Column

Rente Duitse Bund staat 1% te laag

Duitsland is geen Japan en daarom slaat de lage Duitse rente volgens hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet AM helemaal nergens op. "Geen belegging is duurder dan de Bund."

Het is moeilijk te geloven, maar de rente op de Duitse tienjaars (-0,2%) staat inmiddels lager dan de Japanse tienjaars (-0,1%). Sterker, de rente op de Duitse Bund was nog nooit zo laag als nu. De gekte op de obligatiemarkt heeft een nieuwe hoogtepunt, of dieptepunt, bereikt.

De Duitse renteontwikkeling komt niet overeen met de economische situatie. Van een diepgaande recessie is geen sprake. De economische groei voor de tweede helft van 2019 is naar beneden bijgesteld tot 0,5%. Voor 2020 luidt de voorspelling 1,5%.

Inflatie en loongroei

De arbeidsmarkt ligt er prima bij. De werkeloosheid bedraagt iets meer dan 3%, lager nog dan in de VS. Vakbonden hebben dat ook in de gaten en stellen stevige looneisen. De Duitse lonen stegen vorig jaar met gemiddeld 4,6%.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholtz krijgt zijn huishoudboekje eenvoudig sluitend. Het geld stroom van alle kanten binnen. De lage rentekosten maakt het nog eenvoudiger de staatsschuld verder omlaag te krijgen. Het begrotingsoverschot bedroeg vorig jaar 58 miljard euro. Als er kritiek is op Scholtz, dan is het dat hij te weinig geld uitgeeft. De Duitse gierigheid wekt wrevel.

Is er dan sprake van deflatie? Niet echt. De verwachte inflatie van 1,5% voor heel 2019 is minder dan de 2% waar de ECB op mikt, maar rechtvaardigt zeker niet de rentestand die nu op de borden staat. De Duitse huizenmarkt gaat richting kookpunt.

Past in trend

De lage Duitse rente loopt misschien niet geheel in de pas met de economie, maar sluit verder naadloos aan bij de renteontwikkeling van de laatste tien jaar. Schoksgewijs glijdt de Duitse rente steeds verder naar beneden: van +4,4% aan de vooravond van de kredietcrisis tot -0,2% nu. Ook tijdens de eurocrisis in 2011 vond de Bund korte tijd steun in negatief territorium.

Beleggers in de Bund hebben geen klagen. Die verdienden jaarlijks 6%. De Duitse tienjaars deed zelfs 11%, meer dan de 10% die Duitse aandelen sinds 2009 jaarlijks aan rendement boekten.

De overeenkomsten met de ontwikkeling van de Japanse tienjaars zijn moeilijk te negeren. Ook de Japanse rente verkeert in een downtrend, al is die al bijna 30 jaar aan de gang. In die periode rendeerde de Japanse tienjaars gemiddeld 4% per jaar beter dan Japanse aandelen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Duurste belegging

Hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet AM (foto) verbaast zich over de overeenkomstige rente-ontwikkeling tussen de Duitse Bund en Japanse tienjaars. Hij kan er maar moeilijk bij. Dat blijkt uit de publicatie Bund yields don't herald another Japan. Tuurlijk, beide landen hebben te maken met het royaal monetaire beleid van de ECB en BoJ, dat de rentes omlaag duwt. Beide landen kennen een handelsoverschot, zijn sterk exportgericht en hebben last van vergrijzing, de een iets meer dan de ander. Verder zijn er volgens Paolini vooral verschillen. Japan vecht al jaren tegen deflatie, nulgroei en een perperdure yen. Daar heeft Duitsland allemaal geen last van.

Nee, voor Paolini kan de Duitse rentestand alleen maar worden verklaard uit de vlucht naar veiligheid. Hoe groter de zorgen over de Europese periferie, hoe sterker de vraag naar Duitse obligaties. Het rechtvaardigt de lage Duitse rente volgens hem geenszins.

Paolini: "Met een rente die 2,4% onder US Treasuries ligt en 1% onder wat de Duitse economische groei rechtvaardigt, is de Duitse Bund op dit moment de allerduurste belegging. Ook de technische charts laten dat zien." Paolini adviseert obligatiebeleggers het vooral ergens anders te zoeken, in de VS bijvoorbeeld.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen