Column

De strijd tussen goud en aandelen. Wie wint?

Dit jaar is het niets met goud. Dat was wel eens anders. Pension Partners heeft de rendementen van goud en aandelen vanaf 1972 naast elkaar gelegd. De uitkomst van deze rendementswedstrijd is hoogst opmerkelijk.

Wat is een betere belegging: goud of aandelen? Het antwoord op deze vraag splijt van oudsher de beleggingswereld. Gold bugs zweren bij goud, stock market bulls bij aandelen.

Argumentenstrijd

Warren Buffett omschreef goud ooit als een product dat ergens in Afrika of een andere locatie uit de grond wordt gehaald, vervolgens wordt gesmolten om uiteindelijk weer in een nieuw gegraven put wordt gegraven waar bewakers het beschermen.

Buitenaards wezens zouden volgens Buffett verbijsterd zijn over de belangrijke rol van goud in onze maatschappij. Goud biedt volgens hem geen enkele mogelijkheid om rijkdom te creëren en hoort dus niet thuis in de portfolio van beleggers.

Maar surf naar de site van goudbroker Gold Republic en de argumenten om juist wel goud te kopen vliegen je om de oren. Dat goud ongevoelig is voor inflatie. Dat goud beschermt tegen systeemrisico's. Dat goud de spreiding van de portefeuille verbetert.

"Goud gedraagt zich bij bepaalde macro-economische en monetaire gebeurtenissen vaak tegengesteld aan traditionele beleggingsklassen. Hierdoor draagt in goud beleggen bij aan een gunstige risico/rendement-verhouding van uw beleggingsportefeuille." En ook belangrijk: dat goud potentieel rendement biedt. "Goud is sinds de milenniumwisseling een van de best presterende beleggingen."

1972 - 1980: goud +1.245%, aandelen +97%

Charlie Bilello van Pension partners heeft het rendement van goud naast die van de S&P 500 gelegd. Als startpunt koos hij het jaar 1972, kort na het Amerikaanse afscheid van de gouden standaard. Tussen 1972 en nu heeft hij vier perioden afgebakend waarbij goud en aandelen volstrekt verschillend bewogen.

Hyperinflatie en stagflatie teisteren de VS. De goudprijs gaat door het dak.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

1981 - 1999: goud -51%, aandelen +1.915%

Niets rendeert beter dan aandelen. Ook steeds meer particulieren krijgen dat in de gaten. Zelfs op de camping geven zij hun orders door. De opkomst van internet geeft met name groeiaandelen een lift. Oude ideeën over de redelijke waarde van aandelen gaan overboord. Niemand wil goud.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2000 - 2011: goud +443%, aandelen +7%

Terwijl de goudprijs verviervoudigd krijgen aandeelhouders te maken met twee flinke correcties. Alleen goud lijkt bescherming te bieden tegen de mogelijke ellende die beleggers nog te wachten staat. Dat belangrijke centrale banken beginnen geld te drukken, voedt het vertrouwen in aandelen geenszins.

In Nederland ontstaat een kleine goudrel als DNB het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken in januari 2011 dwingt om zijn goudallocatie terug te brengen van 13% naar 3%. Een goudallocatie van 13% werd als te risicovool gezien. Een jaar later oordeelt de rechtbank van Rotterdam dat er voor deze aanwijzing van DNB geen grond bestaat. Achteraf gezien bleek de call van DNB perfect getimed.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2012 - 2018: goud -22%, aandelen +157%

Lage inflatie en economische groei geven de aandelenbeurs vleugels. Deze Goldilocks-situatie pakt minder goed uit voor de goudprijs.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Uitkomst

Sinds 1972 heeft de S&P 500 het met een gemiddeld jaarrendement van 10,6% beter gedaan dan goud dat niet verder komt dan 7,4% (wat overigens ook niet slecht is). Voordeel van de aandelenbelegging was bovendien dat het rendement met iets minder volatiliteit (15,0% tegen 19,8%) tot stand is gekomen. Hoewel goud nog altijd geldt als een veilige haven is de beweeglijkheid ervan misselijkmakend.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Toch geen winnaar

Maar dat is het totaalplaatje. Omdat zowel goud als aandelen lange periodes kenden waarin zij het veel beter deden dan de concurrerende asset kunnen volgens Bilello (foto) zowel gold bugs als stock markets bulls, door slim te schuiven met beleggingsperiodes, het pleit in hun voordeel beslissen.


Bilello concludeert dat geen belegger er verstandig aan doet om in één beleggingscategorie vol belegd te zijn. Juist door assets in de portefeuille op te nemen die geen correlatie met elkaar hebben, neemt de volatiliteit van de portefeuille af en het risico gewogen rendement juist toe. In de strijd tussen goud en aandelen weigert Bilello daarom een winnaar aan te wijzen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

De impact van het coronavirus