Column

Europese ETF-beleggers keren terug

Europese ETF-verkopers deden afgelopen maand zeer goede zaken. Met name obligaties waren gewild. Financials en Europese aandelen daarentegen gingen van de hand.

De Europese ETF-industrie is het jaar goed begonnen. Ook in februari werd er prima verkocht. Dit in in combinatie met een positieve performance van de onderliggende markten leidde tot een forse toename van het beheerde ETF-vermogen.

Concreet: het beheerd vermogen in de Europese ETF-markt steeg in februari van 675,1 miljard tot 707,3 miljard euro, een stijging van 32,2 miljard euro. Hogere koersen waren goed voor 18,1 miljard euro aan extra beheerd vermogen, terwijl instroom 14,1 miljard euro bijdroeg.

De Europese ETF-verkoop was in februari hoger dan gemiddeld. De netto-instroom was 14,1 miljard hoger dan de gemiddelde maandelijkse verkoop in het afgelopen jaar (+3,7 miljard euro). De sterke verkoop is een duidelijk teken dat beleggers weer terugkeerden naar de beurs. De goede zaken in januari maakten blijkbaar begerig.

Aandelen-ETF's (494,2 miljard euro) blijven de Europese ETF-markt domineren. Obligatiefondsen (182,5 miljard euro) volgen op grote afstand. 

Europese ETF-markt is vooral een aandelenbusiness

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het was geen verrassing dat aandelen-ETF's de meeste instroom noteerden (+7,4 miljard euro), maar ook obligatie-ETF's (+6 miljard euro) verkochten opmerkelijk goed. 

Obligatie-ETF's afgelopen maand opmerkelijk populair

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De best verkopende Lipper-categorie in februari was aandelen wereldwijd (+5,3 miljard euro), gevolgd door euro-bedrijfsobligaties (+1,6 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+1,5 miljard euro).

Uitstroom was er afgelopen maand ook. Financiële aandelen (-1,2 miljard euro) gingen vooral van de hand. Ook Europese aandelen (-1,2 miljard euro) en Duitse aandelen (-0,6 miljard euro) waren weinig populair.

Financials en Europese aandelen uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

UBS ETF verkocht in februari (+7,6 miljard) de meeste ETF's, ruim voor iShares (+3,5 miljard euro) en Xtrackers (+2,3 miljard euro). Dat is toch opvallend, want iShares is met een marktaandeel van 45% grootste. 

De tien topverkopers in februari waren samen goed voor 114,55% van de totale ETF-verkoop in Europa. Zeventien van de 51 Europese ETF-verkopers zullen februari graag vergeten. Zij boekten samen voor 2,2 miljard euro aan uitstroom.

UBS ETF passeert iShares

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus