Column

Opkomende markten: "It's all about earnings!"

Zolang de bedrijfswinsten groeien, is er volgens Fabiana Fedeli van Robeco geen reden om aandelen uit de opkomende markten te mijden.

Aandelen opkomende markten brengen dit jaar niet wat aan de vooravond van beursjaar 2018 werd voorspeld. Toen was iedereen buitengewoon enthousiast over deze aandelencategorie. EM zou de goede gang van zaken in 2017 wel doortrekken, zo was de verwachting. Niet dus!

Hoe verder? Robeco belegde gisteren speciaal een bijeenkomst in Amsterdam over de opkomende markten en daar werd het antwoord gegeven. Centraal zou eigenlijk het belang van ESG moeten staan, vandaar ook de titel van de bijeenkomst Sustainable investing: an essential ingredient for emerging markets investing, maar de risico's van hogere Amerikaanse rentes, de sterke dollar, Turkije en de dreiging van een full blown handelsoorlog konden niet worden genegeerd.

Van bearish naar bullish

Volgens Fabiana Fedeli, hoofd fundamentele aandelen wereldwijd en verantwoordelijk voor een aantal opkomende marktenfondsen van Robeco, is het nu misschien wel het beste moment om in aandelen opkomende markten te stappen. "De negatieve koersontwikkeling is hoofdzakelijk het resultaat van negatief sentiment. Fundamenteel is er weinig reden voor."

Na jaren bearish te zijn geweest, ziet Fedeli het sinds 2015 weer zitten met aandelen uit de opkomende markten. Zij draaide van negatief naar positief toen de winstvooruitizchten in de opkomende markten weer begonnen te verbeteren. "Dat leidde in het verleden altijd tot een outperformance van aandelen EM ten opzichte van die uit de volwassen landen. It's all about earnings!"

Fabiana Fedeli

Misverstanden

Op basis van de antwoorden op 5 veel gestelde vragen schetst Fedeli een outlook voor aandelen opkomende markten, waarbij zij tegelijkertijd een aantal hardnekkige vooroordelen uit de weg ruimt.

1. Leidt een stijgende Amerikaanse rente altijd tot dalende EM-koersen?
Fedeli: "Meestal niet. Neem de periode 2004 - 2006. Toen verhoogde de Fed de Amerikaanse rente sterk en deden opkomende marktenaandelen het juist heel goed. Zolang de Fed de rente verhoogt, omdat het de Amerikaanse economie voor de wind gaat, is dat prima voor bedrijven in de opkomende markten, dus ook voor de aandelenmarkten daar."

2. Is een sterke dollar slecht voor aandelen opkomende markten?
Fedeli: "Niet altijd. Alleen de valuta's van de EM-landen met negatieve handelsbalansen en sterke overheidstekorten zijn de laatste maanden hard geraakt: Turkije, Zuid-Afrika en Brazilië. Dat de roebel het zo slecht doet, heeft alles met de sancties te maken. Veel valuta's in de opkomende markten hebben het tegenover de dollar beter gedaan dan de euro."

"Veel valuta's in de opkomende markten hebben het tegenover de dollar beter gedaan dan de euro"

Valuta's EM zijn redelijk overeind gebleven, ...

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

... behalve die van EM-landen met een negatieve handelsbalans

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. Komt er een handelsoorlog?
Fedeli: "Dat is waar het nu vooral om draait. Breekt er een handelsoorlog uit, dan zullen de bedrijfswinsten in de opkomende markten waarschijnlijk dalen en daarmee verdwijnt de fundamentele steun voor aandelen EM. Van een handelsoorlog is nu nog geen sprake. Dat wordt anders als de VS morgenavond besluit om de importtarieven te verhogen voor 200 miljard dollar aan Chinese producten. Dat is een game changer. Ik acht die kans minder dan 50%. China wil geen handelsoorlog. Dat zou de economische, en daarmee ook sociale en politieke stabiliteit bedreigen. Maar ook voor China zou een handelsoorlog pijnlijk zijn. China heeft inmiddels beloofd de eigen markt meer te openen."

4. Is de positieve winstontwikkeling van opkomende markten voorbij?
Fedeli: "Nee. De recente negatieve winstverrassingen deden zich maar in een paar landen voor, zoals Pakistan en Indonesië."

5. Moeten wij bang zijn dat er nog meer probleemlanden zijn zoals Turkije?
Fedeli: "Nee. Turkije is een geïsoleerd geval. Omdat het gevoerde economische beleid tot flinke inflatie leidt, zijn wij al een tijd niet meer in het land belegd. Afgezien van Oost-Europa en Rusland is de Turkse schade voor andere opkomende landen beperkt. Het zijn vooral Europese banken die worden getroffen."

Koersaanjagers

Fundamenteel is Robeco nog altijd positief over aandelen opkomende markten. De vermogensbeheerder ziet cyclische verbeteringen, zoals stijgende winstmarges. "Dat is niet alleen doordat de opkomende markten steeds meer (succesvolle) techbedrijven kennen. De winstmarges verbeteren ook in andere sectoren," vertelt Fedeli.

Daarnaast zijn er ook structurele verbeteringen, die de aandelenbeurzen in de opkomende markten moeten stuwen. Naast de 'indrukwekkende' hervormingen in India, de corporate governcance-verbeteringen in Korea, ondergaat China een economische transformatie. Fedeli: "Inmiddels geven Chinese consumenten samen even veel uit als Amerikanen, maar de Chinese consumentenmarkt is dit jaar wel met 10% gegroeid."

Inmiddels is de Chinese consumentenmarkt even groot als de Amerikaanse.

De grootste consumentenmarkt ter wereld is binnenkort Chinees

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte is er nog de lage waardering van aandelen opkomende markten. Een discount is vrij normaal, maar eentje van 25%, zoals nu het geval is, toch niet.

In de ramsj

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Nu mét ESG-integratie

Om de verwachte rendementen verder te verbeteren, zijn de fondsen van Robeco, dus ook de opkomende marktenfondsen, belegd met ESG-integratie. Het uitgangspunt is dat een duurzame benadering zorgt voor extra informatie waardoor betere beleggingsbeslissingen kunnen worden genomen. Dat geldt volgens Masja Zandbergen, hoofd ESG-integratie bij Robeco, met name voor beleggingen in de opkomende markten. "Het verschil tussen slechte en goede bedrijven is daar groter dan in de volwassen markten."

ESG-beleggen vooral in de opkomende markten waardevol

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de praktijk komt het erop neer dat aandelen in landen met lage ESG-scores, zoals Brazilië, China, Filipijnen, Thailand en Rusland, lager moeten zijn gewaardeerd dan die uit andere EM-landen om koopwaardig te zijn.

Maar ook per bedrijf wordt bepaald of een aanvullende risicopremie op zijn plaats is en in hoeverre ESG-analyse het noodzakelijk maakt de verwachte omzet- en winstverwachting (negatief) bij te stellen. Zandbergen: "Bedrijven die slecht scoren op ESG-gebied, lopen meer risico. Vooral zwakke corporate governance schaadt de beleggingskansen."

Slechte G berokkent meer schade dan slechte E of S

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Online magazine ETF's