Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

De ECB houdt ons voor het lapje

Voor een instelling die zweert bij transparantie, houdt de Europese Centrale Bank de buitenwereld wel erg voor de gek, aldus Edin Mujagic.

Ik doel op het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties door de bank, de quantitative easing.

Mario Draghi herhaalde gisteren dat het geplande stoppen daarmee per eind december nog steeds geen uitgemaakte zaak is, maar afhankelijk is van hoe de economische situatie zich ontwikkelt.

Hoewel dat op het eerste gezicht volkomen logisch lijkt, moeten we ons afvragen onder welke omstandigheden de ECB niet zou stoppen met quantitative easing.

QE blijft een optie

De bank zou doorgaan met opkopen van obligaties als de verwachtingen over inflatie zwaar zouden verslechteren in de zin dat de inflatie de komende twee jaren aanzienlijk minder hard zou stijgen dan 1,7% die de bank nu verwacht.

Kan dat gebeuren bij de publicatie van de volgende ramingen, in december van dit jaar? Ja, dat kan. In theorie. Net zoals het in theorie kan dat Andorra of de Faroer Eilanden hun kwalificatiegroep voor het volgende EK zullen winnen.

Hoe waarschijnlijk is het? Zeer, zeker met de gestegen olieprijs. Waarom blijft Draghi dan toch herhalen dat stoppen met quantitative easing een optie blijft? Omdat het ECB bestuur zo besluit tijdens elke vergadering.

Niet te verdedigen

Het is niet Draghi die in zijn eentje besluit te herhalen dat het einde van quantitative easing geen uitgemaakte zaak is. Waarom besluit het ECB-bestuur elke keer die optie van niet stoppen met quantitative easing erin te houden?

Omdat een ruime meerderheid er blijkbaar mee zou willen doorgaan! Het is echter politiek niet meer te verdedigen waarom de bank obligaties moet blijven opkopen nu deflatie geen gevaar is en de economische groei zeer hoog is.

Die ingrijpend gewijzigde situatie ten opzichte van de economische omgeving toen de ECB begon met quantitative easing, zorgt ervoor dat die ECB-ers die ermee willen stoppen, alle argumenten daarvoor mee hebben.

Alles uit de kast

Ik vermoed dan ook dat de andere factie, die het monetaire beleid ongewijzigd ruim zou willen houden, met het eerder genoemde besluit die hoop levend wil houden.

Maar die wens zie ik ervoor zorgen dat de ECB de officiele rente lang op 0% houdt. Misschien wel langer dan de herfst van 2019. Daarvoor zal die groep alles gebruiken.

Wellicht dat de nieuwe ramingen voor inflatie en groei in december daar al aanleiding voor zullen geven. Over een paar weken weten we het, als economen van de ECB die publiceren.

Heel erg ruim

Geopolitieke instabiliteit, spanningen op de lijn Brussel – Rome en Brexit vormen dan welkome ondersteunende argumenten. Niet dat de ECB het beleid op dat soort zaken mag ijken, zoals Draghi's voorhanger Jean-Claude Trichet vaak zei, heeft de ECB maar één naald in zijn compas; inflatie.

Maar het is niet zo lastig te onderbouwen waarom al die zaken tot een lagere groei kunnen leiden, en daarmee uiteindelijk tot een lagere inflatie.

Een ding is zeker: het monetaire beleid in de eurozone blijft nog heel lang zeer ruim. De kans dat dat níet gebeurt is heel klein.

Laat ik het zo zeggen: ik zie Andorra én de Faroer-eilanden nog eerder hun kwalificatiegroep voor het volgende EK winnen.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie