weken behoorlijk toeneemt, waardoor de regering gedwongen zal worden alsnog strengere maatregelen te nemen.

Ik ben benieuwd hoe we er economisch aan het eind van het derde kwartaal voorstaan.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Outlook 2022