Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Beroerd jaar voor Europese fondsbeleggers

Wie in Zwitserse obligaties, Saoedische aandelen of in dollargenoteerde absolute returnfondsen zat, heeft weinig klagen, maar de meeste fondsbeleggingen eindigden in 2018 in het rood. Detlef Glow overlegt de cijfers.

Het jaar 2018 was een hobbelige rit voor de wereldwijde effectenmarkten. De resulteerde in zwakke prestaties van effectenmarkten en weerspiegelde zich in het gemiddelde rendement (-5,68%) van beleggingsfondsen in Europa.

Dat wil niet zeggen dat alle fondsen en alle beleggingscategorieën vorig jaar negatief hebben gepresteerd. Vastgoedfondsen (+1,54%) presteerden gemiddeld het beste van alle fondsen, gevolgd door obligatiefondsen (+1,09%), die, anders dan voorspeld, het jaar in het groen eindigden.

Aandelenfondsen (-10,01%) lieten in 2018 het zwakste rendement zien. Ook grondstoffondsen (-8,09%) en mixfondsen (-6,86%) verlieten 2018 in het rood.

Alleen vastgoed en obligaties hielden de voeten droog

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de zoektocht naar fondsklassen die afgelopen jaar het beste en het slechtste presteerden, kwam ik al snel uit bij exotische bestemmingen, die niet de aandacht hebben van de grootste groep beleggers. Japans beursgenoteerd vastgoed (+18,59%) was de best presterende sector, gevolgd door aandelen Saudi-Arabië (+14%) en Aandelen Golfstaten (+9,04).

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, hadden beleggers het minste plezier van Turkse aandelen (-36,03%). Ook offensieve mixfondsen in Turkse lire (-29,65%) lieten het afweten, net als Pakistaande aandelen (-28,69%).

De winnaars en verliezers van 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Een grote teurstelling in 2018 was toch de performance van absolute returnfondsen, die gemiddeld met een min van 3,54% het jaar uitgingen. Ofwel, het gros van deze fondsen deed niet wat ze beloven.

Een uitzondering waren de absolute returnfondsen in Amerikaanse dollars. Absolute Return USD Low (+4,63%) en Absolute Return USD Medium (+2,21%) waren de enige categorieën met een positief rendement in hun sector. Gemiddeld genomen dan, want uiteraard waren er ook in 2018 tal van individuele fondsen die wel deden wat de bedoeling was.

Absolut return?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoe verging het de obligatiefondsen?

Lipper heeft dit segment in 81 categorieën onderverdeeld. Het gemiddelde rendement van al deze categiorieën samen bedroeg vorig jaar +1,09%.

Het zal niet verbazen dat obligaties uit opkomende markten, VK, high yield- en bedrijfsobligaties het slechtste scoorden. Beleggers namen, zeker tegen het einde van het jaar, het zekere voor het onzekere.

Zwitserse staatsobligaties (+3,61%), Amerikaanse staatsobligaties (+3,26%) en Zwitserse obligaties allerlei (+3,02%) boekten in 2018 een knappe winst.

Zwitserse obligaties op nummer 1

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse aandelen hielden schade beperkt

Dan de aandelensectoren. Lipper onderscheid er maar liefst 106. Die eindigden gemiddeld genomen met een min van ietsje meer dan 10%. Fondsen in Amerikaanse aandelen (gemiddeld -3,59%) hielden de schade nog het meest beperkt.

Fondsbeleggers in Europese mid- en smallcap-aandelen waren welde klos, met een gemiddelde min van bijna 17%. Niet dat Europese largecaps veel beter scoorden. De problemen van onder meer de Duitse auto-industrie deden zich voelen.

Europese aandelenfondsen hard onderuit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ook mixfondsen beleefden in 2018 met een negatief rendement van 6,86% een zwak beursjaar. In tegenstelling tot absolute returnfondsen voldeden mixfondsen op basis van hun risicoprofiel wel aan de verwachtingen. Defensieve fondsen deden het in 2018 beter dan neutrale en offensieve mixfondsen.

Defensieve mixfondsen deden het beter

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's