Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese beleggers zoeken het in Amerikaanse aandelen-ETF's

In juli stroomde er opnieuw meer Europees geld in ETF's. Beleggers stapten vooral in Amerikaanse aandelen-ETF's.

Het beheerd vermogen in de Europese ETF-sector nam in juli toe van 662 miljard euro (per 30 juni 2018) tot 677,5 miljard euro. De stijging van 15,5 miljard euro was te danken aan prestaties van de onderliggende markten (+11,3 miljard euro), terwijl de netto-omzet een positieve 4,2 miljard euro bijdroeg aan de activa onder beheer in het Europese ETF-segment.

Aandelen-ETF's vormen nog steeds het grootste deel (486,2 miljard euro) van het beheerd vermogen, gevolgd door obligatie-ETF's (159,7 miljard euro), grondstoffen-ETF's (20,2 miljard euro), overige ETF's (6,3 miljard euro), geldmarkt-ETF's (3,6 miljard euro) en gemengde ETF's (een miljard euro).

Lipper ETF-flows juli 2018

Bron: Thomson Reuters Lipper

ETF-stromen in juli

Hoewel de geldstromen in de Europese ETF-industrie in juli onder het voortschrijdende twaalfmaandelijkse gemiddelde lagen, leek het algemene beleggerssentiment weer normaal te worden. Obligatie-ETF's waren het type activa met de hoogste netto-instromen in juli (+2,5 miljard euro), gevolgd door aandelen-ETF's (1,9 miljard euro), mixed assets-ETF's (+0,3 miljard euro), geldmarkt-ETF's (+0,2 miljard euro) en alternatieve UCITS-ETF's (+0,01 miljard euro).

Daar tegenover stonden grondstof-ETF's (-0,6 miljard euro) voor de hoogste netto-uitstroom in het Europese ETF-segment. Over de eerste zeven maanden van het jaar bedraagt de totale netto-geldinstroom in Europese ETF's 27,2 miljard euro. 

Lipper ETF-flows juli 2018

Lipper ETF-flows juli 2018

Lipper ETF-flows juli 2018

Bron: Thomson Reuters Lipper

iShares blijft de grootste

Er waren eind juli 2.578 instrumenten genoteerd als ETF's in de Lipper-database. Slechts 158 van de 2.578 instrumenten hadden een vermogen van meer dan een miljard euro. Deze producten waren goed voor 412 miljard euro, oftewel 60,82% van het totale vermogen in de Europese ETF-sector.

De tien grootste ETF's in Europa waren goed voor 112,0 miljard euro, oftewel 16,53% van het totale beheerde vermogen. De Europese ETF-sector is dus sterk geconcentreerd; de tien belangrijkste ETF-aanbieders zijn goed voor 92,82% van het totale beheerde vermogen in de Europese ETF-sector. 

iShares (306,9 miljard euro) blijft met 45,30% van het totale beheerde vermogen de grootste in Europa, ver voor de nummer twee Xtrackers (72,3 miljard euro) en de nummer-drie Lyxor ETF (65,6 miljard euro). iShares is ook de best verkopende ETF-uitgever in Europa in juli (+2 miljard euro), ruim vóór Amundi ETF (+0,7 miljard euro) en Vanguard Group (+0,6 miljard euro).

Aangezien de netto-flows van de tien belangrijkste promotoren 121,34% van de totale geschatte netto-stromen naar ETF's in Europa vertegenwoordigden, zijn er enkele (17) van de 49 huizen die te maken hadden met netto-uitstromen (- in totaal een miljard euro) in juli.

De best verkopende ETF's

Een totaal van 755 van de 2.578 instrumenten die in dit rapport zijn geanalyseerd, vertoonden een netto-instroom van meer dan 10.000 euro elk in juli, goed voor 15,4 miljard euro, oftewel 369,01% van de totale netto-stromen.

De best verkopende ETF voor juli, iShares Core S & P 500 UCITS ETF EUR Hdg, vertegenwoordigde een netto-instroom van 0,4 miljard euro, oftewel 9,63% van de totale netto-instroom.

Deze ETF werd gevolgd door iShares EURO STOXX 50 (DE) (+0,4 miljard euro) en iShares Core S & P 500 UCITS ETF USD (Acc) (+0,4 miljard euro). Amerikaanse aandelen-ETF's waren dus erg populair. 

Het stroompatroon op fondsniveau gaf aan dat er in juli veel omzet en rotatie was, maar het toonde ook de concentratie van de Europese ETF-sector nog beter dan de statistieken op uitgever- of classificatieniveau.

Gezien de omvang van de vermogensbeheerder was het niet verrassend dat zes van de tien bestverkopende fondsen voor juli werden gepromoot door iShares; deze droegen voor een totale netto-instroom van twee miljard euro of 47,73% bij aan de netto-instroom in het Europese ETF-segment.

 

Lipper ETF-flows juli 2018

Bron: Thomson Reuters Lipper

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen