Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese fondsbelegger verkeert niet in crisis-modus

Detlef Glow van Lipper gelooft er niets van dat de Europese fondsverkopers het niet meer ziet zitten. Wel heeft optimisme plaatsgemaakt voor terughoudendheid.

Een korte blik op de Europese fondsstromen in de eerste negen maanden van 2018 leidt al snel tot de conclusie dat Europese investeerders in een crisismodus terecht zijn gekomen.

Terwijl beleggers ETF's bleven kopen, kregen hun actief beheerde collega's vanaf mei juist te maken met uitstroom. Een dergelijk patroon zagen we eerder tijdens de financiële crisis van 2008 en de eurocrisis drie jaar later.

Actieve fondshuizen beleven beroerd 2008

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar pas op, algemene fondscijfers leiden al snel tot verkeerde conclusies, doordat zij vaak niet de onderliggende trends onthullen. Een nadere analyse van de cijfers eronder helpt. 

Door het jaar op te splitsen in maandelijkse perioden kunnen we bijvoorbeeld zien of de actieve fondsverkoop continu negatief is geweest. Dat blijkt niet het geval.

Actieve beleggingsfondsen boekten in januari en april instroom, terwijl ze in de overige maanden vooral werden verkocht. Hoe anders is het beeld voor ETF's, die in alle maanden van 2018 gevraagd waren.

Maandelijkse Europese fondsverkoop 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geldmarktfondsen werden verkocht

En hoe heeft de geldmarktfondsenmarkt zich ontwikkeld? Deze producten gelden als veilige haven en zouden dus populair moeten zijn als beleggers het niet meer zien zitten. Op basis van de geldmarktcijfers kan die conclusie geenszins worden getrokken. Juist geldmarktfondsen werden dit jaar van de hand gedaan. 

Door de verkoop van geldmarktfondsen uit de cijfers te halen, blijkt de actieve Europese fondsindustrie ook minder slecht te presteren dan op het eerste gezicht lijkt.

Zonder geldmarktfondsen boekten actieve fondsen in vier van de negen maanden in 2018 inflow, waarbij van grote uitschieters naar boven of beneden geen sprake was. Ook dat duidt niet op een crisisstemming onder Europese fondsbeleggers.

Europese fondsenverkoop 2018, exclusief geldmarktfondsenraex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Actief werd verkocht

Om een nog scherper beeld te krijgen van het fondsjaar 2018 is het belangrijk om de fondsverkoop per beleggingscategorie te analyseren. Europese beleggers stapten vooral uit actief beheerde obligatiefondsen, terwijl obligatie-ETF's nog altijd werden gekocht.

Ongeveer hetzelfde geldt dit jaar voor aandelenfondsen: actief wordt verkocht, passief juist gekocht. De actief beheerde fondsen moeten het in 2018 vooral hebben van mixfondsen, alternatieve fondsen en vastgoed. 

Actieve fondsbelegger stapte in 2018 vooral uit obligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Enfin, ik geloof er niets van dat de Europese fondsbelegger in crisis-modus verkeert, ook al lijken sommige krantenkoppen daarop te wijzen.

Volgens mij is de stemming eerder voorzichtig en terughoudend. Dat is de reden dat met name fondsen zijn gevraagd met een brede spreiding (mixfondsen) en die snel verkocht kunnen worden (ETF's), mocht het beursklimaat alsnog omslaan. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's