Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Dé ideale Fed-voorzitter voor Donald Trump is...

Als Trump volgend jaar herkozen wordt, dan zou James Bullard - van de Fed in St. Louis - wel eens de volgende Fed-voorzitter kunnen worden, aldus Edin Mujagic.

“Ik beschouw de onzekerheid over de handelsoorlog simpelweg als hoog en verwacht niet dat die onzekerheid de komende kwartalen en jaren zal verdwijnen.”

Dat zijn de woorden van James Bullard, president van de regionale centrale bank in de Amerikaanse stad St. Louis en lid van het rentecomité van de Fed.

Deze uitspraak is zeer belangrijk, om een aantal redenen. Het geeft in de eerste plaats aan hoe op zijn minst een deel van het rentecomité tegen de ontwikkelingen van nu aankijkt.

Fed-beleid van de toekomst

Dit onderstreept de stelling dat de handelsoorlog tussen China en de VS het minst over de handel gaat. Wat op het spel staat, is welk land in de toekomst de belangrijkste rol zal spelen op het wereldtoneel.

China is het eerste land dat die positie, die de VS al ruim een eeuw heeft, kan en wil overnemen. De Sovjet-Unie wilde het ooit ook wel, maar was economisch en militair nooit in staat dat te doen. China is dat wel.

Bullard's uitspraak is - ten tweede - ook belangrijk omdat die erop kan wijzen wat voor beleid de Fed de komende jaren zal voeren. Laat me dat nader toelichten.

Bullard is een duif

Bullard is een jonge, maar zeer ervaren centrale bankier. Zijn hele werkzame leven heeft hij bij de centrale bank gezeten. In het duif-havikspectrum, zit Bullard in de hoek van de duiven. Hij was het eerste comitélid dat ervoor pleitte dat de Fed stopt met renteverhogingen, in 2018.

Hij stemde tegen het besluit van de Fed om in juni dit jaar om de rente ongewijzigd te houden; Bullard wilde de rente verlagen. Hij is ook voorstander van een wijziging van de modus operandi van de Fed, die erop neer zou komen dat de bank de rente veel minder (snel) zou verhogen dan in het verleden, maar die wel veel sneller zou verlagen dan voorheen.

Met zijn monetaire zienswijzen is Bullard een centrale bankier waar president Trump van droomt. En dát kan wel eens belangrijk zijn, afhankelijk van wat voor nieuws er is op woensdagochtend 4 november 2020. Op 3 november zijn er namelijk presidentsverkiezingen in de VS.

Termijn niet verlengen

Als Trump herkozen wordt, dan zal hij tot begin 2025 het land leiden. In dat geval kan kan de Fed-voorzitter Powell langzaam aan gaan uitkijken naar zijn pensioen. Zijn termijn als voorzitter loopt begin 2022 af.

Een van de voorrechten van de Amerikaanse president is dat hij de baas van de Fed kan benoemen. Het is geen geheim dat Trump Powell niet kan luchten of zien. Als Trump van één van zijn besluiten als president betreurt, dan is het wel de benoeming van Powell als vervanger van Janet Yellen.

Trump wilde Powell naar verluidt eerder dit jaar de laan uitsturen, maar kwam er toen achter dat zelfs hij dat niet kan doen. Wat hij wel kan, als hij herkozen wordt, is Powells termijn niet verlengen.

Bullard is een droomkandidaat

Dan is de vraag zich wie Trump naar voren kan schuiven als de nieuwe Fed-baas. Welke kandidaat denkt hetzelfde over het monetaire beleid als Trump én op wie komt geen kritiek van afgevaardigden en economen?

Kritiek die de benoeming zou kunnen torpederen. Kan Bullard het worden, zelfs als de Democraten de senaat in 2020 in handen krijgen? De senaat moet namelijk elke benoeming in het bestuur van de Fed goedkeuren.

Bullard zou zo’n droomkandidaat kunnen zijn voor Trump. Zoals gezegd staat hij een rentebeleid voor dat vrijwel geheel overeenkomt met de ideeën van Trump. Bullard is daarnaast ook een zeer ervaren centrale bankier en economische wetenschapper, wat geloofwaardige kritiek lastig maakt.

Lat ligt laag

Anders gezegd: de kans is groot dat de senaat unaniem zou instemmen met zijn benoeming.

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de Fed tot en met 2026 en misschien nog langer,  geleid zal worden door een voorzitter die renteverhogingen alleen doorvoert als het écht niet anders kan en dan ook nog zo langzaam en weinig mogelijk.

Het is dezelfde persoon voor wie de lat om het belangrijkste leentarief van het land en in de wereld te verlagen zeer laag ligt. Met alle gevolgen van dien voor de financiële markten.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen