Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

De zomerhit van 2018: Amerikaanse aandelen

De Europese ETF-markt heeft geen last van dalende koersen. Ook in augustus kochten Europese beleggers meer ETF's dan ze verkochten, aldus Detlef Glow van Lipper.

Hoe sterk de Europese ETF-markt erbij ligt, bleek ook afgelopen maand. Ondanks het negatieve marktsentiment trok de ETF-markt wederom nieuw kapitaal aan, 2,3 miljard euro om precies te zijn.

De Europese ETF-markt groeide met 1,6 miljard euro van 670,1 miljard euro tot 671,7 miljard euro. Tengevolge van koersontwikkelingen nam het totaal beheerde Europese ETF-vermogen met 0,7 miljard euro licht af.

De Europese ETF-markt is en blijft vooral een aandelenmarkt. Aandelen-ETF's zijn goed voor 72% van de markt. Obligatie-ETF's (23,7%) volgen op grote afstand.

Europese ETF-markt gedomineerd door aandelen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Europese beleggers alloceerden in augustus vooral geld naar aandelen-ETF's (+2,9 miljard euro). Van grondstoffen-ETF's moesten ze weinig hebben. Die werden flink verkocht (-0,8 miljard euro).

In aandelen, uit grondstoffen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Inzoomend op de verkoopcijfers van de verschillende sectoren valt op dat Europese beleggers hun heil aan de andere kant van de oceaan zochten. Amerikaanse aandelen (+1,7 miljard euro) werden het meest gekocht en dat was dit jaar niet voor het eerst.

Grondstoffen (-0,8 miljard euro) daarentegen werden juist van de hand gedaan. Japanse en Eurozone aandelen-ETF's gingen wederom in de verkoop.

Go USA!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Europese ETF-markt bestaat uit 48 uitgevende instellingen, maar de marktaandelen zijn erg verschillend. Slechts negentien ETF-verkopers hebben meer dan een miljard aan beheerd ETF-vermogen.

De tien belangrijkste verkopers hebben maar liefst 93% van de markt in handen. De overige 38 ETF-aanbieders moeten het doen met iets minder dan 7% van de markt. Dat vraagt om consolidatie.

iShares, dochter van Blackrock, zal met een marktaandeel van iets meer dan 45% geen last hebben van een Calimerocomplex.

Het is iShares tegen de rest

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Niet dat iShares in augustus ook de meeste ETF's verkocht. Sterker, IShares komt niet eens voor in het lijstje van tien topverkopers. Als er eind augustus ergens een champagnefles is ontkurkt, dan waarschijnlijk in het Europese ETF-hoofdkantoor van Vanguard.

De topverkopers van augustus

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kijkend naar de verkoopcijfers op individueel ETF-niveau wordt wel weer duidelijk hoe groot en machtig iShares is in Europa. Maar liefst zes van de tien meest verkochte ETF's kwamen in augustus uit de koker van iShares.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen