Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese fondsbeleggers ontvluchtten de markt

Oktober was voor de Europese fondsindustrie een maand om snel te vergeten. Beleggers verkochten massaal aandelen- en obligatiefondsen en parkeerden de opbrengst in geldmarktfondsen. Detlef Glow, hoofd research bij Lipper, neemt de cijfers door.

Slechte marktomstandigheden en een negatief sentiment joegen Europese beleggers in oktober uit langetermijnfondsen. Het was alweer de zesde maand op rij dat de Europese fondsenindustrie uitstroom boekte.

Vastgoedfondsen (+0,3 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+),2 miljard euro) hielden de voeten nog enigszins droog, maar de overige fondscategorieën scoorden beroerd. Vooral obligatiefondsen (-40,7 miljard euro) en aandelenfondsen (-31,2 miljard euro) werden in de afgelopen maand fors verkocht.

In totaal boekten Europese langetermijnfondsen een uitstroom van 92,8 miljard euro. Dit was vooral een probleem voor de actieve fondsenhuizen, want ook in de zwakke oktobermaand werden ETF's (+0,7 miljard euro) nog altijd gekocht.

Beleggers gaan voor cash

Omdat geldmarktfondsen (+44,2 miljard euro) in oktober wel werden gevraagd, viel de totale schade (-48,6 miljard euro) voor de Europese fondsindustrie nog mee. Daarbij moet wel worden gezegd dat geldmarktfondsen vooral worden gebruikt om cash te parkeren.

De populariteit van geldmarktfondsen moet daarom niet als een positief marktsignaal worden opgevat. Integendeel. Door de zwakke marktomstandigheden in oktober is de verkoop van beleggingsfondsen voor heel 2018 in het rood gezakt.

Na tien maanden handelen boekte de Europese fondsindustrie, ondanks de constante populariteit van ETF's, een totale uitstroom van 43 miljard euro. Zo dreigt 2018 voor de Europese fondsenindustrie een zwak jaar te worden.

Europese fondsenverkoop in oktober 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Britse aandelen minst slecht

Wat waren in oktober de best verkopende fondssectoren, de geldmarktfondsen uitgesloten? Tja, het houdt niet over. Amerikaanse staatsobligaties (+0,9 miljard euro), Britse bedrijfsobligaties (+0,5 miljard euro) en Britse aandelen lagen nog het beste in de markt, of, beter gezegd, minst slecht.

Best verkopende fondssectoren

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, is het gemakkelijker kiezen. Juist Amerikaanse aandelen (-7,9 miljard euro), die het hele jaar zo geliefd waren bij Europese fondsbeleggers, werden afgelopen maand in de verkoop gedaan.

Ook Amerikaanse obligaties (-6,1 miljard euro) en aandelen wereldwijd (-6,4 miljard euro) moesten eraan geloven.

Amerikaanse aandelen uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Veel geldmarktfondsen verkocht

Topverkopers in oktober waren J.P. Morgan AM (+7,8 miljard euro), Legal & General (+6,6 miljard euro) en Deutsche Bank (+2,7 miljard euro). Wel moet erbij worden gezegd dat zij het vooral moesten hebben van de verkoop van geldmarktfondsen.

Kijk ik naar de verschillende assetcategorieën, dan verkocht UBS (+2,8 miljard euro) de meeste obligatiefondsen, Investec (+1,4 miljard euro) de meeste aandelenfondsen, Allianz (+0,3 miljard euro) de meeste mixfondsen en was H2O Asset Management (+0,6 miljard euro) opnieuw de topverkoper van alternatieve fondsen.

Best verkopende fondshuizen 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen