Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese belegger verliest vertrouwen in absolute return-fondsen

September is alweer de vijfde maand op rij dat beleggers aan de verkoopkant opereerden. Vooral absolute return-fondsen gingen de deur uit, ontdekte Detlef Glow van Lipper.

Zwakke marktomstandigheden en het negatieve beleggingssentiment temperden de kooplust van Europese beleggers. Het was alweer de vijfde maand op rij dat langetermijnbeleggers meer fondsen verkochten dan kochten.

Alleen vastgoedfondsen (+0,8 miljard euro) wisten nog geld aan te trekken. Obligatiefondsen (-8,9 miljard euro) en alternatieve' fondsen (-8,0 miljard euro) daarentegen werden massaal verkocht.

In totaal boekte de Europese fondsenindustrie in september een netto-outflow van 21 miljard euro. Daaraan waren passieve fondsen geenszins debet, want ook in september wisten Europese beleggers de ETF-markt (+5,6 miljard euro) prima te vinden.

Geldmarktfondsen zijn in de maandanalyse niet meegenomen. Deze worden vooral gebruikt om overtollige cash te stallen en doen daarom niet mee.

Europese fondsenverkoop in september 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar wat was afgelopen maand nog wel populair? De best verkopende beleggingssector was aandelen wereldwijd met een inflow van 3,3 miljard euro. Ook neutrale Amerikaanse mixfondsen (+1,4 miljard euro) en Amerikaanse high yield-obligatiefondsen (+1,1 miljard euro) waren afgelopen maand veelgevraagd.

Europese fondsbelegger blijft het in de VS zoeken

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum bleken Europese fondsbeleggers weinig gecharmeerd van kortlopend europapier (-2,6 miljard euro), absolute return-fondsen (-2,2 miljard euro) en Europese aandelenfondsen (-2,0 miljard euro).

Absolute return en Europese aandelen uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De toenemenende impopulariteit van absolute returnfondsen komt niet uit de lucht vallen. Deze fondsen, die in alle beursomstandigheden een steady rendement moeten boeken, blijken dat in de praktijk niet waar te kunnen maken.

Vooral dit jaar jaar zijn de resultaten van de grote absolute return-fondsen matig tot zeer teleurstellend. Het geduld van de Europese fondsbelegger is nu op.

Lees ook: Absolute returnfonds Gars heeft krediet verspeeld


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen