Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese ETF-belegger zoekt het onverminderd in de VS

Ook september was weer een goede maand voor de Europese uitgevers van ETF's. De inflow was meer dan behoorlijk. Wat werd gekocht? Detlef Glow van Lipper analyseert de cijfers.

De Europese ETF-markt heeft een prima maand achter de rug. Meer beleggers kochten ETF's en de koersen gingen gemiddeld genomen ook nog eens omhoog. Het totale Europese ETF-vermogen steeg afgelopen maand van 660,5 miljard euro naar 683,9 miljard euro, een stijging van 3,5%.

Het grootste deel van de stijging kwam van oplopende markten (+17,8 miljard euro). De inflow was met 5,6 miljard euro heel wat minder, maar de actieve fondsindustrie zou er ongetwijfeld voor tekenen.

Bovendien, voor heel 2018 bedraagt de Europese ETF-inflow inmiddels 35,5 miljard euro. September was dus een bovengemiddeld goede maand.

Wat kocht de Europese ETF-belegger in september?

Vooral aandelen (+4,9 miljard euro) en obligaties (+1,9 miljard euro), zo blijkt, terwijl grondstoffen-ETF's (-0,8 miljard euro) juist werden verkocht.

Dat beleggers vooral aandelen-ETF's kochten kan niet echt verbazen. De Europese ETF-markt bestaat voor 72% uit aandelenbeleggingen.

Grondstoffen uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Als ik kijk naar de verschillende peer groups, dan valt op dat Europese ETF-beleggers ook in september een sterke voorkeur hadden voor Amerikaanse aandelen (+1,8 miljard euro). Andere kooptoppers waren wereldwijde aandelen (+1,4 miljard euro) en in mindere mate Europese aandelen (+0,5 miljard euro).

De verkoop van de tien populairste peer groups in september was goed voor 112% van de totale inflow. Dat laat zien hoe geconcentreerd de Europese ETF-markt nog altijd is. Dat is ook wel logisch, want ETF's worden door veel beleggers vooral gebruikt voor korte ritjes.

Dan nog de verliezers van september. Van de hand gingen met name grondstoffen allerlei (-0,5 miljard euro) en aandelen eurozone (-0,3 miljard euro).

Eerst Amerika, dan de wereld

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

iShares tegen de rest

De Europese ETF-markt is een beetje de strijd van iShares tegen de rest. De dochter van BlackRock heeft maar liefst 45% van de markt in handen. De nummers twee en drie, X-trackers en Lyxor ETF komen niet verder dan marktaandelen van 10% en minder.

Hoe geconcentreerd de Europese ETF-markt is, schreef ik onlangs al. De tien grootste ETF-verkopers zijn samen goed 93%. De overige 38 doen het met de kruimels. 

In september verkocht iShares uiteraard de meeste ETF's, maar Amundi ETF deed opvallend goede zaken. Opmerkelijk is ook de opmars van Fidelity, dat pas sinds kort de draai naar ETF's heeft gemaakt.

Voor tien van de 48 ETF-verkopers was september een maand om snel te vergeten. Zij zagen beleggers niet komen, maar gaan.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen