Column

Concentratie Europese ETF-markt is géén probleem

Detlef Glow vreest de gevolgen van de overname- en fusietrend in de Europese ETF-markt geenszins. Meer problemen heeft hij met hoe de actieve fondsenmarkt functioneert.

Beleggers, marktwatchers en regelgevers hebben al een tijdje vragen over de concurrentie binnen de Europese ETF-markt, aangezien slechts enkele ETF-partijen de Europese markt beheersen. Ook ik heb mijn bedenkingen als enkele spelers een markt beheersen.

Echter, de zorgen over de Europese ETF-markt deel ik niet. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat de Europese ETF-industrie sterk is geconcentreerd. De tien grootste aanbieders beheersen met een totaal beheerd vermogen van 725,2 miljard euro maar liefst 93,22% van de markt. De overige 41 partijen samen moeten het met 6,78% van de markt doen.

Opzienbaarder nog is dat iShares in zijn eentje goed is voor 46,22% van de Europese ETF-markt. In elke andere sector zou een dergelijk groot marktaandeel reden zijn om alarm te slaan. Immers, zodra er in een sector sprake is van een monopolie of een oligopolie, gaan de prijzen al snel omhoog en de kwaliteit van het aanbod omlaag.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Fusies en overnames zijn logisch

Niets van dit alles in de Europese ETF-markt. De beheerkosten gaan alleen maar verder omlaag, terwijl de producten steeds beter worden. Hoe anders is de situatie in de actieve fondsenmarkt, waar de fees juist stijgen en de kwaliteit onverminderd achterblijft. De populariteit van ETF's verbaast me niet. 

Wel moet de vraag worden gesteld in hoeverre de kleine partijen kunnen overleven in een markt die zo concurrerend is. Dat verklaart de sterke stijging van fusies en overnames in de ETF-sector. Voor mij is dat alleen maar het bewijs dat de sector volwassen wordt. 

Minder positief ben ik over aanbieders van ETF's die aan de hand van securities lending de dalende fees denken op te vangen. Dit soort strategieën wordt verkocht als een manier voor beleggers om extra rendement te kunnen boeken, aangezien de inkomsten uit securities lending worden verdeeld tussen ETF-aanbieder en ETF-bezitter.

Maar als het aan mij ligt, worden dit soort ETF's niet aan particuliere beleggers verkocht.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?