Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese ETF-industrie toont veerkracht

Oktober was een slechte beursmaand en dat hebben de Europese ETF-verkopers gevoeld. Toch werd de maand afgesloten met positieve verkoopcijfers. Opnieuw waren Amerikaanse aandelen-ETF's het meest gevraagd.

Europese verkopers van ETF's verwelkomden ook afgelopen maand nieuw kapitaal. Maar omdat de ETF-inflow niet overhield en de financiële markten in oktober een slechte maand hadden, daalde het Europese ETF-vermogen met 22,4 miljard euro tot 657,1 miljard euro.

Terwijl er een magere 0,7 miljard euro naar ETF's stroomde, zorgden koersdalingen voor een verlies van 23,2 miljard euro. De ETF-instroom van 0,7 miljard euro lag wel een stuk lager dan het maandgemiddelde van 2,4 miljard euro in de twaalf maanden ervoor.

Redenen genoeg om de zwakke gang van zaken te verklaren. De onzekerheid op de financiële markten tengevolge van de handelsspanningen tussen de VS en China, een mogelijke nieuwe eurocrisis door Italiaanse begrotingsperikelen en natuurlijk de onduidelijke afloop van de Brexit zullen ongetwijfeld een rol hebben gespreeld.

De toegenomen onzekerheid verklaart ook waarom beleggers hun heil zochten in kortlopende geldmarktproducten en obligaties. Aandelen-ETF's werden het meest van de hand gedaan.

ETF-verkoop in oktober 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Toch aandelen-ETF's

Hoewel aandelen-ETF's in oktober dus vooral werden verkocht, wordt het lijstje van best verkochte ETF-sectoren gedomineerd door ... aandelen-ETF's.

Opnieuw waren Amerikaansen aandelen (+1,5 miljard euro) het meest gevraagd, op ruime afstand gevolgd door dollar-obligaties (+0,6 miljard euro) en aandelen eurozone (+0,6 miljard euro).

Wereldwijde aandelen-ETF's (-2,6 miljard euro) werden het meest verkocht. By far. Verder gingen bedrijfsobigaties, zowel uit de EU (-0,8 mijard euro) als de VS (-0,5 miljard euro), over de schutting.

Europese ETF-belegger blijft het in Amerikaanse aandelen zoeken

raex

Goede zaken

Het zal niet verbazen dat iShares (+0,9 miljard euro) in oktober de meeste ETF's verkocht. De dochter van BlackRock heeft ruim 45% van de Europese ETF-markt in handen.

Lyxor ETF (+0,6 miljard euro) en VanEck (+0,4 miljared euro), moeder van Think ETF's, deden ook goede zaken.

De ETF-topverkopers van oktober 2018

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's