Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

Afscheid van een gepassioneerd belegger

Jorik van den Bos neemt afscheid van teamlid Floris Oliemans, die onlangs geheel onverwacht overleed.

Twee weken geleden overleed geheel plotseling onze teamgenoot Floris Oliemans. Aan alle collega’s bij Kempen schreef ik: “Met een gevoel van ongeloof, grote verslagenheid en verdriet informeren we jullie over het trieste feit dat Floris Oliemans dinsdag onverwacht is overleden. Floris was sinds enkele maanden ziek thuis. Een ziekte die, zo blijkt nu, hij niet de baas heeft kunnen worden. Zijn heengaan is een grote schok voor ons allemaal.”

Floris was niet zo maar een teamlid. Hij heeft een grote impact gehad op mijn dagelijkse gewoontes. Hij zette mij bijvoorbeeld aan gezonder te leven door me te wijzen op het nut van korte vastenperiodes. Daarom sla ik al geruime tijd het ontbijt over en begin ik pas te eten met de lunch. Het was even wennen, maar het bevalt goed. En het scheelt een paar kilo's.


Met Floris verliest het team een gepassioneerd belegger. Een rationeel en onafhankelijke denker. Een scherp analyticus. Maar bovenal was Floris een inspirerende geest, die telkens interessante beleggingsideeën wist te vinden. Hij las alles. Zijn moeder vertelde tijdens de begrafenis dat hij als kind al met groot plezier jaarverslagen doorspitte.

Floris leefde voor beleggen. Hij was er dag en nacht mee bezig. Na zijn komst in 2014 heeft Floris het team naar een hoger niveau getild. Dat is vooral zo knap, omdat hij te maken kreeg met een team dat al jaren bij elkaar was, dus sterk op elkaar was ingespeeld.

Zo is hij mede verantwoordelijk voor de introductie van ons Earnings Power Value (EPV) model, dat wij al weer een paar jaar gebruiken als waarderingsmodel. Door het EPV model spreken we nu als team een gemeenschappelijke taal als het over de waardering van een bedrijf gaat.

Daarnaast maken wij door Floris gebruik van een checklist. Dat moet de kansen op toekomstige beleggingsongelukken verminderen. Waarom verkopen andere beleggers een aandeel, dat wij juist willen kopen? De checklist bevat deze en nog vijf andere vragen, die Floris op een klein kaartje heeft laten drukken. Dat kaartje heb ik altijd bij me.

Floris kon bovendien goed schrijven. Hij had het vermogen om op papier te zetten hoe wij over beleggen denken. Onze marketingafdeling was erg blij met The Dividend Letters die hij sinds 2017 schreef, want die behoorden tot de best gelezen publicaties van Kempen. Tot in Amerika aan toe, want Floris had onze Dividend Letters op het platform Reddit weten te krijgen.

In de email die door Kempen ging, eindigde ik met: “We zijn dankbaar voor wat hij heeft betekend voor ons als vriend, collega en vakman. Het is niet te beschrijven wat het verlies van Floris met ons doet. We zijn een hecht team. Nu is ineens een van ons er niet meer. Dat is niet te bevatten.”

Met het team gaan we binnenkort rustig zitten om na te denken over de toekomst zonder Floris. Daar is geen haast mee. Zeker is dat we in toekomstige beleggingsdiscussies vragen zullen stellen die hij gesteld zou hebben. Dat iemand van het team zegt: “Ik denk dat Floris dit zou willen weten.”

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen